Rar, foarte rar, mancarea de acasa are gustul pe care-l intalnesti intr-un restaurant fine dining. Sunt unul dintre gurmanzii care apreciaza gustul impecabil al preparatelor si, credeti-ma, nu ma gandesc niciodata cum se face acasa acea mancare sau daca ea mi-ar iesi si mie la fel. De ce? Pentru ca si Chef-ilor le este greu sa reuseasca in marile restaurante sa ofere acelasi gust retetelor. Acesta este motivul pentru care am pornit cu emotii la intalnirea la care Chef Foa si Staropramen ne-au provocat sa gatim si sa mancam impreuna.
Familia Buhnici, familia Vrinceanu, familia Cismaru si noi, am fost alesi de Chef Foa sa gatim in bucataria lui. Am zambit cand am vazut invitatia.“Cu siguranta noi vom gati, dar pentru cina, Chef Foa va pregati ceva special!” mi-am spus si l-am intrebat, cand am ajuns la Flavours, cu ce ne va incanta papilele.
“Veti manca ce veti gati.”, a spus. “Voi sta cu voi si ma voi asigura ca mancarea va fi buna”. Nu m-a convins. De fapt, nu m-a convins deloc! Noi aveam de gatit supa de dovleac, Cismaru – curcan umplut, Vrînceanu – terina de peste si Buhnici – panna cotta. Dar nu din cauza acestor preparate eram neincrezatoare, ci a retetelor pe care le-am primit fiecare.
A noastra, desi era supa crema, era lunga si complicata. Avea si un ingredient de care nu auzisem si multe, prea multe detalii. Neincrezatoare, am luat sortul. Cand am vazut cutitul oferit de Foa, un iatagan enorm, pe care abia puteam sa-l tin, m-am uitat la Cristi si l-am invitat pe el sa taie doveacul.
“N-are cum sa iasa ca la restaurant” imi spuneam, “dar macar vom respecta intocmai toti pasii!”. Am asezat feliile de dovleac in tava, am pus usturoi si rozmarin, am pus dovleacul la cuptor si am inceput sa citesc cu atentie reteta.
Supa crema de dovleac
1. Bagam dovleacul la cuptor
2. Punem edamamele la fiert
3. Punem lintea la fiert
4. Tragem la tigaie semintele de dovleac in ulei de masline
5. Scurgem edamamele de apa
6. Scoatem boabele din pastai
7. Tragem fasii de morcov prin tigaie
8. Scoatem dovleacul din cuptor
9. Curatam dovleacul de coaja
10. Punem dovleacul la fiert in laptele de cocos
11. Luam lintea de la fiert si o strecuram
12. Tragem lintea la tigaie cu usturoi si rozmarin
13. Bagam dovleacul in blender cu tot cu zeama
14. Adaugam ardei iute rosu, sare si piper si pornim din nou blender-ul
15. Prajim boabele de edamame
16. Montam supa si mancam
Nu m-am linistit revazand-o, dar am trecut la treaba. La fel ca mine, fiecare dintre cei opt ucenici cerea ceva. “De unde iau un cutit?”. “Am nevoie de o tava!”, “Unde sunt furculitele?”. “Sare avem?”. Chef Foa raspundea prompt si ne linistea cand ne vedea agitati, fara a uita sa mentioneze militareste sa pastram ordinea la pozitia de lucru.
Surprinzator, desi am crezut ca vom vorbi toti mult si unii peste altii, fiecare familie era preocupata exclusiv de reteta si in bucatarie era la un moment dat o liniste amenintatoare. Am prajit semintele de dovleac. “Sunt dementiale” am spus tare si mai toti au inceput sa guste din ele. Mi-a fost teama ca raman fara seminte si le-am “ferit” intr-un colt al bucatariei. Am fiert apoi edamamele, am curatat si taiat fasii morcovul si am intrebat de linte.
“Nu am. Iti dau quinoa” mi-a spus Chef. “Ce trebuie sa fac?” l-am intrebat. “Gusta, vezi ce-i lipseste si pune in supa”. Pare usor. N-a fost. Nu stiam ce sa fac… Am gustat. Nu avea niciun gust! “Lasa ca vad mai tarziu” mi-am spus si am trecut la urmatorul pas.
Cristi a pus la fiert laptele de cocos cu sare, piper si ardei iute. Dovleacul copt a fost si el pus la fiert in lapte si apoi totul la blender. Foa ne-a scos din reteta si ne-a pus in fata unul numar impresionant de castroane pline cu mirodenii si ne-a spus sa alegem ceva nou pentru supa noastra. Erau atat de multe si nici nu stiam ce sunt. Am mers la sigur – pe ce ne place.
Am pus fasiile de morcov la prajit imediat dupa ce s-a incins uleiul si am pus morcovul in tigaie, dar cineva a inchis plita. Erau atatea tigai acolo incat nimeni n-a vazut ledul inchis. Eu ma tot uitam si amestecam cu atentie, nu cumva sa se inchida morcovul la culoare, dar nu se intampa nimic. Mi-au trebuit cateva momente sa inteleg ca nu e nimic incins in tigaie. Am repornit plita si, cu si mai multa grija, am vegheat prajirea morcovului. Trebuia sa fie auriu. Si crocant! Doar nu puteam sa ard morcovul tocmai acum, nu? Mi-am dat seama cat de tensionata eram si imi venea sa rad, dar am pastrat aparentele.
