marta usurelu

10 pasi esentiali in networking

Desi pare simplu, putini oameni stiu cum sa inceapa o discutie si sa interactioneze la evenimente. Majoritatea nu ajung sa-i cunoasca pe cei cu care si-au propus sa se intalneasca si, de cele mai multe ori, in momentul in care ajung sa vorbeasca cu interlocutorul pe care-l cauta, au emotii, nu reusesc sa se prezinte coerent si sa transmita ce doresc.

Chiar daca se spune ca este o arta sa faci networking, nu este foarte greu sa inveti sa-ti faci relatii, indiferent daca esti o persoana volubila sau nu, atat timp cat iti place ce faci si intelegi importanta relatiilor pentru cariera si afacerea ta!

Daca vrei sa-i intalnesti si sa-i cunosti pe oamenii de care ai nevoie, sa discuti cu ei, iti recomand cateva idei care te vor ajuta.

1.Toata lumea are emotii
Nu toata lumea se simte confortabil sa interactioneze. La fel ca tine, toti au emotii. Dar la evenimentele de afaceri, majoritatea oamenilor vin cu scopul de a intalni si cunoaste oameni. Deci nu-ti fie teama sa te alaturi unui grup sau sa incepi o discutie.

2.Invata sa te prezinti
Gandeste-te ce este important sa transmiti. Invata sa spui cat mai simplu, intr-un minut, esentialul despre tine si afacerea ta. Este important sa poti face o prezentare succinta si relevanta. Oamenii nu au rabdare sa asculte toate detaliile. Puncteaza ce doresti sa transmiti. Iti recomanad sa scrii prezentarea despre tine si s-o citesti apoi cu voce tare. Dupa ce te auzi, vei putea structura mai usor si mai clar ce ai de spus. Nu uita sa evidentiezi atuurile colaboarii cu tine. Ce poti sa oferi celui cu care vrei sa lucrezi.

3. Alege evenimentele potrvite
Cu cat evenimentul este mai nisat, cu atat ai mai multe sanse sa intalnesti specialisti in domeniul in care activezi si sa intalnesti oameni cu care vei avea multe subiecte pe care esti stapan. Vorbeste la inceput cu oameni din domeniul tau, apoi discuta cu cei din zone conexe acestuia pentru a-ti extinde “aria de acoperire”.

4. Propune-ti sa contactezi minim trei persoane
Verifica lista vorbitorilor invitati si programul evenimentului. Impune-ti un numar minim de contacte cu care sa revii la birou. Dupa ce ai atins targetul, incearca sa discuti si cu oameni care au alte interese decat cele din domeniul in care lucrezi. Cu cat cunosti cati mai multi oameni, cu atat reusesti sa ai intrari in mai multe comunitati si companii.

5. Aloca timp pentru networking
Nu percepe networkingul ca pe o obligatie, descopera-i valoarea si importanta, dar mai ales aloca-i timp. Chiar daca la inceput te vei simti timorat si nu vei avea initiativa, blocajul initial dispare. Mai mult, vei descoperi ca networkingul este extrem de interesant si agreabil. De mare ajutor, la un eveniment, este sa ajungi mai devreme de ora inceperii, ca sa ai mai multe sanse sa-i intalnesti pe cei cu care doresti sa vorbesti.

6. Pregateste carti de vizita
In lumea de business conteaza inca si au impact cartile de vizita. Cu ajutorul lor te vor gasi si isi vor aminti de tine. Cand cineva se grabeste, poti sa-l retii “doar un minut” ca sa schimbati carti de vizita.

7. Nu fi negativist
In afaceri, dar in special la intalnirile de afaceri, nu fi negativist. Nu este recomandat sa incepi discutiile cu ” la noi nu se poate”, ” nu merge asa” sau ” nu cred ca este o idee buna”. Oamenii prefera si apreciaza interlocutorii pozitivi, care vin cu idei si solutii.

8. Invata sa asculti
Nu uita cand vrei sa vorbesti despre tine si afacerea ta ca si interlocutorul vrea acelasi lucru. Invata sa-i asculti si pe ceilaliti. Fii politicos si trateaza-i la fel pe toti din jur la fel. Nu-i subestima pe cei pe care nu-i cunosti, s-ar putea sa fie mai valorosi decat crezi.

9. Fa follow-up
Nu este suficient sa intalnesti un om cateva minute si sa consideri ca relatia este inceputa. Dupa ziua in care v-ati cunoscut da-i un mesaj. Ce sa contina? Scrie-i ca te-ai bucurat sa-l intalnesti, multumeste-i pentru discutia avuta, lasa-i datele tale de contact si un rand despre cine esti si ce faci.

10. Noteaza detaliile intalnirii
In calculator sau in agenda, noteaza detaliile momentului cand ai cunoscut diversi oameni. Cine mai era in jur, despre ce-ati vorbit. Iti va fi mai usor sa reiei discutia, telefonic sau pe email, incepand cu aceste informatii. Ajuta mult si sa cauti in social media detalii despre persoana pe care doresti s-o cunosti. Asa descoperi ce pasiuni si subiecte prefera. Este o idee simpla care te va ajuta sa relationezi mult mai usor cu acel om.

Cel mai mare eveniment de business se apropie!

Pe 20 noiembrie incepe Zilele Biz, cel mai relevant eveniment business-to-business din Romania! Este o conferinta de cinci zile, care reuneste cele mai dinamice comunitati de oameni de afaceri si prezinta tendintele pe cinci domenii de business: Antreprenoriat, Inovatie, Management, CSR si Media & Marketing.

Evenimentul este un bun prilej de networking pentru oamenii de afaceri. Audienta este specializata pe fiecare zi si reuneste profesionistii din domeniu, manageri, antreprenori, specialisti in comunicare, consultanti, investitori si reprezentanti ai oficialitatilor.

Aflat la a 16-a editie, Zilele Biz se diferentiaza de celelalte evenimente din piata prin continut de calitate, dar ceea ce-mi place cel mai mult este ca invitatii inteleg ca o prezentare buna nu inseamna un “profil de companie”, ci strategii, studii de caz si abordari care ajuta audienta in activitatea de zi cu zi.

Foto © Monkey Business Images | Dreamstime

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email