marta usurelu

Expozitie intr-un ou urias

photo (21)

O expozitie total diferita de cele pe care le-am vazut pana acum mi-a atras atentia la galeria Galateca. De saptamana trecuta in galerie este instalat un cocon urias. In weekend am ajuns sa-l vad si sa-l vizitez. Pentru ca da, poti intra in cocon si poti interactiona cu el. Pe langa forma unica si uimitor de atractiva, coconul este in sine o experienta. Stiam ca artista Marilena Oprescu-Singer are deja solictari ca acest cocon sa fie expus in cateva dintre cele mai importante galerii din lume si n-am rata ocazia sa-l vad.

Vizitandu-l am inteles mai usor ideea expozitiei, aceea de a putea patrunde in interiorul lucrarii si de a deveni utilizator. Poti detine controlul si chiar modifica lucrarea cu ajutorul unor miscari simple. Cu toate ca descrierea pare desprinsa dintr-un film stiintifico-fantastic, nu este asa. Aceasta este promisiunea galeriei Galateca facuta vizitatorilor care vor trece pragul expozitiei “FEED ME”, realizata de artista Marilena Oprescu-Singer (Saint Machine) si Radu Pop (Noper).

photo (22)

Intreaga expozitie este gazduita in cocon-ul urias interactiv, denumit de artista Womb of Tra. Are 9 metri in lungime, 5,5 metri in latime si o inaltime de 4,5 metri. Cand vizitatorii intra in expozitie lucrarea ofera un feedback sonor, atunci cand ii vor atinge cilii acesta va “marai” intr-un fel nu prea placut, pentru ca nu lasa vizitatorii decat sa il atinga in zonele luminoase, unde daca veti apropia mana va va recompensa.

Cadoul? In interiorul capsulei poti admira si expozitia “The Secret Memories of Noper. Beyond Time and Space”, realizata de ilustratorul Radu Pop. Lucrarea artistului spune povestea a sapte personaje: “The Fool”, “The Magician”, “The High Priestess”, “The Emperor”, “The Hanged Man”, “Death” si “The Star”.

photo (24)

Mai mult decat atat, vizitatorii nu se vor limita doar la admira lucrarile ci vor putea chiar interactiona cu cele sapte exponate. Animatiile interactive ruleaza, cu sunet, pe sapte ecrane HD. Fiecare dintre cele sapte lucrari este prevazuta cu trei zone sensibile. Pentru a interactiona cu animatiile vizitatorii nu trebuie decat sa isi apropie palmele la cativa centimetri de acesti senzori si vor detine controlul. Astfel, interactiunea cu operele lui Noper se face prin lucrarea realizata de Saint Machine.

Lucrarea de arta semnata de Radu Pop isi propune sa fie o colectie de vieti trecute ale sufletelor celor care patrund in uriasul ou, ce gazduieste intreaga expozitie. Astfel ca interactiunea cu cele sapte personaje centrale din animatiile realizate de Radu Pop devine o interactiune a vizitatorilor cu ei insisi.

Scenarii suprarealiste si personaje bizare, cu fetele acoperite de o serie de masti misterioase, genereaza un spatiu incarcat cu fals misticism si simboluri, ceea ce se inseamna ca pentru vizitatori se vor naste intrebari si nu raspunsuri.

In inima artei

Odata patrunsi in interiorul lucrarii de arta, vizitatorii expozitiei se transforma in utilizatori si au puterea sa o modifice, cu ajutorul miscarilor mainii si ale picioarelor. Lucrarea artistei Marilena Oprescu-Singer (Saint Machine) este un experiment ludic cu o abordare autoironica, intreaga expozitie fiind un organism viu, care “se hraneste” cu energia produsa de vizitatori.

Proiectul “FEED ME” creeaza un spatiu multidimensional “flamand” dupa captarea intregii atentii si a fortei corpului vizitatorilor. Similar unui joc pe calculator, utilizatorul patrunde in lucrarea de arta si o controleaza prin miscarile mainilor si ale picioarelor. Ceea ce inseamna ca vizitatorul devine brusc artist prin simpla prezenta, deoarece energia celor care vor patrunde in cocon, in lumea creata de artista, da inteles intregii expozitii.

Expozitia este structurata in mai multe cercuri concentrice, ceea ce duce la crearea mai multor lumi, ce se suprapun si activeaza publicul la mai multe niveluri, iar coconul, realizat din metal si pasta polimerica modelata manual, are rolul de a oferi un spatiu de protectie.

photo (20)

Tot in cadrul proiectului “FEED ME” vizitatorii vor mai putea admira si “The Sacred Egg”, lucrare realizata tot de artista Marilena Singer, ce consta intr-un ou cu o inaltime de 300 cm, unde oaspetii isi pot oferi capul ca “tribut”. Oul urias, amplasat in centrul intregii lucrari, este prevazut cu un orificiu prin care vizitatorii se pot “conecta” la exponat si pot privi in interiorul acestuia. Prin aceasta conexiune, vizitatorii nu numai ca vor putea controla actiunile operei de arta, ci mai ales vor avea ocazia sa devina parte din lucrare. Mai precis, in interiorul oului se afla o proiectie tridimensionala si, in stanga si in dreapta orificiului exista sfori, care coboara din cocon, cu ajutorul catreia vizitatorii pot controla lucrarea.

Muzica si sound design-ul pentru “FEED ME” au fost asigurate de Mitos Micleusanu, modelarea tridimensionala a fost asigurata de Sergiu Negulici de la Reniform, iar ilustratiile artistului Noper sunt animate de Tudor Calnegru.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email