“Oamenii de valoare din Romania au teama de ridicol si neincrederea cum ca vor fi intelesi. Ei s-au obisnuit sa supravietuiasca in patratica lor si de aceea nu reusesc sa se uneasca si sa aiba o agenda comuna. Pentru ca a iesi in fata echivaleaza cu lipsa de bun simt si pofta de putere.” Sunt cateva randuri dintr-un post despre elite publicat de echipa Unlock Market Research in urma studiilor de marketing cultural pe care le-au realizat si in care au abordat de multe ori tema <<Ce inseamna oameni model? Ce inseamna elita? Ce inseamna elita in Romania?>>.
Continuarea este si mai interesanta: “Elita din Romania se poate uni pentru un scop comun doar pentru a sta de vorba, a dezbate o tema. Sunt foarte inteligenti, dar nu si eficienti. Nu-si implementeaza ideile. Pentru ca sunt atat de efervescenti cand le produc, incat epuizeaza toata energia atunci. Si cand sa se apuce de treaba… n-are cine.”
Sunt doar doua fragmente dintr-un text pe care va recomand sa-l cititi. Care contine multe adevaruri la care am ajuns din nou zilele astea, cand am lucrat la lansarea campaniei “Sunt un taran”.
De ce am lansat campania
Pentru ca vrem sa le amintim celor care folosesc acest termen cand vor sa spuna badaran sau nesimtit ca “taran” nu are aceasta conotatie. Este un termen pe care-l folosim foarte multi dintre noi desi, in esenta, acest cuvant ne defineste. La a doua sau a treia generatie suntem un popor de tarani.
Asa cum am spus si la lansare, nu am pornit campania pentru ca idealizam taranii sau pentru ca ne dorim sa devenim mai tarani decat cei de la sate, ci ca sa ne amintim ca acest cuvant este folosit gresit. Si vrem sa fie folosit corect!
Asa am ajuns sa vorbesc cu o serie dintre personalitatile din elita romaneasca si sa le intreb cum li se pare initiativa. Mi-au raspuns pozitiv intr-o masura covarsitoare. Cu adjective precum: curajoasa, puternica, actuala, necesara sau uimitoare. Mi s-a raspuns si cu substantive: “Revolutie. Este o adevarata revolutie”. Si mi s-a raspuns si “Nu”, dar si “Nu vreau sa rada internetul de mine”.
Cand a spune ca esti taran devine o problema
Cred ca e bine sa fim diferiti, ca nu putem si nu trebuie sa fim toti la fel. Nu trebuie sa sustinem aceleasi idei. Mai cred insa ca ai o mare problema daca ti-e teama ca tot ce esti poate fi spulberat doar pentru ca afirmi ca esti un taran.
Este o dovada ca “nu ti-ai gasit locul in scaunul tau”, cum spune un prieten. Semnalul de alarma ca undeva, in esenta, nu te-ai descoperit si nu esti convins de valoarea ta.
Iar in cele din urma, stim cu totii, este vorba si despre curaj. Acela de a iesi in fata. Pentru ca sa afirmi ceva public atrage atat aprecieri pozitive, cat si negative. Desi, culmea, de vineri de cand am lansat campania si am postat mesajul “Sunt o taranca”, n-am primit niciun mesaj negativ, ci doar un telefon de la un prieten care mi-a spus ca nu vrea sa ma supar, dar nu i se potriveste ideea. Nu m-am suparat. Jos palaria! Mi se pare firesc sa aiba alta parere si mai ales curajos faptul ca mi-a spus-o, astazi, cand oamenii n-au curaj sa spuna mai nimic in fata.
Am gasit insa pe Facebook trei mesaje scrise de oameni care afirma ca au fost invitati in campanie sau care comenteaza ideea fara sa numeasca organizatorii sau sa puna un tag.
Sincer, ma asteptam la mai multe. Ne-am asumat si reactiile negative cand am facut acest pas, dar am vazut ca, in continuare, oamenii nu-si asuma parerile. Sunt curajosi si comenteaza doar in mediu restrans si mi s-a confirmat inca o data suficienta lor de a fi defensivi si teritoriali, autolimitandu-si potentialul.
Ei nu vor schimba nimic, din pacate. Pentru ca asteapta ca alticineva sa faca schimbarea. Noi am declansat-o deja: 15.000 de oameni si-au facut cont in aplicatie, de vineri pana la aceasta ora, si au postat public ca sustin initiativa. 15.000 de oameni au inteles si vor folosi corect acest cuvant. Nu pot decat sa sper ca vor fi si mai multi. Si ca noi, toti cei care dorim sa fie folosit corect acest cuvant, ii vom determina si pe altii sa inteleaga adevarata sa insemnatate.
Sunt un taran este o campanie Biz si DDB Romania.
***
L.E. – 18.500 de oameni au recunoscut pana astazi, la ora 10.00, “Sunt un taran”.
3 comentarii
[…] de DDB, a pornit-o vineri (19 februarie – 140 de ani de la naşterea lui Brancusi!). Deja +15.000 de oameni si-au facut cont in aplicatie (pe site-ul campaniei), de vineri pana la aceasta ora, si […]
[…] despre campania Sunt un taran, aflati mai multe de pe site-ul oficial, dar si de pe blogul Martei. Dintre bloggeri, au scris pentru aceasta campanie Daniel Botea si Cristian Florea. In final, repet […]
[…] 20.000 de oameni au aderat mesajului în doar câteva zile. Eu am o rezervă, și nu pentru că nu mi-ar plăcea demersul ori campania, […]