Berlinul e rece pe dinafara, din cauza iernii, dar cald dupa ce ajungi sa-l cunosti. Asa pare dupa primele zile petrecute aici. Cum sunt un deja fan al orasului, i-am intrebat pe colegii de la Biz cum li se par germani si daca le place Berlinul. “E un amestec ciudat dintre ramasitele estului comunist si cladirile istorice sau cele mai noi. Iar numerotarea originala a strazilor era cat pe ce sa ne faca sa intarziem la interviuri”, spune Gabriel Barliga.
Desi sub troienii de zapata orasul a mai pierdut din farmecul care-l caracterizeaza, Berlinul a reusit sa ne incante in doar cateva zile.
“În mod surprinzător, orasul nu pare să întrunească foarte multe stereotipuri germane, completeaza Dragos Lazarescu, care e de parere ca Berlinul se remarcă mai degrabă prin vibe-ul artistic, numărul mare de tineri joviali, o rețea complicată de transport public și arhitectura îndrăzneață a clădirilor de birouri. De aceeasi parere este Alexandru Ardelean caruia Berlinul i se pare un oras “up and coming, viu si incitant”.
Iarna ne impiedica sa-i descoperim toate secretele, dar Berlinul este ca o comoara. Te surprinde si incanta in egala masura, asa au reusit si interlocutorii nostri. “Nemtii isi fac lectiile. Sunt pregatiti pentru interviuri si chiar te uimesc cu informatii despre piata din Romania. Vorbesc cu entuziasm despre felul in care s-a transformat Berlinul in ultimii ani, devenind un oras tot mai atractiv pentru business, mai ales in domeniul tehnologiei”, mai spune Gabi Barliga.
”Cum mă așteptam, germanii au fost de fiecare dată direcți și s-au remarcat prin precizia cu care răspundeau la întrebări; chiar și refuzurile, pe fondul confidențialității informațiilor solicitate, sunt politicoase, dar fără echivoc. Asta face momentele în care zambesc cu atât mai autentice și mai savuroase!”, spune Dragos Lazarescu. Desi mai reci decat englezii si belgienii, “nemtii sunt rigurosi, directi, la obiect in exprimare, ofera informatii structurate, nu se pierd in detalii. Isi masoara vorbele, sunt precauti si rezervati in toate formele de manifestare”, sintetizeaza foarte bine Loredana Sandulescu, nu fara a mentiona ca “pana la un punct, toate acestea sunt calitati. Pana in punctul in care ajungi sa simti ca sunt prea rigurosi, prea directi, prea la obiect, prea structurati!”
De aceeasi parere este si Ovidiu Neagoe: “Germanii sunt directi si profesionisti. Prefera sa se concentreze pe un singur lucru, dar pe care sa il faca cel mai bine, si nu prea se “lungesc” la vorba”. Si, desi sunt punctuali si precisi, nemtii sunt taiosi. “Rar am gasit cate unul care sa zambeasca sau sa rada cu pofta legat de vreun subiect sau o tema anume”, mai spune Alex Ardelean, punctand ca germanii nu se abat de la calea lor. Si nici nu prea ii intereseaza de ceilalti, desi sunt constienti de felul lor de a fi. Vorbind cu cei doi fotografi, Vali Mirea si Sorin Stana, nu de putine ori i-am auzit spunand ca interlocutorii au zambit special pentru Romania: ”OK, daca poza e pentru Romania, zambesc. La noi, nu zambim in pozele de afaceri”.
Diferentele culturale dispar insa cand ajungi intr-o berarie sau rastaurant. Fara a mai fi la slujba, atmosfera se relaxeaza si germanii devin prietenosi si zambitori, asa cum le sta cel mai bine! Tschüss!