Marta Usurelu

Marta Usurelu

Kerala, paradisul din sudul Indiei

FullSizeRender (31)

Dupa primele zile petrecute in Mumbai, am descoperit ca India nu este asa cum citesti pe internet. Nu sunt pericole sau mirosuri care sa nu te lasa sa respiri. Oamenii sunt umil de prietenosi si respectuosi, iar orasul merita cel putin cateva zile, cum am scris aici, pentru a fi descoperit.

Am plecat asadar linistiti spre sudul Indiei. Am luat din Mumbai un zbor intern, de doua ore, spre Kerala, noua “Goa” dar mai exotica si mai putin comerciala. Am observat ca suntem mai putin de 10 europeni in avionul plin cu indieni, dar totul a decurs normal si firesc. Aeroportul si zborul au fost impecabile si la nivelul oricarei alte linii si al altui zbor. Mancarea, cu influente indiene, normal, a fost buna si n-am avut nicio peripetie in dumul nostru spre sudul Indiei!

FullSizeRender (30)

Trivandrum, orasul din Kerala in care am aterizat, este la fel de sarac si de pestrit ca oricare alt oras din Bali sau Thailanda. Te uimeste numarul mare de capre de pe marginea drumului si vestimentatia colorata a localnicilor. Barbatii au mai toti camasa cu maneca scurta si o fusta mundu, careia ii intorc poalele pentru a o face mai scurta. Femeile sunt imbracate cu sariuri viu colorate, iar casele sunt mici si saracacioase.

FullSizeRender (32)

Multe tuk-tuk-uri si motociclete te insotesc pe drum iar in fiecare sat sunt biserici crestine, baptiste, moschei musulmane si temple hindu. In fata fiecarui templu hindu este si o vaca, animal considerat sfant de catre indieni. Peste tot vezi spre vanzare banane, fructul cel mai comercialziat, alaturi de o multitudine de fructe si legume care te indeamna sa le descoperi. Iar vremea, fiind muson, a fost perfecta: 29 de grade si o briza minunata de la ocean.

keralafood3

Hotelul in care ne-am cazat a reusit sa ne cucereasca din prima zi cu mancarea pe care ne-a servit-o! Eram iubitori ai bucatariei indiene, dar pot sa spun ca nimic din ce am mancam pana acum nu avea acelasi gust. Aromele, gustul si culorile te vrajesc. Simti cum te bucuri de fiecare gura pe care o iei si iti vine sa gusti tot ce vezi!

keralafood2

Am reusit performanta, timp de o spatamana cat am stat in acel hotel, sa nu comand nici macar o data din meniu. Ne-am imprietenit cu Tarun Singh, Food & Beverage Managerul restaurantului, si cu Prakash Nayak, Chef-ul resortului care, dupa ce i-am transmis felicitari pentru preparatele sale, a venit la masa sa ne cunoasa. Am aflat ca Prakash a fost in ultimii opt ani Chef in mari restaurante din Miami, Mexic, Italia, Hong Kong si India, dar si ca la Niraamaya are propria gradina in care isi cultiva condimentele.

keralafood

Asa a inceput incursiunea noastra culinara in bucataria indiana. Ii spuneam doar ce fel de carne preferam si ne propunea de fiecare data sa descoperim alt preparat, cu un nou sos si alte mirodenii.

De la gemul incredibil de aromat din fructe locale (guave, banane sau ananas), pana la Kerala bread ori nanul cu unt sau usturori, sau supa de portocale pe care facut-o special pentru noi, n-am reusit sa sarim in Kerala nici macar o masa!

Am savurat tandoori chicken, fish curry, chicken tikka masala si o multime de alte preparate. Am descoperit si savurat cu incantare si uimire cafeaua cu scortisoara cu lapte de cocos si cocktailuri de bere si am incercat diferite deserturi indiene din orez.
cinnamoncoffe

Opt zile n-au fost de ajuns, aceasta este concluzia noastra! Am plecat convinsi ca India are cea mai buna mancare si este locul perfect pentru vacanta exotica la care visezi, dar mai ales setati sa revenim in anul urmator.

IMG_6049