marta usurelu

Fenomenul international de la Sibiu

Sibiu1

Am intalnit la o terasa, in Sibiu, un grup de tineri din oras care nu stiau de existenta Festivalului International de Teatru din Sibiu. Nu i-am crezut. Eram convinsa ca glumesc. Si, fara sa para ca insist, incercam sa-i intreb daca n-au vazut ca orasul este invadat deodata de straini. “Asa e in fiecare an!”, raspundeau. “Da, dar de ce credeti ca vin?”. Ridicau din umeri. Nu-i interesa motivul.

Sunt zeci de bannere si afise despre festival si spectacole. “Nu le-ati vazut?”. Tot “Nu” era raspunsul relaxat. Doar la Carla’s Dreams au fost la concert. “Si n-ati auzit ca sunt la Sibiu in cadrul festivalului?!?”. Nici asta nu auzisera.

Le-am spus celor din jur, in urmatoarele trei zile petrecute la festival, despre aceasta experienta si toata lumea se mira. Considera ca este imposibil si n-au vrut sa recunoasca. Sunt 23 de ani de cand se organizeaza acest festival. Sunt mii de artisti din intrega lume care vin si au venit la Sibiu. Este unul dintre cele mai mari, mai puternice si valoaroase evenimente cu care ne putem mandri la nivel international. Si, cu toate acestea, iata, unii oameni nu stiu de el.

Nu este primul caz in care observ ca fiecare om vede doar ce vrea. Are realitatea lui indiferent ce este in jur. Poate de aceea se schimba atat de greu lucurile. Pentru ca unii sunt multumiti asa cum sunt. Cu atat mai mult merita tot respectul si aprecierea oamenii care vin si misca muntii! Care transforma Romania si care arata lumii intregi si fata buna si frumoasa a acestui popor!

2.500 de artisti au fost implicati in editia din acest an a festivalului. Toate salile de spectacol erau pline! La toate conferintele de presa, pe langa jurnalisi si bloggeri au fost prezenti multi oameni iubitori de teatru. Am admirat si m-a incantat sa vad de fiecare data publicul impecabil si linistea care cuprindea sala. Curiozitatea oamenilor si emotia transmisa de pe scena in sala, dar si invers!

Este a patra oara cand merg la Festivalul de la Sibiu, dar stiu ca voi merge in fiecare an. Este un eveniment care a crescut si s-a dezvoltat frumos, in care companiile partenere chiar se implica in conceptul evenimentului fara sa fie evidente si obositoare. In care actorii si oraganizatorii fascineaza de fiecare data publicul iar orasul prinde la popriu straie de sarbatoare. Mai mult ca oricand, la aceasta editie i-am auzit pe strainii veniti la Sibiu laudand orasul. Mentionand ca asemenea cladiri si atmosfera ca la Sibiu nu mai au, din pacate, in tara lor si ca ar trebui sa tinem cu dintii de frumusetea acestor locuri.

Sibiu2

Dar foarte mult mi-a placut sa vad ca toti copiii din grupul care am fost prezenti la editia din acest an au povestit intr-una despre festival. Fie despre un artist, o cladire sau despre targul de manufactura de pe strazile orasului, fie despre spectacolele de strada sau o replica dintr-o piesa, iar compunerea lui Nicolas pentru aceasta saptamana a fost “Aventura de la Sibiu”!

De multi ani Festivalul este o emblema pentru Romania. Un eveniment care emotioneaza si incanta publicul, dar mai ales un fenomen care reuseste sa aibă ecou in intreaga lume si care poate face educatie daca nu uitam sa punem cu totii umarul si intelegem ca, pe langa experientele pe care artistii stiu atat de curat si puternic sa le transmita, cultura ramane cea care va reusi sa ne aduca in randul popoarelor langa care dorim si visam de ani buni sa fim si noi.

Multumiti calduroase parteneriilor FITS care au sprijinit prezenta bloggerilor la eveniment: UniCredit Bank, AVON, Aqua Carpatica, Nemira si Flanco.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email