Opt mii de romani au aderat la platforma Airbnb si si-au deschis casele pentru turisti. Este un numar mic, tinand cont ca sunt peste 157.000 de gazde in prezent doar in Europa Centrala si de Est, dar in acelasi timp un numar neasteptat de mare, tinand cont de noutatea idei de sharing si lipsa reglementarilor referitoare la acest nou mod de turism.
Andrew Verbitsky, Country Manager la Airbnb Rusia si Europa Centrala si de Est, estimeaza ca pana in 2020 vor fi 24 de milioane de rezervari efectuate doar in Europa. Intr-o era in care politicienii vorbesc despre construirea de ziduri care sa izoleze comunitatile, modelul de shared economy poate juca un rol important in a-i aduce pe oameni mai aproape unul de celalalt folosind tehnologia.
La nivel international sunt peste 3 milioane de case care isi deschid usile pentru turisti, oferind camere in locuintele personale ale gazdelor, vile de lux care se inchiriaza integral, ba chiar si iurte sau castele.
Cum se impart cu Airbnb veniturile incasate de la utilizatori? Gazdelor le revine un procent din venituri situat intre 95% si 97%, a declarat intr-un interviu pentru Biz Andrew Verbitsky. Gazdele se afla in centrul businessului si sunt prioritare. De regula, tariful perceput de Airbnb este de 3% din valoarea rezervarii, dar poate urca pana la 5%, in functie de politica de anulare pentru care opteaza gazda.
Recomandarea Airbnb pentru utilizatori este sa verifice profilurile si recenziile potentialelor gazde inainte de a face o rezervare. Sa se asigure ca numerele de telefon sunt verificate de companie si ca profilului gazdei ii este asociat un cont de pe retelele de socializare. Daca exista suspiciuni, utilizatorii pot solicita gazdei sa se supuna unei verificari sau pot cauta o alta gazda cu o reputatie mai solida pe platforma Airbnb.