marta usurelu

Lipsa de leadership este vina noastra

Daca privesti in jur, toata lumea se plange. Mai toti gasesc motive sa explice ce nu e bine si pot sustine ore in sir ca niciodata lucrurile nu vor sta altfel.

Oamenii nu mai vad luminta. Dar ar pleca in alta parte daca ar avea o sansa? Nu cred. Asa cum nu cred ca se gandesc macar sa incerce sa-si schimbe viata. De aceea, cand cineva reuseste sa faca ceva, cei mai multi gasesc zeci de explicatii pentru care acel om a avut noroc. Si, cu siguranta, ori l-a ajutat cineva, ori e ceva putred la mijloc!

Trecem de ani buni printr-o perioada in care nu mai avem incredere in noi, in ceea ce putem face si, binenteles, in ceilalti. Se vede cu ochiul liber ca oamenii nu vor sa-si asume responsabiltatea. Nici pentru ce au de facut la serviciu si nici in viata personala.

Putini sunt cei care fac un pas inainte si vor sa arate ca se poate. Care stiu si cred ca doar rezultatele conteaza. Si, chiar daca este deja o adevarata cultura sa se rada de oamenii care invata si muncesc, sunt convinsa ca oricand se va cauta valoarea si ca printre noi sunt multi oamenii buni.

Da, in aceasta lume in care cei mai multi nu au curaj sa fie sinceri nici macar cu ei insisi, in care toti au o poveste despre cine sunt si unde au ajuns, exista si oameni de valoare!

E greu sa-i vezi in marea celor care lasa totul la voia zilei de maine. Dar nu imposibil. Si, da, e greu sa-i vezi cand nu vrei sa crezi ca exista.

Ei sunt cei care te enerveaza uneori cu ambitia lor. Ei sunt cei care nu renuta la o idee pana nu inceraca, cei care reusesc sa aiba rezultate! Trebuie doar sa te uiti dupa ei si-i vei gasi. Isi fac treaba in liniste. Nu se evidentiaza si nu cauta functii. Si cred ca vor mai actiona in acest stil o perioada. Dar nu vor mai rezista mult ascunsi in multime! In maxim doi ani vom incepe sa numaram nume noi, varfuri in mai toate domeniile de activitate, oameni care stiu si pot sa duca inainte industriile in care lucreaza.

De ce? De ani de zile analizez si lucrez cu managerii din marile companii. Ei sunt, din nefericire, cei care au predat armele. Care nu-si mai gasesc locul si nu se mai descurca cu tehnologia si cerintele din ultimii ani. Si, da, tot ei sunt cei care, de multe ori, nu-i lasa in fata pe oamenii buni.

Dar totul se schimba, oricat de mult vor unii ca pastreze lucrurile la fel, nu se mai poate. Au cazut deja serii de CEO, top si middle manageri, au fost retrogradate “vedetele” din piata si se stie cine e bun in domeniul lui si cine e doar de fatada intr-o companie, iar situatia se simplifica: n-ai rezultate, nu mai rezisti.

Cel mai important este primul pas

Nu mai astepta sa faca altcineva ce-ar trebui sa faci tu. Te-ai gandit ca poate nu va veni niciodata? Nu te mai limita asadar la intentii bune si nu mai incuraja doar pe altii sa fie buni. Fii tu! Fa un pas inainte. Lipsa generala de leadership e vina noastra, a tuturor celor care vrem si ateptam sa oferim pe tava toata puterea unui om care sa lupte pentru noi si sa ne arate calea.

Alege sa vrei mai mult de la viata. Cauta in jur oameni de valoare si stai langa ei, chiar daca te vor pune sa muncesti mai mult si va trebui sa recunosti ca ai inca multe de invatat.

Stiu ca pentru multi aceste randuri nu vor avea sens si par vorbe goale. Nu este asa. Iar criza a demonstrat-o: valoarea conteaza. Iesi din multime daca simti ca esti bun la ceva. Si, crede-ma, acel ceva pe care tu stii sa-l faci cel mai bine nu ti-l poate lua nimeni. Si nici nu te va lasa sa ramai vreodata pe drumuri. Iar rezultatele vor veni. Pentru ca cel mai important este primul pas. Iar cand incepi si vezi cu ochii tai cat esti de bun, n-o sa mai renunti niciodata la tine!

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email