marta usurelu

Drumul spre “humble leader”

despicableme

Subiectul sefului despot a prins si a aprins spirite. Despre sef, lider, despot, manager sau “humble leader” a scris azi un guest post Sergiu Negut, Associate Dean la Maastricht School of Management Romania.

Cat de des/pot sa nu fiu despot?

Exista ceva la un tip de manager roman, ceva mostenit de nu se stie cand si care tine pana nu se stie cand. Un fel de elan de a arata autoritate, de a nu lasa pe nimeni sa “miste in front”. De a bate cu pumnul in masa. De a se incrunta in loc sa zambeasca. De a striga in loc sa vorbeasca. De a lupta in loc sa construiasca. De a pune capcane si oprelisti, hotarat ca oamenii trebuie sa-i “stie de frica”. Un fel de despotism medieval adaptat la multinationala sau afacerea proprie, pentru ca (nu-i asa?) oamenii sunt cam lenesi si cam prosti si cam rai.

Nu stiu, pe despotul asta l-ati intalnit? Ati lucrat pentru el, si daca da, ati demisionat la timp? Sau ati tras in continuare cu indarjire lasand sa mocneasca o frustrare, care sa va faca mici despoti cu prima ocazie? Ca mi se pare cumva ca asa se mosteneste despotismul asta din generatie in generatie, “ca de ma voi ridica, pre multi am sa popesc si eu”. Modele de management bazate pe frica si insecuritate, in primul rand fricile managerului, directorului, sefului de echipa, profesorului universitar, liderului politic.

Cred ca am mai evoluat, ca societate si ca nevoi, si vreau sa sper ca pe managerul asta il vedem mai rar. Ca din ce in ce mai des, daca vedem un despot e un despot luminat, care atrage in loc sa respinga, care convinge in loc sa oblige, care premiaza mai des decat pedepseste. Care se incarca si incarca cu energie pozitiva, care este un model urmat cu credinta nu cu frica.

Si inca un pic prea rar, ar mai fi liderul acela care e in primul rand om. The “humble leader” de care vorbesc articolele de la Harvard, si sunt inca prea putine exemple, cel putin la noi. Care nu se teme sa greseasca si sa-si recunoasca greselile, care conduce cu incredere in oameni, care se inconjoara cu oameni mai buni decat el, care empatizeaza, ajuta si se uita in viitor. Eu zic sa-l cautati pe omul asta acolo unde e, sa vorbiti cu el, sa va inspirati de la el, si sa cresteti ca el.

Iar daca azi sunteti manager, sau un pic pe cale de a deveni orice fel de sef, va ramane o intrebare: “Cat de des/pot sa nu fiu despot”?

sergiu

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email