marta usurelu

Ce-si doresc angajatii

dreamstime_s_39327196

Simplu, bani, pare a fi raspunsul! Asa credeam si eu si managerii, pana acum cativa ani. Dar, daca vrei sa ai angajati mai implicati, realitatea arata ca nu banii sunt raspunsul! Mercury Research a realizat in aceasta toamna un studiu dedicat pentru a identifica ce-si doresc angajatii din Romania.

Intitulat “Staff Choice”, studiul a evidentiat clar ca ceea ce functiona in urma cu 10-15 ani, banii, astazi nu mai da roade. Ioan Simu, directorul general al Mercury Research, a prezentat rezultatele studiului la Zilele Biz, evidentiind ca in randul angajatilor a scazut gradul de efort, de creativitate si responsabilitate!

Angajatii nu mai vor sa lucreze peste program si nu mai vor sa depuna efort, iar situatiile de acum 10 ani, cand angajatorii spuneau “Pe vremea mea nu intreba nimeni cat e programul si cat e salariul la interviu” au devenit, clar, povesti! Mai mult, mare parte a tinerilor, cei care inca locuiesc cu parintii, si care sunt din ce in ce mai multi, nu vor sa renunte la comoditatea caminului pentru un loc de munca.

In cazul celor care se angajeaza, studiul arata ca acestia nu-si doresc un iob unde sa depuna efort. In plus, se tem sa nu greseasca, desi sunt “incurajati” de angajatori sa incerce, si majoritatea prefera sa faca ce fac si colegii lor; in loc sa fie creativi sau sa se implice, opteaza pentru copy-paste.

Acestea sunt motivele pentru care multi dintre angajati isi micsoreaza aria de responsabilitate si pentru care auzim din ce in ce mai des intrebarea “Este treaba mea?” si incepem sa vedem necesara existenta fiselor de post.

Cautand sa afle ce-i mai motiveaza pe angajati, echipa Mercury Research a identificat factorii care influenteaza nivelul de implicare in organizatie: energia personala, atasamentul emotional, dorinta de continuitate si o organizatie puternica.

Rezultatele arata ca angajatii sunt convinsi sa se implice si sa aiba rezultate doar atunci cand standardul de calitate in companie este inalt. Pe locul doi se situeaza increderea in conducere si pe locul trei este recunoasterea meritelor. Greu de crezut, banii -marirea salariului, se situeaza pe ultimul loc, pe 10 din 10, ca si motivare.

Din punctul meu de vedere concluzia studiului nu este una trista! Desi sunt mai putini oamenii care se implica cu adevarat, ei au un target clar si vor rezultate si calitate. Acestia sunt luminita de la capatul tunelului! Poate parea surprinzator, dar imi place sa cred ca acesti oameni care mizeza responsabil pe calitate si creativitate vor fi viitorii manageri care vor trage dupa ei angajatii care vor sa faca doar ce li se spune, si anume jobul din punctul A in punctul B!

Foto © Citalliance | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email