marta usurelu

Retete pentru barbati – Marius Tudosiei recomanda Toffee Sticky Pudding

tudosiei

Trebuie sa stie barbatii sa gateasca? Categoric! Este obligatoriu sa stie. Asa raspunde Marius Tudosiei cand vine vorba de barbati si mancare. Convingerea si entuziasmul sau au la baza si o explicatie segmentata: “Daca esti tanar si zburdalnic, ai sanse mai mari sa te aprecieze toate fetele. In aceeasi perioada e important sa nu mori de foame. Sunt sanse mari sa nu-ti mai gateasca nimeni! Daca esti asezat la casa ta, e frumos sa faci asta pentru familie. In exact aceeasi perioada e important sa controlezi tot ce pui de mancare pe masa, sa nu cumva sa manance toti ce-apuca si sa ai drumuri de facut la spital. Daca esti dincolo de orice suspiciune de clubbing, sa zicem la 65+, iti poti respecta intocmai regimul prescris de medic. In aceeasi perioada e important, din nou, sa nu mori de foame. Sunt sanse si mai mari sa nu-ti mai gateasca nimeni”.

Un desert de-i culegi de pe jos si cu palmele umflate: nimeni nu se abtine, toti aplauda!

Marius Tudosiei este neobosit. Plin de viata si dornic sa faca, pune pasiune si ingrediente minunate, atent verificate, in tot ce face. De la Bacania Veche pana la ce se vede pe sticla sau in online, este unul dintre putinii antreprenori pentru care bucataria s-a dovedit a fi un fel de trambulina! “Te-arunca in aer. Sus de tot! Te lasa sa-ti deschizi aripile si sa zbori!” L-am intrebat despre cum vede mixul barbatului cu bucataria si l-am rugat sa recomande o reteta speciala celor care doresc sa gateasca ceva bun.

Este important pentru un barbat sa stie sa gateasca?
Cred ca e util pentru toata lumea sa stie sa gateasca ceva. Indiferent de sex. E un lucru placut si relaxant, e amuzant, e creativ, iti lasa o multime de libertati. Si nu in ultimul rand e important sa stii ce pui in mancare. Pentru ca sunt putine locuri in care poti avea incredere, fara sa ma umflu in pene cred ca sunt putine locurile in care clientii se lasa pe mana furnizorului de mancare asa cum se lasa pe mana mea. Dar asta s-a intamplat dupa trei ani in care am cladit increderea la nivelul asta. De aceea e util sa gatesti: ca sa stii ce mananci si ca sa mananci bine.

Care este dupa parerea ta diferenta dintre un barbat care stie sa gateasca si unul care nu gateste?
Cred ca e vorba despre antrenamentul curajului. O sa razi, dar chiar cred ca asa stau lucrurile. E ca in motorsport: nimeni nu se naste curajos. Da, te nasti cu niste reflexe, cu niste argumente genetice, dar increderea in ceea ce poti face se dobandeste. Exact ca-n bucatarie: incepi sa prinzi curaj, testezi, experimentezi, risti, afli. Si atunci o sa faci asta si in viata reala, o sa reactionezi altfel cand te intalnesti cu cineva (cu sau fara treaba). Pentru ca stii din bucatarie ca daca pui un pic de chili powder pe o mancare, atunci ea va fi mai interesanta. Si poti face asta, controlat, si cu viata ta profesionala, si cu businessul, si cu oamenii. Capeti curaj si incredere. Si te dezvolti altfel. Cred cu tarie ca bucataria este un senzational buton de dezvoltare personala. De fapt, cred ca e un fel de trambulina! Te-arunca in aer. Sus de tot! Te lasa sa-ti deschizi aripile si sa zbori!

Ce ar trebui sa stie sa gateasca orice barbat? Sau nu trebuie sa stie sa gateasca nimic?
Trebuie sa stie pur si simplu chestii de baza. Nimeni nu se asteapta – iar daca asta se intampla atunci e o surpriza placuta – sa gatesti retete de Michelin Star acasa. Serios! Pentru acasa e nevoie sa stii sa faci mancare cinstita, onesta, din ingrediente bune, de calitate. Da, e o problema cand incepi sa gatesti cu parizer pe post de carne! Si inca una mare! Dar acasa?! Acasa si la prieteni poti face lucruri de baza. De la cele mai simple (omlete, clatite, frittata, paste) pana la cele un pic mai evoluate (fructe de mare, steak, roast, peste). Dupa cum vezi, am pus pe lista toate “gatelile” rapide, de sub 20-25 de minute. Iar singurul lucru important e sa asezonezi bine, sa manevrezi condimentele intr-o maniera naturala (fara sa le incaleci intre ele), sa iei mancarea de pe foc atunci cand e momentul. Do not overcook! Si sa fii creativ! Sa-ti lasi mintea sa zburde printre ingredientele disponibile astfel incat sa conturezi o mancare buna!

Ce reteta recomanzi?
O reteta speciala,simplificata de mine, nu extrem de usoara, dar care poate sa-I ajute mult pe un barbat. E usor de facut, daca urmezi pasii, iar rezultatele pot fi uimitoare intr-un sens pe care nici nu-l astepti. Daca aveti rabdare, se poate vedea cum se face aceasta reteta aici. Nu e un tutorial, ci inregistrarea emisiunii in care am facut-o. Am facut Toffee sticky pudding de curand pentru Bacania Veche – The Charity Shop.

Reteta #2
Toffee sticky pudding by Marius Tudosiei

Ingrediente
Blat

  • 75 grame de unt, temperatura camerei
  • 200 grame de curmale (fara samburi)
  • 150 grame de zahar (jumate alb, jumate melasa)
  • 2 oua batute vag
  • 200 g faina
  • 1 lingurita de bicarbonat
  • 1 lingurita de praf de copt

Sos:

  • 125 grame de unt (adica restul dintr-un pachet de 200, ca 75 ai folosit deja)
  • 125 grame de zahar brun (melasa e OK)
  • vanilie – extract natural sau pastaie
  • 250 ml smantana de lucru, smantana de gatit din comert (UHT) sau frisca din aia buna de care am descoperit si am adus eu in pravalie.

Prima data pui curmalele cu bicarbonatul intr-un pahar mare de apa sa se inmoaie. Eu sunt sincer, nu stiu de ce tre’ sa faci asta, dar rezultatul fara e nasol, cu – absolut genial. Ba chiar am gasit la niste doamne foarte serioase acest obicei. Eu asa fac, iese bine. Apoi, blatul: bati untul si zaharul cu mixerul pana se face crema umflata. Implici ouale, pe rand. Bati intruna! Apoi torni in baza asta restul ingredientelor pentru blat. Coci juma’ de ora in cuptorul deja incalzit la 185 de grade. Sosul: unt + zahar pe foc mic. Se topeste zaharul. Apoi pui smantana si vanilia. Clocotesti un pic, dar musai pe foc mic. Il torni fierbinte peste blatul ala din tava (sper ca nu l-ai uitat in cuptor, ca se usuca)… Pregatesti linguri de supa, adanci, si crede-ma ca nu-ti sta nimeni in picioare la desertul asta!!!:) Ii culegi de pe jos si cu palmele umflate: nimeni nu se abtine, toti aplauda! 🙂

toffee sticky pudding

Nota: Nu e discriminatoriu ca ne gandim numa’ la barbati cand dezbatem subiectul asta, nu?!:)

1 comentariu

  1. Florin says:

    curmalele se tin in apa cu bicarbonat sa li se inmoaie coaja 🙂

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email