marta usurelu

Unde pleaca profesionistii din companii?

dreamstime_s_24559462

Asistam in ultimii ani la o puternica migrare a profesionistilor din middle managementul companiilor. In mai toate marile companii s-au schimbat in doi ani oamenii de strategie si marketing. Unii au avansat ierarhic sau peste hotare, altii au schimbat domeniul.

S-a schimbat comunitatea celor cu care interactionezi in lucrul cu partenerii si se simte mai mult ca oricand ca pe pozitiile fostilor manageri au fost avansati sau angajati oamenii care doar au fost la indemana.

Asa ajungi sa intalnesti astazi oameni care nu cunosc notiunile de baza ale jobului lor. Care gandesc doar in PPT-uri si Excel-uri si n-au trait niciodata efectul inspiratiei intr-un proiect. Ai parte de interlocutori care vorbesc din carti si cred ca se impun prin atitudine, uitand ca la sfarsitul zilei doar rezultatele conteaza.

Fara sa vreau ma gandesc, atunci cand facem analize pe domenii, la oamenii care au crescut lumea telecomului, piata berii, cea bancara sau domeniul FMCG. Se simte lipsa oamenilor care chiar stiau sa-si faca treaba. Si se inregistreaza clar in companii, dupa plecarea lor, scaderi sau, in cel mai bun caz, stagnari.

N-as vrea sa se interpreteze ca sunt impotriva celor care vor sa arate ce pot, dornici sa-si construiasca o cariera. Sunt intr-adevar sanse sa apara tineri care sa duca cu succes standardele inalte mai departe. Dar parca apar prea rar si prea putini. Si parca n-are niciunul ambitia nebunilor frumosi care voiau sa scrie istorie!

Avem nevoie de profesionisti care sa ne determine sa vrem mai mult. Sa ne ambitioneze sa fim mai mult. De oameni care nu se feresc sa munceasca si sa se implice.

E mult? Nu, e basic! Si, cu toate acestea, e ceva ce rar intalnesti in companii. Ne mai intrebam atunci de ce nu merg lucrurile mai bine? Asa se intampla cand uitam sa apreciem valoarea. Cand traim convinsi ca “merge si asa”.

Vestea buna este ca fiecare dintre noi poate schimba lucrurile. Fiecare in parte! Nu e doar un ideal sa apreciem valoarea. Stim deja s-o facem. Hai s-o punem si in aplicare si sa schimbam ceva in jur. Cum? Inconjurandu-ne de oameni valorosi. Da, noi! Daca nu noi, atunci cine?

Foto © Arne9001 | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email