Sunt intrebata mereu cum se comporta la intalniri interlocutorii din tarile in care facem editiile speciale ale revistei. Desi am povestit de multe ori in intalniri sau la evenimente, n-am scris niciodata despre diferentele dintre belgieni, englezi si americani. In ultimii trei ani, timp de cate o saptamana ne-am mutat cu redactia in Bruxelles, Londra, New York si Silicon Valley. Am avut interviuri si intalniri ample si am putut vedea diferentele dintre interlocutori.
Cu Biz prin lume
Belgienii sunt calmi. Echilibrati si apropiati de mentalitatea si cultura din Romania. Unii dintre interlocutori au intarziat la intalniri iar un altul “a sunat cu 5 minute inainte de ora de intalnire stabilita sa imi spuna ca nu mai poate ajunge, dar ca putem face interviul telefonic. Au ceva din rafinamentul frantuzesc, sunt eleganti si primitori!”, cum bine ii caracterizeaza colegul meu, Ovidiu Neagoe. A contat mult in intalnirile din Bruxelles faptul ca suntem in UE. Toti interlocutorii au fost incantati sa auda ca suntem din Romania. Si asa cum spune Alexandru Ardelean, “le-a placut proiectul nostru de a face un numar special despre ei”. Cea mai mare satisfactie pe care ne-a adus-o Biz Bruxelles a fost scrisoarea de la regele Belgiei care ne felicita pentru initiativa si proiectul realizat!
Londra in schimb a fost rece! Si la propriu si la figurat. “Londonezii sunt rigurosi si nu au o problema in a respecta reguli”, asa ii caracterizeaza Loredana Sandulescu. Londonezii au fost mult mai putin disponibili la intalniri, comparativ cu belgienii. Cand ne intalneam, erau la curent cu tot ceea ce se intampla in Romania si observam ca au verificat cu atentie revista. Desi sunt extrem politicosi, pe londonezi i-am simtit mai reci si distanti. Cel mai impresionant interviu a fost cu Sir George Iacobescu. N-a uitat nicio clipa tara din care a plecat si ne-a primit si vorbit cu multa caldura si sinceritate!
Dupa Biz Londra a urmat New York si Silicon Valley. Comparativ cu belgienii si englezii, au fost cei mai primitori si sinceri. Punctuali, americanii sunt minutiosi si calculati. Multi dintre ei ne-au verificat profilul de LinkedIn inainte sa raspunda solicitarilor. Cu toate acestea, “newyorkezii au o zenitate cool” mai spune Loredana Sandulescu. Romania nu e o tinta pentru ei. De aceea contactele au fost mai greu de stabilit, pentru ca nu au interese directe aici, dar toti interlocutorii au fost politicosi si prietenosi. “In Silicon Valley, americanii sunt mult mai deschisi si mai relaxati. Poate si pentru ca acolo vin mereu antreprenori si programatori din toata lumea”, povesteste Gabriel Barliga.
De departe insa cele mai emotionante intalniri au fost cu romanii din fiecare tara in parte. Am cautat romanii care au reusit sa-si construiasca afaceri si cariere rasunatoare. Toti stiau ce se intampla in tara si mereu primele minute erau despre ce mai e acasa. Spuneau cat de mult lucreaza, ca au o viata frumoasa, asa cum si-au dorit-o si construit-o, dar ca le este dor, tare dor, de casa.
Cum calatorului ii sta bine cu drumul, luni ne mutam pentru o saptamana in Gemania. Berlin, Frankfurt, Bonn si Hamburg sunt orasele in care am stabilit o noua serie de intalniri. Pana acum, germanii s-au dovedit a fi cum ne asteptam. Majoritatea au reusit printr-un singur email sa confirme intalnirea, subiectul discutiei, au stabilit locul, ora si durata intalnirii. Dar, despre cum sunt la intalnirile fata in fata revin, cu mare drag, peste o saptamana!
Foto: Sorin Stana
In imagine, o parte din echipa #BizSUA fotografiata pe Rockefeller Center din New York.