marta usurelu

15 lectii invatate in pandemie

Am tot scris despre pandemie, dar ce am invatat eu in aceasta perioada? Raspunsul este ciudat: mult si putin. Ambele in acelasi timp. Asta a fost, de fapt, prima lectie. Tot ce credeam ca e prea mult sau prea putin s-a schimbat.

Am impartasit mai jos o serie de ganduri, cum ma stiti, onest si la obiect, si m-am surprins sa vad si eu cate emotii m-au insotit in acest an care parca a zburat, desi a fost al naibi de greu si, culmea, inca mai are sa ne arate cum poate fi. Ce am invatat asadar in pandemie?

Impotriva deciziilor globale nu prea poti face nimic

Oricat de greu iti este sa vezi ca restrictiile iti distrug businessul, ca unele decizii sunt inutile sau ii favorizeaza doar pe unii, in ciuda disperarii, trebuie sa inveti sa traiesti cu noua situatie pe care realitatea o impune a fi noul prezent.

Trebuie sa alegi intre pace si dreptate in relatiile cu cei din jur

E dificil momentul in care ajungi sa te intrebi daca vrei sa ai dreptate sau sa te bucuri in liniste de cine esti si ce-ti place sa faci. Stii ce vrei? In pandemie a fost momentul in care aceasta intrebare mi-a dat mult de gandit si cred ca este important sa-ti dai seama ce-ti doresti.

Putem face impreuna lucruri nu doar cand suntem in acelasi loc

Am invatat cu incantare ca putem face impreuna lucruri si cand suntem separati. Ca oamenii care muncesc si vor sa faca ceva in viata fac indiferent de presiune sau locul in care stau.

Alaturi de tine sunt mereu mai putini oameni, dar sunt cei care conteaza

Asa imi place sa cred. Am invatat sa vad oamenii asa cum sunt ei si ce le place lor sa faca, nu cum credeam eu ca sunt. Si, daca in unele cazuri m-am intristat, m-am si bucurat. Macar acum nu mai traiesc cu impresii gresite. Si am vazut si ca unii apreciaza cand sunt sprijiniti. Altii, din contra. Dupa ce luni de zile am facut eforturi considerabile sa pastrez toti angajatii, am observat ca unora li s-a parut ca este o obligatie. A mea! E clar, suntem diferiti, stim, dar si putin plecati cu mintea de acasa in pandemia asta.

Oamenii s-au inrait si nu se mai tempereaza in exprimare

Multi oameni nu accepta o alta parere decat a lor, stim. Indiferent cat de argumentat esti, in multe situatii te lovesti de un perete. Am observat insa ca si mai multi oameni s-au inrait in aceasta perioada si au inceput sa nu se mai tempereze in exprimare. Si, desi m-am intristat in multe cazuri, ma bucur ca acum se vad mai usor cum sunt.

Cand esti hotarat iti gasesti usor puterea sa te lupti cu orice si oricine

Am observat lunile astea cat de multe pot sa duc si sa fac. Ca atunci cand cand esti hotarat si mai ai si autoritate intr-un domeniu iti gasesti usor puterea sa te lupti cu orice si oricine. Am redescoperit ca dreptatea conteaza enorm pentru mine si mi-am explicat de ce am pierdut in multe ocazii, dar mai ales de ce am luat anumite decizii.

Treci cel mai bine peste momentele grele cand te intorci la origini

Stiu, printre randuri se pot citi clipele de disperare din ultimele luni, dar si cele de liniste si impacare. Mie, pandemia mi-a aratat ca este mai usor sa treci peste momentele grele cand te intorci la origini si te regasesti. Cand intelegi cine esti si ce vrei. Ce te face sa te simti implinit si ce te determina sa mergi inainte.

Frica este ca un foc care te mistuie

Am vazut lunile astea cat de mistuitoare e lupta cu temerile. Cu fricile care abia asteapta sa intre in viata ta. Sunt ca un foc care te mistuie, daca le lasi sa-ti intre in minte. Nu am scapat usor de ele si stiu ca, in orice facem, un gand de indoiala vine si incearca sa ne dezechilibreze. Sa ne opreasca si sa puna sub semnul indoielii ce facem. De noi depinde sa nu le lasam sa ne conduca.

Incearca sa-ti gasesti echilibrul si momentele de reincarcare

Am lucrat la propriu zile intregi si nopti la rand, weekenduri, uitand ca e moment de odihna si repaos. Chiar daca am ajuns de multe ori in pragul epuizarii, am reusit sa ma pastrez in echilibrul pe care l-am gasit in toata agonia ultimilor luni si sa ma opresc. Pentru ca mai frica de a nu trece peste boala aceasta sau peste teama de a nu rezista in afaceri, in conditiile in care mai toata activitatea noastra este offline, mi-a fost sa ma pierd pe mine. Suna pretios, stiu. Dar lectia asta o stiam deja. Am invatat-o trecand prin grave probleme de sanatate si de familie. Nu m-am lasat sa deraiez la acest capitol, desi am avut multe semne de intrebare si multe dintre conditiile din ultimul timp m-au determinat sa pun sub semnul intrebarii capacitatea de putere si incredere in mine, dar la acest capitol n-am dat niciun pas in spate.

