marta usurelu

Retete pentru barbati – Joseph Hadad recomanda Medalion de sea bass pe pat de sparanghel si zucchini verde

poza hadad

Orice barbat care are familie, care simte, trebuie sa stie sa gateasca. Macar putin, cateva retete de baza. Aceasta este convingerea unuia dintre cei mai apreciati bucatari din Romania. “Orice barbat ar trebui sa poata gati pentru copii acasa, cand situatia o cere. Sau sa-i pregateasca sotiei o cina surpriza. Sau sa faca fata unei mese organizate acasa, cu mai multi invitati. Nu poate se lase totul in seama doamnei. Si, in plus, ce barbat nu vrea sa isi auda femeia ca spune ce norocoasa e ca are asa un barbat, care se descurca in bucatarie?” – aceasta este parerea lui Joseph Hadad.

O spune simplu, firesc si cu o caldura care te cucereste. Te surprinde cu entuziasmul si eleganta cu care vorbeste, dar mai ales cu retetele sale. Putini sunt cei care stiu ca Chef Hadad a creat adevarate show-uri culinare pentru celebritati precum Bill Clinton, Francois Mitterrand, Margaret Thatcher, Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos al Spaniei sau Prințul de Liehtenstein. Ori pentru staruri ca Robert De Niro, Madonna, Frank Sinatra sau Michael Jackson. Joseph Hadad a acceptat solicitarea de a ne recomanda o reteta speciala pentru barbatii care vor sa inceapa sa gateasca. Numai ca, asa cum obisnuieste, m-a surprins recomandand doua retete: una simpla, cuceritoare, si una pentru ocazii mai speciale.

Maiestria de a transforma orice farfurie in arta

Care este diferenta dintre un barbat care stie sa gateasca si unul care nu gateste nimic?
Este o diferenta mare. De caracter, as spune. Un barbat adevarat trebuie sa gateasca ceva, oricat de putin, dar si sa ii faca placere sa faca asta din cand in cand macar. Cine e pasionat de bucatarie, cat de putin, inseamna ca e iubitor de familie, de sotie, de frumos. Daca nu gateste nimic, inseamna ca ceva nu e in regula cu el. Ca si cum nu il intereseaza nimic.

Ce ar trebui sa stie sa gateasca orice barbat?
Ar trebui sa stie sa faca macar un pui la cuptor cu mirodenii si legume. E si foarte simplu, trebuie doar sa-l pregatesti cu placere.

Ce reteta recomandati pentru cei care vor sa invete sa gateasca?
Cea mai simpla reteta care imi vine in minte si cu care nu ai cum sa dai gres este cea de paste cu sos proaspat de rosii. Este una dintre retetele despre care imi place sa spun ca sunt cuceritoare. Se pregateste foarte repede, cred ca e cea mai la indemana reteta cand esti in pana si pe graba. Iata cat de usor este: mai intai se face sosul, apoi pastele.
Sosul: Se pun putin ulei si putin usturoi intr-o cratita mica si se tin pe foc pana se face usturoiul putin auriu, deschis. Se aleg rosii coapte, se dau prin razatoare si se adauga in cratita, alaturi de foi de dafin, sare si piper. Se tine la fiert pana cand toata apa de la rosii devine un lichid mai consistent. La final se pun si cateva frunze de busuioc si se amesteca toate impreuna.
Pastele: Se fierb timp de 7 minute, ca sa fie al dente. Se toarna sosul peste ele, apoi se iau cateva frunze de busuioc, se rup cu mana si se decoreaza putin pastele.
La acest preparat recomand un vin alb, demisec! Este una dintre cele mai simple retete din lume. Se face foarte repede si e si ieftin.

Medalion de sea bass pe pat de sparanghel si zucchini verde by Joseph Hadad

Aceasta este propunerea mea, o reteta simpla, dar mai speciala, fine dining. Suna sofisticat, dar nu e ceva greu si o poate face orice barbat.

Ingrediente:

  • 1 file de sea bass
  • 2 fire de sparanghel verde
  • 1 sfert de dovlecel
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 4 masline kalamata
  • un sfert de rosie
  • un sfert de catel de usturoi
  • sare
  • piper negru zdrobit
  • o lingura de suc de la o lamaie
  • 3-4 frunze de patrunjel + 3 frunze de telina
  • 3 frunze de coriandru
  • 3-4 migdale prajite

Mod de preparare: Se ia file-ul de sea bass si se taie pe jumatate. Pe fiecare jumatate, pe partea cu solzii, se face cate o crestatura, ca sa arate precum clapele unui pian. Se pun putina sare si un pic de piper si se trage in tigaie, cu o lingura de ulei de masline, timp de 1 minut pe fiecare parte, cat sa se faca pielea pestelui putin crocanta. Apoi se ia pestele si se baga la cuptor, la 160 de grade, timp de 3 minute.

Ragu de legume: Dovlecelul se taie in bucatele ca triunghi. Sparanghelul se curata si se taie fasii. Se pune intr-o cratita mica o lingura de ulei, se adauga dovleceii si sparanghelul taiate, se pune sare si piper negru dupa ochi, coriandru tocat si patrunjel. Toate impreuna se soteaza putin la foc mediu, cat sa fie al dente, nu foarte mult, 5-6 minute. Pe final de tinut pe foc se adauga si sfertul de rosie taiata bucatele. Cine vrea mai aromat poate adauga putin rozmarin tocat sau busuioc tocat.

Montarea farfuriei: Se ia o forma rotunda, se pune pe farfurie, iar in forma se asaza ragu-ul in strat gros. Se pune pestele peste patul creat astfel, o bucata peste alta. Se asaza si maslinele, curatate de samburi. La final se face un mic sos asezonat peste peste. Acesta se prepara la rece, intr-un bol. Se ia ultima lingura de ulei, se adauga putina sare si piper negru, usturoiul tocat, lingura de suc de lamaie si patrunjel. Se amesteca bine si se toarna peste carnea de peste.

Acest preparat este foarte lejer, il poate pregati oricine in timp scurt. Il recomand in special pentru o masa lejera de pranz si mai ales pentru cei care tin la silueta. Este o masa foarte usoara, contine ingrediente naturale si sanatoase.

peste-hadad

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email