marta usurelu

Strainii, despre Romania

Biz 255-V3-final-cmyk

Am intalnit saptamana aceasta sapte oameni de afaceri straini care au ales sa se stabileasca in Romania: Steven van Groningen- Raiffeisen Bank, Wargha Enayati – Regina Maria, Laszlo Diosi -OTP Bank, Robert Rekkers – Agricover, Joseph Hadad – Joseph by Joseph Hadad, Roberto Musneci – Serban Musneci & Associates si Joaquin Bonilla-Wunderman.

Trebuie sa-i ascultati cum vorbesc despre Bucuresti si Romania spunand “acasa”, despre cat de mult le plac romanii si cat de mult le place aceasta tara. Mi-a placut realitatea lor despre Romania mai mult decat a celor care se plang, se tot plang fara sa faca nimic. Am aflat povesti si pareri care mi-au dat inca o data curajul sa spun ca nu suntem mai rai decat altii. Ca nimic nu este atat de negru. Si ca depinde de fiecare dintre noi sa ne fie mai bine.

Oamenii acestia vorbesc despre Romania ca despre tara lor. Se refera la Romania spunand “la noi” si “acasa”. Nu “tara voastra”! Au lucruri pe care le iubesc, dar si lucruri care nu le plac. Si nu poti sa spui ca nu le pasa ce se intampla aici si ca doar vorbesc, pentru ca au ales din proprie vointa sa se stabileasca in Romania. Diferenta dintre ei si cei care se plang este ca acesti oameni vor sa realizeze ceva.

Au trait criza in Romania, dar au perceput-o diferit de noi, care vedem doar lucrurile negative. Spun despre noi ca suntem un popor spiritual, ca suntem talentati, dar ne canalizam greu potentialul pe care il avem si ca ne-am invatat sa complicam lucrurile in loc sa le simplificam. Mai spun ei ca in ultimii ani ne-am trezit. Ca am invatat sa avem un punct de vedere, dar ca ne-ar fi mult mai usor daca am coopera mai mult. Cel mai mult, aici, le plac oamenii. Spun ca suntem calzi, prietenosi, ca stim sa-i facem pe straini sa se simta bine. Ca suntem un popor care stie sa supravietuiasca si sa se descurce.

Nu sunt veniti in Romania doar de cativa ani. Unii au venit in anii ‘80 si spun ca evolutia tarii este sesizabila cu ochiul liber si ca desi strainii vad pentru Romania o crestere, mica, dar crestere, din pacate noi nu percepem lucrurile asa. Poate ar trebui sa invatam ceva din comportamentul si vorbele lor.

Am facut o sedinta foto speciala, cu aceste personalitati pentru urmatorul numar al revistei Biz si am stat de vorba. Despre criza, profit, strategii si solutii de crestere, dar mai ales despre Romania. Iata mai jos cateva idei care noua, in redactie, ne-au facut saptamana:

“Problemele Romaniei incep la comitetul de bloc, care e perceput ca o pozitie de putere, nu ca un serviciu pentru locatari.” Roberto Musneci, cofondatorul si administratorul companiei Serban Musneci & Associates. Este in Romania din 2001.

“Sosirea pe aeroportul Otopeni a fost un soc. Aeroportul arata jalnic, a autogara, fara niciun magazin. Nu mai spun de sosele cum aratau, numai gauri.” Joseph Hadad a venit prima data in Romania in 1996. Are propriul restaurant, Joseph by Joseph Hadad.

“Am venit prima data in noiembrie ’85, ca sa depunem actele pentru casatorie. Din ‘93 ne-am stabilit definitiv in Romania. Aici locuiesc, aici este casa noastra, aici am avut cele mai mari succese profesionale. Copiii mei au crescut aici.” Steven van Groningen este CEO al Raiffeisen Bank.

“Prima zi in Bucuresti a fost «pfff». Stateam la Howard Johnson. Am iesit pe strada si am fost socat. De la hotel, m-am plimbat pana la Universitate, m-am intors, m-am inchis in camera si ma gandeam ca trebuie sa supravietuiesc. Acum, cand ma duc la Budapesta, e natural. Cand ma intorc la Bucuresti, simt ca am ajuns acasa.” Laszlo Diosi a venit in tara in anul 2005 si este CEO la OTP Bank. (Dl Diosi nu a fost in tara la momentul sedintei foto)

„Pentru ca Banca Transilvania deschidea multe unitati, am fost un privilegiat, cunosc Romania mai bine ca 90% dintre romani.” Robert Rekkers a fost CEO la Banca Transilvania, iar in prezent conduce divizia de finantari pentru agricultura a grupului Agricover.

“Ma simt dator vândut acestui popor si simt ca am o misiune pe care partial am implinit-o, dar mai am de lucrat. Cred ca misiunea omului nu este sa se uite numai la el – sa-mi mearga mie bine – pentru ca om perfect este cel care ii slujeste si pe cei din jur.” Wargha Enayati, CEO al grupului Regina Maria, este de 30 de ani in tara noastra.

“Romania este o alternartiva cool, un fel de Berlin. Imi place ca oamenii s-au trezit. Orice se intampla in politica si societate face ca fiecare sa aiba un punct de vedere si o voce. Este frumos ca oamenii ies in strada si folosesc social media ca sa-si spuna parerile.” Joaquin Bonilla, Executive Creative Director si Managing Partner la Wunderman, este in Romania din 2002.

Sursa foto:Vali Mirea/Revista Biz
Cover story realizat pentru Biz de Alexandru Ardelean si Oana Grecea

1 comentariu

  1. […] De pe blogul Martei Usurelu aflam opinia a 6 oameni de afaceri straini ce au decis sa se stabileasca in Romania. De […]

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email