Cand stii cine esti, te regrupezi dupa orice furtuna si construiesti

In pandemie, la fel ca in toate momentele grele si de criza, daca stii cine esti, reusesti sa te regrupezi si sa construiesti. Si, chiar daca iti dai seama cat de mult mai ai de invatat si cat de puternic trebuie sa fii ca sa poti face ce-ti propui, constientizarea este un pas urias care te ajuta sa fii mai aproape de ce-ti doresti. Pentru ca nimic nu este usor. Succesul nu vine peste noapte, iar tu esti si trebuie mereu sa incerci sa fii cea mai buna varianta a ta. Si asta se face invatand din experientele bune si rele si, da, fie ca ne place sau nu, nu se opreste niciodata.

Ai grija de familia ta!

Am vazut iar ca viata este al naibii de firava si scurta. Momentele in care citesti un set de analize sau chemi disperat salvarea sunt cele care te trezesc si care, pe mine, m-au determinat sa ma opresc din a ma gandi mereu la ce am de facut. Familia, cei pe care crezi ca-i ai mereu alaturi si cu care te comporti ca si cum ar ramane mereu langa tine, au mare nevoie sa fie pretuiti. Sa fie ingrijiti si apreciati la adevarata valoare, iar lunile astea am invatat ca in fiecare moment trebuie sa te bucuri si sa veghezi sa fie bine.

Jumatatea ta iti poate da aripi

Am ales in pandemie sa am alaturi si sa vorbesc cu oamenii care chiar daca au alte pareri decat ale mele, sunt onesti si nu se prefac. M-a incantat cel mai mult in toata aceasta perioada sa vad ca sunt apreciata de cel care conteaza si ca in ochii lui sunt asa cum ma vad si eu. Mi-a placut enorm acest lucru si mi-am dat seama cat sunt de norocoasa si am reusit sa-mi manifest mai usor tandretea si dragostea. Gesturi carora multa vreme le-am acordat mai putina importanta.

Fii langa cei dragi asa cum vor ei

Am invatat lunile astea sa fiu atenta la fiul meu. Sa-l analizez si sa inteleg ce vrea el. A crescut, are personalitatea si parerile lui si nu mai vrea alte idei, asa ca am deprins arta de a face front comun. Noi invatam distrandu-ne si eu invat in fiecare zi noul limbaj al generatiei de azi care, sincer, n-are nici cea mai mica legatura cu modul in care eram noi.

Nu uita de credinta

Am descoperit cu mare incantare ca la biserica de langa casa sunt preoti uimitori, cu un limbaj firesc, cu umor si ironii, care m-au determinat sa poposesc mai mult decat ca sa aprind lumanari pentru cei care nu mai sunt langa noi. Si am simtit usor mult mai multa putere in credinta mea!

Sportul ajuta mintea

Am vazut cat de important este sportul pentru minte, fie ca te lupti cu pericolul unei boli care distruge tot, fie cu obsesia unora care si-au facut un tel in viata sa te chinuie, ora de sport, desi te epuizeaza si iti fura si ultimul gram de energie, te regrupeaza. Te linisteste si te ajuta sa vezi lucrurile limpezi.

Fii optimist

M-a ajutat enorm sa vad cat bine fac lucrurile pozitive din jur, fara a le evita pe cele grave sau negative. Puterea unei vesti bune, a unui zambet sau a unei amintiri frumoase conteaza mai mult decat credem, in special in clipele grele.

N-a fost si nu este simpla deloc pandemia, dar am invatat sa ma bucur de casa, de natura si de animalele care iti aduc fericire si alinare si care sunt un balsam pentru cei care le iubesc. Mie mi-au inseninat pandemia si am observat cat e de simplu sa te bucuri de ele, de soare sau de ploaie, de frunzele colorate din peisajul blocurilor gri care ne inconjoara si m-au ajutat sa primesc cu mai putina indignare noile restrictii din ultima vreme.

Am scris aceste randuri la invitatia echipei Secom care a dezvoltat conceptul turnout înainte de burnout si a lansat o campanie, susținuta de Neuro Optimizer®, care ajută oamenii să evite starea de epuizare psihică. Mai multi psihologi și persoane publice au vorbit deschis in campanie despre această problemă, pentru a stimula lansarea unui dialog sincer și util legat de burnout.

Va invit cu drag sa urmariti si clipul in care am vorbit despre stres si anxietate, despre cum am simtit burnout-ul în antreprenoriat, dar și despre modul prin care am reusit sa-l evit, pentru ca ajuta sa vedem ca nu suntem singuri si ca trecem, de multe ori, prin aceleasi incercari.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email