marta usurelu

Ionut Budisteanu. Cu pasiune despre inteligenta artificiala

photo (19)

Ne-am obisnuit sa ne auzim prietenii ca vor sa plece din Romania. Ca aici n-au nicio sansa… stiti povestea. Am avut ocazia in aceasta vara sa intalnesc exceptia!

Ionut Budisteanu este unul dintre elevii romani care au uluit Statele Unite ale Americii cu proiectul sau, masina autonoma, realizata la un cost extrem de redus. L-am intalnit pe Ionut la MB Telecom, compania lui Mircea Tudor, inventatorul care l-a luat in echipa sa de cercetatori. Am vorbit despre prototipul la care lucreaza, despre cum a fost la competitia din Arizona si despre faptul ca, incepand din aceasta toamna, Ionut este student.

“Internetul face posibila acum cercetarea in Romania la acelasi nivel ca in orice alta universitate de afara. Poti sa inveti la fel de bine aici daca ai acees la cercetarile momentului”, spune cu convingere Ionut.

Dupa obtinerea marelui premiu la cea mai mare competitie internationala pentru liceeni din lume, Ionut Budisteanu i-a sugerat primului ministru Ponta sa creeze un program de 50 de burse, de 15.000 de euro fiecare, pentru 50 de viitori olimpici care vor sa studieze si faca cercetare la universitatiile din Romania.

“Sunt mandru de infiintarea acestui program si cred ca este doar un inceput. Cred ca in Romania se poate face cercetare si mi se pare normal, mai ales dupa ce am initiat acest proiect, sa raman sa studiez aici!” mai spune Ionut.

L-am ascultat vorbind mai bine de 30 de minute despre pasiunea sa, programarea. Recunosc ca multe concepte si idei erau mult peste cunostintele mele, dar m-a uimit prin modul impresionant in care vorbea despre inteligenta artificiala si pasiunea pe care o pune in ceea ce face.

Are acea privire si hotarare pe care mi-as dori s-o intalnesc la multi dintre oamenii de afaceri si top manageri pe care ii intalnesc. Stie ca el poate face ce-si propune si ca de el depinde sa duca la indeplinire ce si-a propus.

“Lucrez la realizarea unei masini care sa circule singura. Exista mai multe softuri scrise paralel care sunt capabile sa recunoasca liniile de marcaj cu particule filter, semnele de circulatie cu retele neuronale artificiale si creeaza o harta 3D folosind un home-made range finder (radar 3D) impreuna cu OpenGL. Folosind GPS si Google Maps, reuseste sa creeze o baza de date globala cu toate semnele de circulatie si permite o recunoastere de pana la 95%”, spune Ionut, intrand usor in detalii si incercand sa explice pentru un novice proiectul sau.

Imi amintesc ca am plecat de la intalnirea cu Ionut gandindu-ma ca suntem nascuti in aceeasi zi, pe 1 decembrie, dar suntem total diferiti. Nu cred ca as fi putut face vreodata ce face el. Sunt mandra ca avem astfel de reprezentanti pe plan international si ca Ionut este unul dintre cei care stie sa ne reprezinte in lume cu inteligenta, creativitate si maturitate, la cel mai inalt nivel.

Ionut Budisteanu este liceanul care in aceasta vara, intr-o zi de duminica, a fost stirea principala in mass media din Romania. Recunoasterea sa nationala a venit imediat dupa cea internationala, cand a castigat marele premiu Gordon E. Moore la Intel International Science and Engineering Fair din Pheonix, Arizona, SUA.

Era elev in clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Ramnicu Valcea cand a castigat aceasta importanta distinctie la cea mai mare competitie internationala pentru liceeni din lume, care a reunit nu mai putin de 1.688 de finalisti din 70 de tari. A creat prototipului unei masini autonome, foarte ieftine, pentru care a primit un premiu in valoare de 75.000 de dolari.

Pe 12 noiembrie il puteti vedea si asculta pe Ionut Budisteanu la Ziua de inovatie de la Zilele Biz!:)

1 comentariu

  1. Ce-mi incanta inima cand aud „Romania” si in contexte pozitive.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email