Sir George Iacobescu conduce cea mai mare investitie pentru reabilitare urbana de pe continent. Lucreaza de peste 25 de ani la Canary Wharf si are pe mana investitii de sase miliarde de lire sterline. A construit in Londra un mini-oras, devenit cel mai important proiect de reabilitare urbana din Europa.
Cetatean britanic de origine romana, Sir George Iacobescu nu a emigrat direct in Marea Britanie si nici nu a avut pe cineva care sa-l ajute in cariera. A plecat cu greu si dupa multi ani de asteptari, in 1975, in Canada. Cu diploma de inginer in buzunar, a lucrat timp de doi ani la compania Homeco Investments din Montreal. Din 1978 a inceput sa lucreze pentru cel mai mare dezvoltator de proiecte imobiliare din America, Olympia and York. Timp de cinci ani s-a ocupat de constructia primei fabrici moderne de granit din America de Nord si de ridicarea Olympia Center si Neiman Marcus Buildings, la Chicago iar din 1983 s-a stabilit la New York.
Cand Olympia and York a fost solicitata de Margaret Thatcher sa se ocupe de proiectul Canary Wharf, George Iacobescu s-a mutat la Londra si a devenit vicepresedinte executiv responsabil cu realizarea bugetelor, cu proiectarea si construirea a jumatate din viitorul centru financiar. Adica, unul din cei doi oameni care raspundeau cu capul de acest proiect. In 1994, a fost promovat in Consiliul de Administratie al Canary Wharf Holdings Limited ca director executiv, devenind vicepresedinte executiv in 1996 si presedinte executiv in martie 1997. Pentru meritele sale a fost promovat in continuare, iar in iunie 2011 a fost numit presedinte al Canary Wharf Group.
Canary Wharf este considerat al doilea centru financiar din capitala Marii Britanii, dupa City. Necesitatea construirii acestui centru de afaceri a aparut dupa decizia premierului Margaret Thatcher de a liberaliza toate serviciile financiare, care a schimbat hotarator sistemul bancar londonez. De altfel, Margaret Thatcher este una din persoanele pe care George Iacobescu le admira cel mai mult, pentru ca, “in ciuda problemelor moderne ale Marii Britanii ea a fost arhitectul care a reinnoit tara si a creat societatea moderna”. East London a devenit unul dintre cartierele cele mai usor de recunoscut din lume si cu un succes comercial important.
Pentru aceste eforturi, recunoscute de oficialii englezi, in iunie 2003 George Iacobescu a fost decorat cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic, iar in anul 2007 a fost numit custode al British Museum. La 31 decembrie 2011 a primit titlu de cavaler si Knight Bachelor (Sir) din partea Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru implicarea in actiuni caritabile. Sir George este in topul celor mai bine platiti manageri din Europa (conform “The Guardian”) si are raspunderea celei mai mari investitii pentru reabilitare urbana de pe continent.
Familist convins, George Iacobescu are o fiica, Julie, si un nepotel de care este foarte mandru. Pentru Sir George Iacobescu, succesul se masoara in multe ore de munca, intre 14-16 ore, dar nu uita de cei dragi. “In ciuda muncii, nimic nu este mai important decat familia si prietenii. Cei mai buni prieteni ai mei sunt inca cei din copilarie, colegii de scoala si de facultate”, spune mentionand ca se vede cu colegii de facultate la fiecare cinci ani. Considera perioada in care a facut Facultatea de Constructii Civile, Agricole si Industriale drept una dintre cele mai frumoase perioade ale vietii sale. S-a orientat singur spre aceasta facultate dupa ce a vazut cat de greu o duceau in regimul comunist rudele sale. Bunicul sau a fost avocat si ziarist la Adevarul, iar tatal sau medic hematolog si unul dintre inventatorii trombinei. Acestia i-au dat un sfat bun, spunandu-i ca in lume se va construi tot timpul si va fi mereu nevoie de ingineri constructori.
Cum ati reusit in Marea Britanie?
Unul dintre lucrurile care separa Marea Britanie de cele mai multe locuri este toleranta. Societatea britanica tinde sa aiba o intelegere a culturilor diferite, in timp ce se straduieste din greu sa isi pastreze mostenirea. Marea Britanie este, in general vorbind, o meritocratie unde munca serioasa si talentul sunt recunoscute practic in orice companie.
Lucreaza multi romani in Canary Wharf?
Am un numar de romani si toti sunt foarte buni. Adevarul este ca numarul de romani care cauta serviciu in Canary Wharf este mai mare decat numarul de salariati pe care-i am. Nu exista atåtea joburi. Daca as da afara pe toti oamenii si as lua romani si tot nu as putea sa fac fata. Este foarte greu, pentru ca vrei sa ii ajuti pe toti dar nu poti, nu ai posibilitatea.
Faptul ca sunteti Sir va ajuta sa faceti conexiuni mai usor?
Nu cred. E o onoare foarte mare dar e si o onoare pe care o impart cu toti oamenii cu care lucrez aici.
Cum descrieti rolul pe care il aveti la Muzeul Britanic?
Un fapt interesant legat de numirea mea ca si custode al British Museum este ca a fost ultima numire semnata de Tony Blair ca Prim Ministru al Marii Britanii. Rolul meu la British Museum este foarte important pentru mine. Importanta muzeului inseamna ca are o responsabilitate de a prezerva nu doar “comorile” englezesti, dar si cele ale fiecari rase sau religii din intreaga lume. Actul constitutiv al British Museum cere ca cutozii sai sa fie reposanili pentru “tot globul”. Nu ma pot gåndi la un mai bun amabsador pentru pace intre diferitele culturi decåt British Museum. Sunt foarte onorat sa fiu parte in conducerea lui.
La 66 de ani, Sir George este membru al Consiliului de Administratie de la British Museum, vicepresedinte al Societatii Regale Britanice de Sculptura si membru al Chartered Management Institute.
Foto: Revista Biz