marta usurelu

5 lucruri esentiale pentru un antreprenor

Sa fii propriul tau sef, sa-ti faci programul cum vrei si sa iei cati bani vrei, oricand poftesti, sunt doar cateva dintre ideile care-i determina pe angajati si studenti sa devina antreprenori.

“Vreau sa am afacerea mea. Sa fac lucrurile cum vreau si sa nu ma bata nimeni la cap”, sunt raspunsurile pe care le aud de la cei care vor sa-si lanseze o afacere. Putini incearca sa cunoasca realitatea din antreprenoriat inainte sa porneasca pe acest drum. Acesta este unul dintre miile de motive pentru care peste 90% dintre afacerile antreprenoriale sunt sortite esecului.

Nu este usor sa ai afacerea ta, asa cum nu este usor nici sa gasesti ideea, s-o pui in practica, sa gasesti finantare sau sa lucrezi zi si noapte, la propriu, in primii ani de activitate. Pare exagerat si multi cred ca sunt doar povesti sortite sa creasca respectul pentru antreprenori, dar sa ai afacerea ta presupune timp, dedicare si, mai presus de orice, tenacitate. Acea putere, dublata de multa pasiune, care te ajuta sa te ridici de jos indiferent de cate ori cazi, de cate usi ti se inchid in fata sau de cat de greu ori imposibil pare sa ajungi unde ti-ai propus.

Asa am descoperit eu antreprenoriatul. Din primele luni mi-am dat seama ca schimbarea si esecul sunt camarazii de care nu poti scapa, care te insotesc permanent, zi de zi. Dar, dupa ani buni, dupa multa munca si lectii invatate, stiu ca nu este imposibil sa reusesti. Si ca, desi in acest domeniu nimic nu este sigur, sa fii antreprenor este cel mai greu, dar si cel mai frumos mod prin care descoperi cine esti si reusesti sa-ti construiesti viitorul.

Stiu ca fiecare om isi alege calea, ca sunt multe carti si o multime de informatii despre ce sa faci, ce sa nu faci si cum sa ai succes in antreprenoriat, dar, daca ai incredere in ideea ta, daca ai curajul sa pasesti in universul antreprenoriatului, permite-mi te rog 5 recomandari din transee, care sper sa ajute.

1. Timpul
N-o sa ai un program de lucru. Nu ma refer la un program fix, cand esti antreprenor nu mai exista asa ceva! Invata sa descoperi acea perioada prolifica din zi pentru tine. Daca esti matinal sau daca lucrezi mai bine seara, gaseste-ti ritmul in care esti eficient si foloseste-l la maxim.
Mai mult, timpul va fi de multe ori unul dintre cei mai aprigi dusmani cand vei lupta cu cash flow-ul, cu datele in care vin salariile si taxele si vei vedea ca ai contul gol. Invata cat poti de rapid notiunile esentiale din contabilitate, management financiar si fa-ti un plan in care sa nu te intinzi niciodata mai mult decat poti.
Culmea culmilor, cand esti antreprenor vei descoperi ca nimeni nu se poate misca in ritmul tau. Chiar daca vei lucra 7 zile din 7. Si, desi zambesc cand ii aud pe cei care vor sa fie antreprenori ca sa-si faca propriul program, tine minte: vei fi mereu disponibil pentru intalniri sau la telefon. Atat de disponibil cum nici nu poti sa-ti inchipui!

2. Banii
Situatia financiara este si va fi mult timp un calvar. Trebuie sa stii, chiar daca pornesti la drum cu datorii sau cu bani multi ori putini.
Daca ai noroc, o sa reusesti sa iei si tu bani in primul an. Nu e o gluma. Tot in primii ani o sa ai multe crize financiare si toata lumea va spune ca tu esti de vina. Si contabilul, si administratorul, nu doar angajatii si furnizorii. O sa te lupti mult pana vei capata incredere in deciziile tale.
Banii, banii… n-o sa ai niciodata cat ai nevoie, dar gandeste-te putin: cine i-a avut? Aceasta perspectiva te va ajuta sa intelegi ca doar de tine depinde ce faci si cati bani faci.

