marta usurelu

Dupa munca si rasplata

dreamstime_m_33904451

Daca vorbesti despre romani si Romania cu straini ai surpriza neasteptat de placuta sa vezi ca suntem apreciati. Ca tara noastra nu este mai rea decat alte tari. Din contra, avem multe atuuri iar noi, ca oameni, ne remarcam prin creativitate si ingeniozitate.

Daca vorbesti in schimb cu romani despre noi, ca popor si ca tara, ai sa vezi celalalta parte a paharului. Cea goala. Mai mult, ai sa auzi chiar o poveste fabuloasa despre cum acea parte goala a paharului n-a fost niciodata plina.

Indiferent la ce nivel de trai ne raportam, oamenii care muncesc si au aspiratii, care vor sa faca ceva, reusesc. Iau taurul de coarne, muta munti, fac imposibilul sa devina posibil. Isi schimba viata si reusesc sa construiasca si sa schimbe lumea din jurul lor. Ma numar intre cei care cred ca pot sa-si faca o viata mai buna muncind. Am invatat ca nu primesti nimic daca stai si astepti sau vorbesti vrute si nevrute, aruncand mereu vina pe cineva pentru ca viata ta este grea si nu ai nicio multumire.

Daca vrei o viata mai buna, daca vrei sa ajungi cat mai aproape de idealul la care tinzi, nu trebuie sa-ti fie frica de munca. Din pacate, oamenii dedicati, care au constiinta lucrului bine facut, nu ies in evidenta. Asa cum o fac cei care se plang, in loc sa-si faca treaba, intretinand exact starea lucrurilor care ii nemultumeste.

De ce? Pentru ca e mai simplu sa fuserim, sa ne fofilam si sa ne plangem, decat sa muncim. Sa preferam locuri de munca sigure, cu venituri fixe in loc sa fim apreciati in functie de performanta. Stim cu totii aceasta realitate, iar acum este evidentiata si de studiul realizat de Daedalus Millward Brown in sapte tari din regiune, care arata diferentele dintre noi si vecinii nostri, la serviciu.

La nivelul regiunii, cele mai importante cinci caracteristici care conteaza pentru angajati sunt: pachetul salarial (79,4%), lucrul intr-un domeniu interesant (52,7%), siguranta postului (47,3%), satisfactia lucrului bine facut (38,6%) si nivelul scazut de stres (38,4%). Perspectivele de dezvoltare personala (32,8%), oportunitatile de promovare (30,1%) si standardele etice ridicate ale angajatorului (16,8%) par sa fie mai putin importante in regiune in aceste vremuri.

Desi criza a schimbat mentalitatile si doar 1 din 10 respondenti si-ar dori ca slujba ideala sa nu necesite ore suplimentare, in Romania numarul celor care nu si-ar dori ore suplimentare este semnificativ mai mare (17,6% vs. 12,9%), dar chiar si la noi acest aspect este pe ultimul loc.

Dintre toate tarile studiate, romanii sunt cei mai atrasi de siguranta slujbei (65% vs. 47,3% media pe regiune) si de companii cu standarde ridicate de etica (20,4% vs. 16,8%). Pe de o parte, romanii se plaseaza pe locul doi in regiune in ceea ce priveste preferinta pentru slujbe cu nivel redus de stres (44,4% vs. 38,4% media pe regiune) si care sa inglobeze beneficii pe langa salariu (46,4% vs. 36,7%). Pe de alta parte, ei sunt printre cei mai putin interesati din regiune de satisfactia lucrului bine facut (32,8% vs. 38,6% media regionala) si de perspectivele de dezvoltare personala (25,6% vs. 32,8%).

“Lucrul cel mai suparator din comparatia cu regiunea este apetitul relativ scazut al romanilor pentru lucrul bine facut. Calitatea vietii noastre, atat din perspectiva de angajati, cat si din perspectiva de consumatori ai diverselor servicii sau produse sufera din aceasta pricina. Dam si primim la randul nostru servicii de slaba calitate, pentru ca nu gasim un motiv de mandrie in lucrul bine facut,” explica rezultatul studiului Daniel Enescu, Managing Partner al Daedalus Millward Brown.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.306 de respondenti din sapte tari: Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Turcia, Cehia si Slovacia. Datele au fost culese in luna august 2013. Esantioanele sunt reprezentative pentru populatia din mediul urban, cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani.

Sursa foto: Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email