Designerul Lana Dumitru si arhitectul Vlad Tenu reinterpreteaza trecutul si aduc viitorul in prezent prin Foraeva, un proiect unic, sustinut de Swarovski, in care arta atinge noi repere ale perfectiunii cu ajutorul tehnogiilor digitale.
Peste 25.000 de cristale Swarovski, sase luni de munca sustinuta si o echipa alcatuita din peste 15 persoane au dus la bun sfarsit anul acesta viziunea a doua minti creative care s-au reunit in proiectul Foraeva.
Designerul de moda Lana Dumitru si arhitectul Vlad Tenu sunt artizanii acestui proiect inedit, care reinterpreteaza motive populare romanesti sub forma unei rochii avangardiste, in care arta se imbina cu tehnologia.
Lana Dumitru si Vlad Tenu vin la Zilele Biz!
Cu misiunea de a a stabili noi repere in arta digitala, cei doi artisti au folosit un motiv popular romanesc, pe care l-au reconstruit digital din cristale Swarovski, prin tehnici de simulare 3D pe computer, design algoritmic si crearea de prototipuri digitale. Produsul final, rochia Foraeva, simobolizeaza faptul ca identitatea si traditiile nu vor fi pierdute in era globalizarii, ci din contra, vor evolua in moduri cu totul neasteptate, modelate de tehnologie si puterea emotiilor.
Despre Foraeva si despre realizarile din ultimii ani, Lana Dumitru si Vlad Tenu vin si vorbesc in exclusivitate, in noiembrie, la Zilele Biz!
Cum a fost realizata rochia?
Printr-o abordare multidisciplinara si o serie de algoritmi de mare complexitate, cristalele au fost folosite ca elemente structurale, precum si ca ornamente pentru crearea efectului geometric fluid si suprafetelor continue ale rochiei. Totodata, cristalele arata ca niste pixeli 3D, in relief, controlati printr-un algoritm specific. Proiectul a fost prezentat in avanpremiera in aceasta vara la World Jewelry Facets 2017 din Shanghai.
Doua minti creative, o singura viziune
Cei doi artisti, Lana Dumitru si Vlad Tenu, au inceput sa lucreze la conturarea acestui proiect de acum doi ani, fiecare punandu-si propria amprenta la ceea ce este acum Foraeva.
Lana Dumitru face parte din noul val de designeri si antreprenori din lumea modei care apeleaza la traditii si motivele traditionale romanesti pentru a se diferentia pe piete inundate de branduri internationale. Absolventa a Universitatii de Arte din Bucuresti,Lana traieste la Londra unde a absolvit doctoratul in arta aigitala si moda. In urma cu cativa ani a castigat un concurs de creativitate organizat de Puma, context in care a lansat jacheta Puma by Lana 17 Etno Shake. Colectiile create de ea au fost prezentate la London Fashion Week/International Fashion Showcase, Strasbourg Fashion Week, Muzeul de Design din Holon (Israel), Muzeul de Arta din Kalmar si Centrul de Design din Malmö (Suedia), Salone del Mobile Milano, Muzeul Horniman din Londra, Muzeul Satului din Bucuresti, precum si in institute culturale, galeri de arta si saptamani ale designului.
Vlad Tenu este arhitect si artist vizual, stabilit la Londra, artizan a numeroase experimente artistice care se axeaza pe integrarea tehnologiilor digitale in procesul de proiectare, cu metode generative de design, tehnici digitale de fabricatie si design interactiv. Proiectul sau intitulat Minimal Complexity, castigator al concursului REPEAT TEX – FAB 2010 din Houston, a fost expus atat in Statele Unite, cat si in Marea Britanie, in cadrul a doua evenimente de amploare internationala: London Festival of Architecture si London Design Festival in 2012. Proiectul a castigat de asemenea din partea AIA Houston Design premiul pentru Divine Detail in 2012. A avut lucrari expuse la Synthetic Nature 2013 in Londra, Glimpses of Infinite Symmetry in 2014, in Bucuresti. A curatoriat de asemenea Process, o expozitie de design avangardist in Shanghai in 2014. In lumea modei, a colaborat cu CLON8 in cadrul Saptamanei Modei de la Paris in 2015 si a creat un pop-up shop modular pentru designerii de incaltaminte Del Rio London din cadrul LeBonMarche din Paris. In prezent, lucreaza la Allford Hall Monaghan Morris (AHMM), iar anterior a lucrat la Surface Architects, ambele companii premiate pentru activitatea arhitecturala cu sediul in Londra. In paralel cu activitatea profesionala, este implicat si in domeniul academic la Scoala de Arhitectura Bartlett, ca asistent universitar si supervizor de teze de masterat.
Echipa Foraeva
Echipa de asamblare: Mara Grigoriu, Dimos Moysiadis, Ciprian Teodorescu, Stefania Ruslan, Raluca Gheorghe, Alexandra Lulache, Andreea Cucu, Miruna Sandu, Irina Pavel, Casiana Maria Horobeanu, Alexandra Miu, Gloria Ruxandra, Antonia Ispas.
Copywriting: Julien Britnic
Foto: Christian Tudose, Oana Radu, Sorin Tigaeru, David Nwikpo
Model: Andra Mirona Axentoi
Coafura: George Cozma
Machiaj: George Doroftei