marta usurelu

Ce inseamna sa fii antreprenor?

dreamstime_s_28553612

Nu e usor de explicat. Antreprenorul e un fel de magician care incearca mereu sa uimeasca lumea cu un truc nou. Mai uimitor. Un perfectionist care lucreaza in cel mai competitiv mediu si care se lupta cu ceilalti multi, cei mai buni magicieni. Este acel om care poate pune cap la cap tot ce nu iese. Ce nu merge si nu se poate sau pare insignifiant.

Este cel care aduna doar maruntisul care ramane de la mesele mari, plus lipsa de atentie si de respect a celor multi. Dar care reuseste sa transforme toate acestea intr-un produs. Cat mai fara cusur. Si de multe ori in aur curat. Pentru ca nimeni nu accepta azi altceva decat perfectiune.

Numai antreprenor sa nu fii in aceste conditii sau altele si mai aspre. Presupunand ca ai ideea, ca este buna si reusesti s-o implementezi si sa pui afacerea pe picioare, ca o masinarie care incepe sa mearga incet, incepi sa vezi ca masina are nevoie de ajustari si imbunatatiri. Sau ca, din pacate, pe alocuri incepe sa se dezmembreze.

Nimic nu e usor. Nimic nu iese din prima. Iar cand iti iese un proiect, iti cad altele doua. Cand gasesti o cale de finantare, apare inevitabil o cheltuiala sau vine o transa de taxe si te dezechilibreaza. Cand ai si bani si merg si lucrurile, cat de cat macar, sigur ai o problema cu echipa si trebuie sa incepi sa lucrezi la motivare si sa inveti skill-uri de leadership.

Nu, nu ai timp sa te plictisesti. Nu mai ai timp sa respiri. Ajungi sa vorbesti mereu doar despre ce faci. Sa dai explicatii, sa vinzi si sa cauti idei in fiecare minut din fiecare noapte. Din nimic trebuie sa inveti sa faci aur. Aur si diamante, pentru ca doar atat poti livra clientilor, care par sa nu se mai multumeasca cu nimic. Desi nimeni nu-ti furnizeaza ceva, orice care sa fie cat de cat de calitate.

Si uite asa intri intr-un loop. Mereu ai ceva la care te gandesti, ceva ce poate iesi, ceva ce se poate intampla. Niciodata multitudinea de posibilitati nu se sfarsesc si ideile nu se termina. Ajungi sa iubesti aceasta adrenalina care te face sa nu mai poti fi inhamat vreodata la un angajator. Sa devii un incrancenat care mereu vrea sa convinga pe cineva de ceva.

Stiu ca pentru multi pare ireal. Cine nu e antreprenor nu intelege. Si stiu ca sunt multi cei care au incercat aceasta mare cu degetul, dar au renuntat si au fugit mancand pamantul. Dar sunt destui cei care au reusit sa arate ca se poate. Care tin pe umerii lor aceasta economie si fac lucrurile sa mearga inainte. Ei sunt acei nebuni frumosi ai zilelor noastre. Si daca e sa spun ceva despre antreprenoriat, nu pot sa spun decat ca antreprenoriatul este cool.

© Viorel Sima | Dreamstime.com

2 comentarii

  1. Haotik says:

    Foarte bine spus.

  2. geanina says:

    Multa bafta!Asta iti doresc!Tti se potriveste ceea ce faci.Poate pentru ca ai fost mereu o nebuna frumoasa???

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email