marta usurelu

Christian Dior #2MinuteStory

Pentru momentele in care vrei sa citesti ceva frumos, cand vrei sa-ti iei mintea de la tot ce-i urgent si sa te relaxezi, iti propun #2MinuteStory. O serie de povesti inspirationale, scurte dar pline de esenta.

Pline de idei si informatii, despre oameni si despre viata, povestile te vor face sa zambesti. Te vor pune pe ganduri. Iti vor arata ca viata vine mereu cu provocari la pachet. Pentru toti, dar in special pentru genii, pentru oamenii despre care, de multe ori, credem ca au avut mai mult noroc si ca totul le-a mers din plin. Dar sa incepem. Dragi cititori, doamnelor si domnilor, povestea de astazi este despre domnul Christian Dior!

Sursa foto Quora

In timpul ocupatiei germane, a cultivat legume, impreuna cu sora lui, pentru a supravietui. Le vindeau in piata, in Cannes. Asta dupa ce, in timpul Marii Crize, afacerea tatalui sau falimentase. Probabil asta l-a facut sa-si aduca aminte că, la 14 ani, o ghicitoare i-a prezis ca o sa ajunga sa nu aiba bani, dar femeile vor avea o influenta benefica si prin intermediul lor va reusi sa faca profituri foarte mari si va fi obligat sa calatoreasca foarte mult.

Un prieten desenator de moda i-a sugerat, cand avea 30 de ani, sa deseneze si el, apreciind ca se pricepe. A trebuit, insa, sa treaca razboiul pentru ca, in 1947, sa infiinteze casa Christian Dior, cu 10 milioane de franci imprumutati de prietenul sau, Marcel Boussac.

A lansat prima colectie pe 12 februarie 1947, cu doar 6 manechine si 90 de rochii. Numai ca, in ziua respectiva, ziarele erau in greva, asa ca lumea a aflat despre colectia sa doar dupa cateva zile. Dar New Look, asa s-a numit colectia, a avut chiar de la lansare un succes fenomenal! Dupa 7 ani de activitate, in 1954, avea 1.200 de angajati, iar cifra de afaceri anuala a celor 8 societati Christian Dior, din Franta si strainatate, si a celor 16 firme asociate, era de 6 miliarde de franci.

Sursa foto Quora

A demodat in 50 de minute 20 de milioane de femei lungind rochiile! In SUA a fost un adevarat scandal, cu manifestatii de strada, pentru ca Dior risipea tesaturile. A creat, in cei 10 ani de glorie ai sai, 22 de colectii haute couture si a vandut 100.000 de rochii in timpul vietii.

De ce-mi place Christian Dior

A desenat asa cum minunat a spus: “femei flori, umeri dulci, busturi radioase, talii fine ca lianele si fuste lungi precum corolele”.
Voia sa fie recunoscut drept “un bun meserias”, o expresie pe care o aprecia pentru ca exprima onestitate si calitate!

Si-a propus sa lanseze doar lucruri bine facute.

Am zambit cand am citit ca era foarte modest. Cand un prieten l-a rugat sa-I recomande un modelist, asa erau atunci numiti designerii, i-a spus ca nu stie pe nimeni. Nu s-a gandit nicio clipa la el!
#2MinuteStory #fashionmoment #fashionstatement

Foto © Yunhao Zhang | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email