marta usurelu

Vacanta in India

copiii

India nu este o idee buna pentru vacanta – mi-au spus toti cunoscutii. O sa te imbolnavesti. Nu poti sa iesi, ca femeie, singura pe strada. O sa vezi mizerie cum n-ai mai vazut si n-o sa rezisti cand o sa vezi cum miroase!

Acestea au fost majoritar reactiile pe care le-am primit vorbind despre plecarea noastra in India. Mai mult, desi pe site-ul ambasadei scrie ca nu este nevoie de vaccin, toti cunoscutii imi recomandau cate 2 sau 3 vaccinuri si ca nu este indicat sa iau si copilul cu mine.

Am plecat, asadar, spre Mumbai cu inima stransa si pregatita pentru conditii slabe si foarte slabe. Am cautat sa iau totul din tara: hotelul cat mai bun, transferurile – pentru a trece cat mai rapid prin oras si a ajunge cel mai usor la hotel. Am luat medicamente, mult sapun lichid si ne-am setat: nu punem mana pe nimic, nu mancam decat la hotel si bem doar apa imbuteliata!

cladire-1

Mituri si realitate

India s-a dovedit a fi insa o supriza frumoasa. Aeroportul este modern. Am avut viza obtinuta online si, la intrarea in tara, am trecut rapid de control. La iesire din aeroport erau taxiuri in diferite culori. Am aflat ca cele albastre sunt cu aer conditionat, cele galbene fara. Am vazut si statia de tuk-tuk-uri si ne-am gandit cu regret ca n-o sa mergem cu ele.

Soferul care ne-a dus la hotel claxona des si scurt. L-am intrebat de ce. Ne-a spus ca asa semnalizeaza ei cand fac o miscare in trafic. Toata lumea claxoneaza asadar, dar te obisnuiesti si se merge bine, desi este mai mereu trafic. Masinile sunt mici si printre ele sunt multe taxiuri, autobuze, motociclete si tuk-tuk-uri, asa ca pe strada este mereu un amalgam colorat si galagios care noua ne-a incantat privirea.

Am asteptat atenta “venirea” mirosurilor urate. Nu le-am intanit. Nici la iesirea din aeroport, nici la hotel sau pe strada, cand am mers prin oras. Poate am avut noi noroc!

motocicleta

Extreme si culori

In prima zi am iesit din hotel ca sa schimbam bani la banca de peste drum. Eram ca niste spioni sub acoperire. Ne-am uitat in stanga si in dreapta si am pornit spre banca. Strada – curata. Asfaltata OK. Oamenii – linistiti. Nu se uita nimeni la noi, ca la ca circ, cum am citit pe internet. N-a venit nimeni sa ne vanda nimic. Am vazut multe chioscuri si tarabe cu produse de vanzare. Dar si Starbucks sau alte magazine cunoscute.

De la un alt taximetrist am aflat ca perioada musonului este preferata indienilor. Nu este foarte cald si se simte vantul. In sezon este prea cald si oamenii stau ascunsi la umbra. Seara, dupa ora 7, cand se lasa racoarea, ies in oras.

Pentru cine vrea sa vina in perioada musonului, sa stie ca ploua scurt, in rafale, si imediat apoi iese soarele. Oceanul este intr-adevar agitat, sunt valuri mari acum si nu se poate intra in apa, dar vremea este perfecta pentru plimbari sau plaja.

Oamenii sunt intr-adevar saraci si am vazut din masina si zone ca favelele din Brazilia, dar am aflat si ca in Mumbai este un zgarie nori in care locuiesc 5 persoane, proprietarii Reliance, dar care au 600 de angajati!

Sunt multe extreme si multe culori in Mumbai, orasul in care locuiesc 21 de milioane de oameni. Am admirat cu incantare cladirile construite de britanici si stilul architectural indian, care este spectaculos.

gandhi

Am vizitat si casa in care a locuit Mahatma Gandhi, intr-un cartier linistit de vile, cu multa umbra. Casa este acum muzeu, iar intrarea este libera. Cum am intrat, am vazut multe perechi de pantofi si papuci. Indienii se descalta cand intra intr-o casa, chiar si-n unele magazine! Cand m-au vazut ca vreau sa ma descalt, mi-au spus ca pot intra incaltata. Nu mi-a furat nimeni sandalele, ca sa stiti.

In casa sunt multe imagini cu Gandhi si sculpturi care exprima diverse momente din viata lui. La fiecare etaj erau familii de indieni cu copii. Priveau si vorbeau incantati despre Gandhi! Si functionarii erau desculti.

Sunt multe mituri despre India si, e drept, n-am vazut decat Mumbai, dar mie mi-a placut orasul! Seamana cu Havana. Este viu si colorat si, desi cladirile sunt vechi si cu patina, are un aer colonial exotic care te cucereste. Mumbai este un oras in care imi doresc sa revin.

Noi am fost genul de turisti care n-au riscat. Am stat in zone centrale, n-am mancat pe strada sau la restaurante locale, dar am intrat in magazine, ne-am plimbat mult, am vorbit cu oamenii pe strada si ne-am plimbat pe faleza.

spalatoria

Am mers la Dhobi Gat, spalatoria in aer liber din Mumbai, unde se spala de mana rufe din tot orasul – inclusiv de la companii si marile hoteluri. Sunt siruri nesfarsite de cazi de piatra, pline cu apa, unde 300 sute de oameni spala rufe de dimineata pana seara!

Din Mumbai, am plecat spre sud, in Kerala – noua Goa a Indiei, o zona cu multa verdeata, dar mai putin comerciala. Am zburat putin peste doua ore cu Jet Airways. Dar despre Kerala revin intr-un alt post. Este mult de povestit, o zona frumoasa si exotica, iar mancarea, mi-e greu sa-mi gasesc cuvintele! Este senzationala. Este cea mai buna mancare pe care am mancat-o pana acum. Cu zeci de arome si culori neasteptate, dar mai ales cu un gust fantastic.

mancare

Pot sa spun clar ca India intra deja pe lista noastra de vacante de revenit. Este o tara fabuloasa care merita si trebuie descoperita!

marta-india

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email