marta usurelu

10 pasi importanti in lansarea unei afaceri

Cum incep o afacere? Care sunt pasii? De ce am nevoie? Sunt primele intrebari pe care mi le adreseaza cei care vor sa-si lanseze un business. Majoritatea se plang apoi, inevitabil, ca n-au suficienti bani. Nu este nevoie doar de bani, le spun de fiecare data. Ci de curaj si convingerea nebuna ca poti!

In antreprenoriat, esuezi la fel de usor daca ai 1 milion de euro sau daca n-ai bani. Mai mult, cei care n-au bani, dar au dorinta de a reusi, construiesc. Munca neobosita a antreprenorului, creativitatea si curajul de a ajunge unde si-a propus sunt atuurile care conteaza in acest domeniu.

Daca esti asadar la inceput de drum, fie ca esti fortat sa devii antreprenor, fie ca simti ca aceasta iti este vocatia, bifeaza cei 10 pasi care urmeaza. Te vor ajuta sa te organizezi si sa te gandesti la cateva aspecte ale afacerii care sunt de multe ori neglijate din lipsa de experienta.

1. Inregistreaza compania
Alege si inregistreaza numele companiei la Oficiul National al Registrului Comertului. Taxa este de 72 de lei. Poti verifica disponibilitatea denumirilor pe portal.onrc.ro. Cauta un jurist sau contabil care sa te ajute sa treci mai rapid prin hatisul birocratic. Vei sti exact ce documente ai nevoie, vei rezolva mai usor problema sediului social pentru companie si vei stabili obiectul de activitate al firmei. Completezi apoi declaratia pe proprie raspundere, depui dosarul la Registrul Comertului, unde trebuie sa platesti taxa de inregistrare si sa depui si cererea de publicare în Monitorul Oficial.

2. Alege banca partenera
Cand iti lansezi afacerea, trebuie sa deschizi un cont la banca si sa depui capitalul social pentru infiintarea companiei. Alege cu atentie banca partenera. Invata sa citesti conditiile de colaborare si fii atent la costurile fixe. Nu lasa doar administratorul sau contabilul sa ia aceasta decizie. O sa regreti, daca alegerea este gresita, vei fi singurul care va plati toate costurile.
Daca vrei o recomandare, la Banca Transilvania esti scutit de comisioanele bancare in primul an de activitate al firmei tale prin produsul Contul Primul An Gratuit. In plus, dupa ce treci de primul an, beneficiezi de pachetul de de cont curent pentru IMM-uri cu operatiuni nelimitate, pachet lansat de BT luna aceasta. Indiferent de cate operatiuni faci in reteaua BT, vei avea un pret fix de 21 lei/luna. Nelimitat BT te ajuta sa reduci partea de cheltuieli a afacerii prin costuri fixe cu banca in urmatorii ani ai afacerii tale.

3. Alege echipa & partenerii
Pare ceva usor de facut, dar o echipa buna este cel mai mare atu al unui antreprenor si este un lucru foarte greu de realizat. Alege sa colaborezi cu oameni buni, care te completeaza si au curaj sa-si spuna parerea, chiar daca este diferita de a ta. Vei simti valoarea echipei in special in momentele grele, cand oamenii iti vor sta alaturi si vor veni cu idei la care tu nu te gandesti. Procedeaza la fel cu partenerii. Fie ca este un investitor alaturi de tine in companie, asigura-te ca este cineva alaturi de care poti gasi solutii de dezvoltare.

4. Fa-ti un plan de lucru
Nu ma refer la planul de afaceri. El trebuie facut cu mult inainte de lansare. Ma refer la planul de lucru din fiecare zi. La planul pe care-l vezi capabil sa te treaca luna de luna cu venituri suficiente care sa acopere cheltuielile. Sau macar cea mai mare parte din ele. Invata sa nu te complici. Gandeste-ti business-ul ca un mecanism, vezi ce ai nevoie, ia in calcul ca nu-i cunosti inca hibele si tine cont ca in tot ce planifici este si o marja de neprevazut. Vezi ce ai nevoie intr-o luna, cate costuri ai, cati oameni iti trebuie, ce plati ai de facut, ce furnizori ai si, mai ales, cum poti face bani si din ce. Cel mai important sfat: nu pleca la drum cu ideea ca ai bani pentru primele 6 luni si apoi mai vezi ce vei face. Este o liniste care nu te va scoate din zona de confort, ci doar te va ajuta sa pierzi toti banii.

5. Implementarea
Ideea este foarte importanta, iti schimba viata, este totul – am auzit-o cu totii. Dar nu conteaza doar ea. Este esential modul in care pui ideea in aplicare. De la cum le gandesti la cum le implementezi, cauta idei care pot fi puse in practica. Altfel, vei plange degeaba ca ai avut primul ideea cand altii vor fi reusit s-o lanseze si s-o monetizeze.

