Am avut cu totii momente de teribilism. Cand ne doream sa aratam ca suntem “tari”, asa se spunea cand eram eu la liceu. “Cool” spun astazi adolescentii. Atunci, de cele mai multe ori, teribilismul insemna sa arati ca poti bea alcool fara sa te strambi. Doar nu bei prima data, esti un cunoscator, nu?
Imi amintesc ca, intr-o vacanta la mare, am comandat gin. Aveam 17 ani si nu stiam ce este, dar suna interesant. Barmanul m-a intrebat daca vreau si apa tonica. Bineinteles ca raspunsul a fost negativ! Le-am spus celor cu care eram ca vreau sa-i simt gustul. Ma gandeam ca arata a slabiciune daca-l “indoiesc” cu apa. Teribilism gratuit si lipsa totala de cunostinte in domeniu, dar na, asa gandeam atunci.
A fost infiorator! Gustul era rau. Niciun pic placut nici la a doua sau la a treia gura, dar trebuia sa-l beau. Altfel aratam ca nu pot. Asa ca l-am baut. Am fost eroul grupului? Ma indoiesc. Cred ca mi-au uitat cu totii gestul dupa ce-a plecat de acolo. Norocul meu a fost ca n-a fost mult. Si ca nu mi-a fost rau. A fost insa prima lectie: nu esti tare daca bei. In plus, de atunci stiu ca ginul se bea cu apa tonica.
Pare o amintire oarecare, dar iata ca n-am uitat-o. N-am stat atunci sa ma gandesc ca n-am voie sa cumpar. Asa cum nimeni de la acea terasa nu s-a gandit ca vinde alcool unor minori. La fel se intampla si astazi, o stim cu totii. Asa cum stim ca este nevoie de multa constientizare a acestei probleme si de multa responsabilitate cand vedem ca in continuare la chioscurile de langa scoli se vinde minorilor si alcool, si tutun.
In acest caz, doar paza buna trece primejdia grea. Iar, pe langa legislatia care trebuie sa inceapa sa fie aplicata in special celor care vand produse nepermise minorilor, o solutie buna este sa le explicam copiilor ce este alcoolul. Ca este pentru adulti. Ca este o ilegalitate sa li se vanda astfe de produse, dar mai ales ca alcoolul face rau. Cunoscand situatia, poate vor face alegeri mai bune.
Nu va pacaliti sa credeti ca, daca nu vorbim despre alcool, copiii nu vor gusta. Nici sa traiti cu speranta ca “poate copilului meu nu i se va intampla!”. Sau cu convingerea radicala pe care multi parinti o exprima sus si tare ca ai lor copii nu se vor atinge niciodata de alcool. Cei mai multi tineri considera ca este normal sa consume alcool si nu au nicio idee asupra consecințelor alcoolului asupra organismului lor.
Potrivit specialistilor, si o stim foarte bine si noi, consumul de alcool la varste fragede are efecte grave asupra sanatatii si starii emotionale a copiilor, intrucat acestia nu sunt pregatiti sa faca fata consumului de alcool din punct de vedere fizic si psihic. Cu toate acestea, multe dintre aceste efecte sunt ignorate sau necunoscute in Romania.
Acesta este motivul pentru care sustin pro bono campania “Suntem Multi” a Asociatiei Spirits Romania, o campanie de combatere a consumului de alcool in randul minorilor, si vin sa trag un semnal de alarma parintilor. Haideti sa ne educam corect copiii. Este mult mai eficient decat sa traim cu speranta ca va fi bine. Haideti sa indraznim sa deschidem acest subiect si sa-i ajutam sa inteleaga cat de nociv este consumului de alcool pentru ei! Si ca sunt multe alte feluri in care pot fi teribili.
Foto © Tirachard Kumtanom | Dreamstime.com