marta usurelu

Companiile pot vira unui ONG o parte din impozitul pe profit fara niciun cost!

dreamstime_s_8393035

Stiu cat este de greu sa tii un business in viata si cum te simti cand trebuie sa platesti taxele si impozitele. Si, desi inteleg roul si menirea acestora, noi – cei care platim luna de luna taxele – nu avem niciun beneficiu. Nici ca sprijin fiscal sau de alta natura din partea autoritatilor, nici ca suport in sistemul medical.

Nu stiu cand se va schimba aceasta stituatie si cum, dar stiu ca din acest an companiile pot vira o parte din impozitul pe profit in contul unui ONG, si nu in visiteria statului, si o pot face fara niciun cost.

Fata de anii trecuti, legislatia a fost modificata si companiile care aleg sa sponsorizeze diferite cauzele isi pot recupera suma prin deducerea din impozitul pe profit.

Practic, companiile au dreptul sa aleaga ca o parte din impozitul pe profit pe care il platesc sa fie virat in contul unor organizatii fara scop lucrativ, iar nu in visitieria statului.

Cuantumul sponsorizarilor efectuate in decursul unui an se scade din impozitul pe profit corespunzator anului respectiv, în limita a 0,5% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Acest prag privind cifra de afaceri a fost ridicat prin modificarea legislativa adoptata la începutul anului 2016.

Cu toate ca reglementarea este menita sa stimuleze implicarea businessurilor in dezvoltarea comunitatii, fara costuri din partea acestora, oportunitatea nu a fost exploatata la maxim. Societatile comerciale ar fi putut sa directioneze, in anul 2015, peste 375 de milioane de euro catre sectorul neguvernamental.

Nu mai sta pe ganduri. Alege sa sustii o cauza, fara costuri pentru tine si compania ta! Eu am facut-o si, dupa ce am ales ONG-ul, a durat maxim 10 minute sa facem contractul si sa viram banii!

Tot ceea ce trebuie sa faca societatile comerciale este sa pastreze contractele de sponsorizare incheiate si onorate in decursul unui an. Fiecare sponsorizare se adauga la „creditul fiscal” al companiei. Daca valoarea sponsorizarilor efectuate depaseste limita stabilita pentru deducere, suma care nu a fost scazuta va putea fi recuperata din impozitele pe profit care vor fi datorate in urmatorii 7 ani, pana la acoperirea integrala.

Foto© Andrey Armyagov | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email