Networkingul, aceasta miraculoasa punere fata in fata a oamenilor care reusesc, printr-o simpla strangere de mana si schimbarea catorva vorbe, sa construiasca relatii. In afaceri networkingul nu se intampla usor, desi declarativ toata lumea este dornica si chiar avida. In lupta continua cu timpul si timpurile, in goana de zi cu zi, ne-am dezvatat sa interactionam. Pozitia de multe ori impune la birou un comportament care se reflecta apoi si in orele de dupa program. Iar pozitia de superioritate din intalnirile interne face dificile intalnirile cordiale si distruge relatii.
Nu stim sa facem networking si sa incepem o discutie doar despre vreme cum stiu englezii. Nici nu avem un start usor si nu suntem pregatiti sa ne “vindem” in 3 minute, asa cum fac americanii. Recuperam insa in timp si, dupa ce s-a spart gheata, incepem sa ne desfasuram si sa impartasim, cu pasiune de multe ori, despre noi si ceea ce facem.
Nu este usor sa organizezi evenimente in care trebuie sa pui la masa oameni importanti cu oameni puternici. Egourile lucreaza si, de cele mai multe ori, strica planurile. Si sincer, nimeni nu poate, la comanda, sa se relaxeze si sa intre intr-o discutie sau sa se bucure pur si simplu de un moment de liniste.
De la aceasta realitate am pornit in cautarea unor concepte care sa ne permita sa reusim nu doar sa adunam la un loc oameni importanti, ci sa-i facem sa interactioneze si sa se simta bine. Asa am constatat ca o petrecere buna face cat 100 de evenimente. Nu doar ca arata o fata nestiuta a celor cu care interactionam, dar evidentiaza acea reactie unanima uimitoare: suntem oameni! Si ne reaminteste cat de mult ne place sa comunicam, sa interactionam si sa ne distram. Ne aminteste de fapt ca uitam de noi. Uitam sa ne bucuram de o seara cu partenerii din industrie sau pur si simplu de o seara de networking de calitate si de distractie.
Conceptele de tabara sunt printre ideile care au prins cel mai mult in ultimii ani. Daca vrei sa-i rupi pe oameni de rutina de zi cu zi scoate-i din mediul lor. Du-i intr-un loc unde pot vorbi deschis. Initiaza subiecte de interes si pune punctul pe i. O sa-i vezi cum, de la reticienta, uimire si neincredere se implica cu pasiune in discutie si se transforma in adevarati lideri ai intalnirii in care cel mai probabil nu credeau.
Vorbim realist, oferind perspectivele tuturor celor implicati. Aratam ceea ce poate stim sau intuim, ceea ce nu stim si aflam ce parere au ceilalti despre noi. Vedem dintr-o noua perspectiva munca de zi cu zi si vedem cum, asemeni unui nor care se ridica si lasa razele soarelui sa patrunda, se risipesc nelamuririle legate de problemele pe care le avea cu strategia sau ce trebuie schimbat si in ce directie e mai bine sa mergem.
E simplu. E comunicare. E ceea ce se intampla cand oamenii sunt pusi sa vorbeasca fara reguli stricte, intr-un cadru relaxat si cu specialisti care-i ghideaza in discutii deschise. Semnul ca networkingul a reusit, ca oamenii interactioneaza si sunt implicati trup si suflet este sa-i vezi vorbind, continuandu-si ideile unul altuia pana la 5 dimineata. Si ramanand in contact mult timp dupa intalnire si cu puternica dorinta de a se revedea, de a continua discutia.
Maine plec impreuna cu echipa de la Biz la Paraul Rece unde joi incepe a sasea editie a taberei de social media marketing. “Numaram orele si minutele” ne spun de o saptamana participantii la Social Media Snow Camp. Multi dintre ei sunt oameni care au mai fost si au ajuns sa indrageasca magia locului. Ne asteapta o tabara ca atunci cand eram elevi, cu discutii, foc de tabara si petreceri, dar mai ales cu oameni care aleg sa iasa din spatele calculatorului si din birou si, in loc sa comenteze, sa actioneze.