3. Pasiunea
Ea te impinge de fapt sa devii antreprenor. Doar daca iubesti ce faci poti munci, lupta si indura permanent greutatile care vin la pachet cu acest “job”.
Cu cat iubesti mai mult ce faci, cu atat vei fi mai hotarat si vei gasi solutiile “imposibile” pentru ideea ta, iar instinctul iti va spune de fiecare data in ce directie s-o iei. Chiar daca vei vrea sa renunti, sa lasi totul si sa pleci sa te angajezi, pana a doua zi veni descoperi ca mai ai niste energie si cateva idei ca sa mergi mai departe. Iar primul succes, indiferent cat este de mic, iti va da aripi si te va motiva mai mult decat orice pe aceasta lume.
Pasiunea pentru munca ta te va face sa urasti vinerea, nu lunea. Ceea ce, sincer, este un lucru bun. Si e bine ca nu-l intelege toata lumea!

4. Esecul
Numai cine n-a incercat nu stie ca esecul este ceva firesc. Ca el te invata cele mai bune lectii si ca, datorita lui, ca antreprenor iti vei face griji constant ca n-a facut suficient sau n-a verificat totul. Datorita lui vei invata sa ai mereu un plan de rezerva.
Vei fi de multe ori singur. Cand esuezi, nimeni nu vrea sa stea langa tine. Si te vei invata sa fii singur chiar si cand iti merge bine si vei avea multi oameni alaturi. Atunci vei sti ca doar de tine depinde decizia urmatoare si vei face tot posibilul sa nu te duca la un alt esec.
Stresul devine si el un partener de zi cu zi, dar te inveti cu el. Si, daca incerci si ai noroc, inveti si sa gasesti un mod de a te destresa macar cateva ore si cateva zile, din cand in cand, dar mai ales un mod prin care sa pastrezi cat de cat normale relatiile cu familia.

5. Parteneri potriviti
Din prima zi inveti cat de important este sa ai alaturi un om sau oamenii potriviti. De la un prieten care iti da un sfat, la angajatii care trag la fel ca tine si vin cu idei salvatoare cand simti ca nu mai exista niciuna si pana la furnizorii care iti propun modalitati de colaborare ce te salveaza la propriu in anumite situatii.
Invata sa te inconjori de parteneri potriviti, nu perfecti. Cauta-i pe cei care te completeaza si alaturi de care poti sa lucrezi si sa rezolvi situatii.
“Impreuna” este de multe ori singura varianta ca sa poti merge mai departe. Fie ca este vorba de un partener care vine in firma cu viziunea sa, cu mai multe cunostinte dintr-un domeniu pe care nu-l stii sau cu finantarea. Fii onest si accepta: niciun fond de invetsitii sau o banca nu va fi acolo daca nu ai ce sa oferi in schimb. Si inca ceva: n-o sa poti sa cresti fara sprijin.

Cauta parteneri de durata
De la cum iti vinzi ideea, la cum alegi angajatii si furnizorii, totul se raporteaza, din punctul meu de vedere, la oameni. Alege sa te inconjori de profesionisti, nu de parteneri neseriosi. Conteaza mult anturajul si puterea ta de a-i elimina pe cei care nu te apreciaza, fie ei furnizori sau clienti. Spune “Nu” cand simti ca nu merita. Intelege, n-o sa te iubeasca niciodata toata lumea si, indiferent cat de mult te vei stradui pentru un contract, daca nu exista apreciere de ambele parti, punctual nu vei putea lucra a la long.

Cauta parteneri de drum si cauta banca langa care simti ca poti sa cresti. Nu este un citat din carti. Nici un slogan. Este un sfat pe care l-am primit si eu la randul meu si care s-a dovedit mai util decat am crezut.
Invata sa citesti conditiile de colaborare si fii atent la costurile fixe, exact cum faci in tot ceea ce intreprinzi in viata de zi cu zi a afacerii tale. Nu lasa doar administratorul sau contabilul sa ia aceasta decizie. Si fii atent la toate noutatile din jurul businessului tau.

Luna aceasta, Banca Transilvania a lansat Nelimitat BT, un pachet de cont curent pentru IMM-uri cu operatiuni nelimitate in reteaua BT. Indiferent de cate operatiuni faci in retea, ai un pret fix pentru care platesti 21 lei/luna. Este o oferta care te ajuta sa reduci costurile afacerii prin costuri fixe cu banca.

Ceea ce mi se pare interesant este ca, pe langa faptul ca poti face oricate operatiuni doresti cu partenerii din retea, la BT gasesti cea mai mare acoperire a IMM-urilor din Romania, iar comunicarea cu ei devine astfel mult mai usoara. Un mod la indemana si targetat prin care poti gasi noi parteneri.

Blogul martausurelu.ro sustine campania de comunicare a Bancii Transilvania, care a lansat Nelimitat BT – un pachet de cont curent pentru IMM-uri cu operatiuni nelimitate in reteaua BT.

Foto © Peshkova | Dreamstime

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email