marta usurelu

Irina Cristea, amprenta unei romance la Paris

pod_gonflabil_4

Cand mergi in Paris, indiferent de programul pe care il ai, nu poti rata mostenirea lasata de biroul de arhitectura al romancei Irina Cristea, Atelier Zündel Cristea (AZC), metropolei fraceze. Numai in ultimii ani, de pe plansele companiei fondate de Irina Cristea impreuna cu partenerul sau, Grégoire Zündel, au prins viata 11 proiecte, printre care cladirea Claude Bernard din Paris, rasplatita cu premiul pentru cel mai bun proiect rezidential in cadrul editiei din anul 2012 a premiilor “MIPIM”.

“Anul trecut am participat la patru concursuri internationale. Am castigat doua locuri intai, un premiu trei cu Bouncing Bridge, un pod gonflabil peste Sena, si o mentiune speciala pentru Grenelle Tower din Paris” spune Irina care a primit si medalia de aur pentru “Peace Pavilion”, o sculptura din Londra perfect simetrica obtinuta prin manipulare geometrica ce exprima bunatate, puritate si calm. O alta realizare a biroului sau de arhitectura a fost progresul inregistrat de proiectul “Bouncing Bridge”, pentru care s-au realizat o serie de modele la scara mare si urmeaza sa fie testate in Spania.

Doua proiecte de anvergura, opt statii de metrou – patru in Paris si patru in Rennes – vor intra anul acesta in faza finala a studiilor de fezabilitate, design detaliat si solutii tehnice. Odata incheiate acestea, va debuta constructia proiectului, care va dura aproape trei ani si se va incheia in anul 2017. Alte cinci dintre proiectele derulate de birou in Franta sunt in faza de constructie, care avanseaza spectaculos de repede. Printre acestea se numara “Decartes Amphiteatres”, centrul de sanatate si ingrijire pentru batrani Bon Secours din Paris, cladirile de birouri “Pacemar” si “Leclerc” din apropierea capitalei Frantei, precum si o arena sportiva din Strasbourg.

Este ametitoare aceasta enumerare de proiecte si pare demna de un scenariu uluitor de film hollywoodian. Este insa o realitate, cea a unei romance care de cativa ani redeseneaza Parisul.

irina arhitect

Irina a inceput sa studieze arhitectura in Romania, dar a finalizat studiile in Strasbourg. Stie ca secretul succesului este munca insotita de creativitate si spune cu mare placere ca este romanca si ca romanii, artisti sau arhitecti, sunt foarte apreciati peste tot in lume. Mai spune ca i-ar placea sa sa aiba ocazia sa faca un proiect acasa, in Micul Paris, si ca, daca va avea aceasta ocazie, n-o s-o rateze. Este de parere ca Bucurestiul are multe energie si vibratia unui oras tanar care are nevoie doar de politicieni buni si de oameni cu idei mari.

In imagine sunt Irina Cristea si Grégoire Zündel, arhitecti asociati la Atelier Zündel Cristea (AZC)

3 comentarii

  1. Excelent. Mai sunt cativa romani prin lume arhitecti f buni. De ce oare in Romania nu gasim asa ceva?

  2. Marta Usurelu says:

    Sunt si in Romania. Trebuie doar cautati.Parerea mea este ca, in tara, nu li se recunosc meritele. Nici oficial si nici in breasla. Dar, daca in Paris sau in alta mare Capitala, un arhitect roman a ajuns sa faca ceva meritul este de neatins.

  3. Frumoasa poveste, merita sa gasim cat mai multi romani prin lume care au asemenea cariere, sunt sigura ca sunt mult mai multi despre care nu stim!

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email