Intre timp, in jur linistea disparuse si acum era o adevarata nebunie. Clipul serii pare linistit si totul se vede curgand usor. Ma bucur ca asa se vedea din afara. Este clar meritul lui Foa care s-a ingrijit sa fim impecabili si, desi ne-a lasat sa facem singuri retetele, s-a asigurat ca niciunul nu greseste ceva.
Cand am terminat de pregatit toate ingredientele, ne-a spus sa facem plating-ul. Din nou ne-a blocat. “Cum il facem?” am intrebat si m-am gandit cum arata supa de dovleac la restaurant. “Cum vreti voi.” ne-a raspus si s-a indreptat spre urmatoarea familie cu intrebari.
Fara ajutor, fara indicii sau vreo regula, m-am uitat la castroanele si la ingredientele fara numar din fata. Am inceput sa impartim crema in castroane. Am pus deasupra apoi morcovul crocant, am presarat edamamele si, in loc de boabe de soia, am pus quinoa in doua locuri. Deja totul arata frumos, iar culorile din castron erau fascinante.
Am pus la sfarsit putin ulei de masline si ne-am invitat colegii la masa. Am acompaniat supa cu Staropramen nefiltrata, berea care se potriveste perfect cu supele, cu pastele si cu fructele de mare. Stiam acum, dupa precedenta experienta cu Staropramen.
Toata lumea fotografia supa, iar eu ma uitam cu incantare cat de bine arata. Parca era facuta de un Chef adevarat! Si am gustat-o! “Are un gust excelent!” am exclamat cu surprindere. ”Are un singur cusur” a spus Andrei Cismaru. M-am intors automat spre el, incruntata. “Este prea putina!” a adaugat razand! M-am linistit si i-am felicitat pentru cat de bine s-au descurcat cu curcanul.
“Are o culoare excelenta pe care quinoa o scoate in evidenta si ii da un gust minunat” a spus Foa! Ascultam zambind. “Consistenta este fina, felicitari! Dar n-ati mai pus semintele de dovleac?” a intrebat Chef Foa.
Avea dreptate. Am uitat de seminte! Le-a pus deoparte pentru ca ni le mancau ceilalti colegi si am uitat de ele! Mi-a parut rau. Imi dadeam seama cand mancam ce gust bun ar fi dat semintele. Dar, pana sa termin gandul, am terminat si supa.
A venit apoi timpul sa gustam terina de peste facuta de familia Vrinceanu. Nu-mi place pestele si, cu varful furculitei, voiam sa gust putin, ca sa nu para ca nu mananc ce-au gatit celalti colegi. Surpriza, era minunata! M-a cucerit si m-a determinat sa intreb cum au facut-o, ce i-au pus. Am ales-o clar pentru masa de Craciun, am cerut reteta si, da, am mancat-o pe toata!
Curcanul Cismarilor a fost senzatie. Cred ca intre cei mai fotografiati din lume! Toti stateam in jurul lui si vorbeam si furam putin bacon sau pastarnac din tava si ne asteptam portiile. Panna cotta a fost perfecta si putina. Mult prea putina. Dar biscuitii facuti de familia Buhnici s-au epuizat instant, dar nu inainte de a fi fotografiati intens si mirositi.
Chef Foa ne privea relaxat. Toti comentam, intrebam, apreciam mancarea si ciocneam cate-o bere. Linistea disparuse total. I-am spus sincer ca nu ma asteptam ca mancarea sa iasa atat de buna.”Nu crezi ca retetele sunt bune?” m-a intrebat. “Nici nu m-am gandit la retete. Cert este ca era imposibil sa avem acest rezultat in special pentru ca am gatit toti aceste retete pentru prima oara”. Cu acest gand am plecat spre casa si am vorbit cateva zile despre experienta din bucataria lui Chef Foa.
Am reconfirmat cu Cristi meniul pentru Craciun, apreciind amandoi cat de mult ne-a determinat acea seara sa ne reorganizam weekend-urile si serile speciale. Si ne-am surprins completandu-ne si acasa unul pe altul, cu idei, noi retete si arome. Am zambit. E minunat sa gatesti in doi!
Si tu poti gati impreuna cu Chef Foa
Te invit pe pagina de Facebook Staropramen, sa intri in ChefXperience, programul online de gatit alaturi de Chef Foa. Poti castiga intre premii si o vizita de lucru la Chef Foa in bucatarie.
Si pentru ca se apropie Sarbatorile, cand ne intalnim cu familia sau cu prietenii, lansez un concurs avand ca premiu un bax de bere cu 24 de sticle de Staropramen Nefiltrata, ca tot am gatit ceva care merge cu aceasta bere. Iti dau si reteta, daca doresti ! Tot ce trebuie sa faci este sa imi spui intr-un comentariu ce spune Chef Foa ca a gatit familia Buhnci. Primul cititor care ghiceste primeste berea.
1 comentariu
[…] Nefiltrată, că tot am gătit ceva bun care să meargă bine cu această bere. Îți dau și rețeta mea ca să faci senzație în bucătăria […]