6. Stabileste obiectivele
Invata sa evaluezi lunar afacerea. Invata sa fii critic. Pune targeturi. Cifre clare. O sa vezi cum frica cu care te apropii de datele de salarii si taxe o sa te invete sa lupti. Sa gasesti solutii. Frica este cel mai bun amic al antreprenorului, din pacate.
Recomandare: fii atent la tot ce se intampla in jur. Nu neaparat oamenii cei mai destepti reusesc in afaceri, ci cei care-si vad clar obiectivul si nu scapa oportunitatile.

7. Elimina ce nu merge
Nimeni nu stie la inceput cum va fi si este nevoie de ceva timp ca sa vezi ce merge si ce nu. Este greu sa intelegi ca te-ai inselat si sa renunti la multe dintre ideile datorita carora ai pornit la drum, dar trebuie! Cu cat iei decizia mai rapid, cu atat vei avea pierderi mai mici. Elimina din business aspectele care nu performeaza, care nu sunt esentiale. Este valabil si pentru oameni. Desi este unul dintre cei mai grei pasi sa-i concediezi, sa le explici ca nu sunt ceea ce ai nevoie sau ca nu mai puteti lucra impreuna, o sa inveti ca trebuie sa iei astfel de decizii. Cu cat le amani mai mult, cu atat esti mai aproape sa te desparti tu de ideea si de afacerea ta.

8. Nu renunta inainte de vreme
Poate parea ciudata aceasta recomandare, dar este importanta. Nu la rabdarea de a sta si astepta sa vezi ce va urma ma refer, ci la rabdarea de a rezista si estima in cat timp vei reusi. E greu cand depui efort dupa efort, zi de zi, sa nu reusesti sa ajungi pe linia de plutire. Vei trece prin multe incercari. De aceea ai nevoie de multa rabdare si tenacitate, de acea increderea care sa te ajute sa rezisti. Pentru ca, de multe ori, antreprenoriatul este despre a rezista. Despre a supravietui. Nu renunta inainte de acel moment oportun cand tot ce nu se putea devine posibil.

9. Actioneaza, nu amana
Este greu sa te misti repede si bine, dar este esential. E nevoie de viteza de reactie si cand ai nevoie de idei, de resurse, dar si cand trebuie sa iei decizii importante. In special dupa ce ai gresit, vrei sa iei deciziile atent, sa cantaresti bine, dar antreprenoriatul te forteaza sa decizi rapid. Ceea ce pare ciudat este ca te vei invata cu acest ritm si vei incepe sa cunosti din ce in ce mai bine domeniul in care activezi. Asa vei ajunge sa iei decizii din instinct, decizii care sunt, de cele mai multe ori, perfecte pentru afacerea ta.

10. Fii inteligent!
In orice afacere, baza este pasiunea pentru ideea si afacerea ta. Pasiunea te ajuta sa fii la curent cu tot ce e nou, cu tot ce apare sau face concurenta. Invata sa te inspiri de la alti antreprenori si din alte domenii. Tine minte, cu cat esti mai pregatit, cu atat vei fi mai greu de luat prin surprindere. Indiferent cat de mult se schimba conditiile si planul, fii inteligent si invata din mers. Da-ti seama ca nu este un capat de lume daca ai gresit, nimeni nu e perfect, chiar daca multi pozeaza in infailibili. Important este sa vezi cum te echilibrezi si mergi mai departe.

In loc de concluzie
Cel mai bun antreprenor este cel care vede peste “acum”. Care sta permanent de paza si nu se minte singur. Este cel care intra cu capul inainte in aceasta lume nebuna, in care peste 90% dintre businessuri dau faliment. Nu o spun ca sa te dezarmez. Este doar realitate. Tocmai de aceea, cand pornesti pe acest drum, trebuie sa fii realist ca poate sa mearga sau nu.

Daca iese, va fi cel mai frumos drum pe care il vei putea alege! Daca nu iese, simplul fapt ca inveti enorm si iti dai seama cum se intampla lucrurile te va pregati pentru ceea ce va urma. Doar nu deveni genul care se impaca cu esecul. Daca ajungi asa, inseamna ca n-aveai nicio sansa si, mai mult, n-ai invatat nimic din aceasta experienta.

Blogul martausurelu.ro sustine campania de comunicare a Bancii Transilvania, care a lansat Nelimitat BT – un pachet de cont curent pentru IMM-uri cu operatiuni nelimitate in reteaua BT.

Foto © Peshkova | Dreamstime

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email