marta usurelu

De ce sunt strugurii acri

dreamstime_s_41802703

Cat de mult iti place ce faci la locul de munca? Cat esti de dedicat? Ce te face sa mergi sarguincios zi de zi la job si sa spui convins “Nu pot sa-mi iau concediu mai mult de o saptamana sau maxim 10 zile pentru ca am multa treaba si nu pot sa plec mai mult!”?

Cu exact acelasi raspuns la aceste intrebari am intalnit doi oameni in ultimele doua luni. Sunt total diferiti, pe langa faptul ca unul e barbat celalalt, femeie. Stiu ce va ganditi, dar va contrazic. Cei doi sunt seniori, nu sunt directori si nici nu au salarii enorme. Sunt oameni care spun convinsi ca fara ei lucrurile n-ar mai merge la fel la munca. Oameni care demonstreaza prin ceea ce fac ca vor sa-si faca treaba bine.

Da, sunt convinsa ca multi vor spune ca sunt ciudati. Sau, mai elegant, ca au o problema. Si mai stiu si ca putini sunt cei care vor spune ca asa este normal. Ca la un job trebuie sa fii dedicat si sa-ti faci treaba cat poti mai bine. De aceasta parere sunt si eu, desi cred ca este exagerat sa nu poti pleca 2 saptamani legate, in vacanta. Dar acesti doi oameni m-au facut sa scriu acum ca este nevoie sa ne oprim putin si ne gandim inainte sa stam frustrati si suparati pe situatia noastra de la job sau financiara.

Este normal sa astepti zi de zi sa treaca timpul ca sa pleci acasa la fix cand s-a terminat programul? Este normal sa astepti ziua de salariu fara nicio initiativa? Fara tragere de inima la ce ai de facut? Nu, nici asta nu e normal. Vad insa in jur multe asemenea cazuri, angajati cu pozitii OK si joburi usurele si care nu sunt nici multumiti si nici fericiti cu ce fac, dar nici nu au pornirea sa se gandeasca macar, ca sa faca altceva.
Mai mult, lucrez alaturi de colegi la un studiu despre nivelul de satisfactie in domeniul IT unde sunt salarii mari si conditii de lucru bune. Unde programatorii cu experienta cunosc conditiile pe care le ofera companiile de top din piata si vin cu multe critici la adresa angajatorului. Ba chiar au o lista cu solicitari si idei cu ce-ar mai dori sa primeasca. Extrem de putini sunt insa cei care accepta joburi cu raspundere sau mai complexe. Ori cei care accepta sa lucreze in alte orase si tari, in ciuda conditiilor mai mult decat bune pe care le-ar avea. Si foarte putini sunt si cei care mai fac un part-time pentru a ajunge la nivelul de satisfactie financiar dorit.

Stam atunci si ne intrebam de ce sunt strugurii acri!? Pai, sunt acri atunci cand nu ajungi la ei – fie pentru ca esti prea mic, nu stii sau nu poti – fie pentru ca esti un Natafleata care asteapta sa-i vina para minunata pe tava.

dreamstime_s_48842

Foto © William Myers | Dreamstime.com si © Wisconsinart | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email