marta usurelu

Adevarul despre antreprenori

dreamstime_s_30759245

Aud deseori ca antreprenorii romani au tendinta sa tina totul in mana. Ca sunt genul de stapani pe mosie care decid, de cele mai multe ori, pana la cele mai mici detalii in companie. Toti specialistii spun ca asa nu e bine. Ca management de succes inseamna delegare. Ca o afacere merge bine cand poate functiona si fara sa fie antreprenorul la carma.

Sunt de acord cu toate aceste idei, dar stiu si cat este de greu sa ajungi de la teorie la practica si cat de lung este drumul pana ajungi sa delegi si sa ai incredere sa-i lasi pe ceilalti sa decida pentru afacerea ta. Este un drum care fie te caleste, fie te darama.

Nu este usor sa fii antreprenor, asa cum nu este usor nici sa gasesti oameni buni pentru echipa ta. Iar o echipa se sudeaza in timp si, pana ajungi in acel punct, inevitabil colaborezi si cu cei care se multumesc cu “merge si asa” sau care nu inteleg conceptul de integritate ori ca si de prestatia lor depinde atat compania cat si locul lor de munca.

Un business are nevoie asadar de angajati pregatiti dar si de contabili si juristi buni. Oameni care ar trebui, in teorie macar, sa te ajute sa tii businessul din punctul de vedere al fiscalitatii si documentelor. Nu stiu, din pacate, niciun antreprenor care sa nu fi trecut macar o data prin cosmarul de a avea un contabil capabil doar sa incurce totul sau sa distruga, de multe ori, mare parte din constructia antreprenorului.

Nu stiu nici asociati care se inteleg bine sau top manageri care sa puna la fel de mult suflet in afacere, cat un antreprenor. Stiu insa multi oameni care considera ca stiu mai bine si cred ca ar putea schimba noaptea in zi, daca ar fi in locul tau. Oameni care sunt curajosi ca angajati, fara sa se gandeasca la rezultate, dar care n-au curaj sa se lanseze pe cont propriu.

Nu este usor, cand esti antreprenor, sa vezi in fiecare luna cate taxe ai de platit. Si sa stii prea bine ca nu vei avea niciun sprijin de la stat. Nici cand concurenta iti rade in fata, ca esti fraier si platesti. Sau cand vezi ca pe statul de plata esti mereu ultimul.

Suna trist si dezarmant, dar este real. Este o parte din stresul care reuseste sa sadeasca riduri adanci pe frunte. Doar dupa ce treci prin toate, si nu stiu pe nimeni care a reusit sa aiba un business fara probleme, reusesti sa ajungi in momentul in care pui afacerea pe roate si incepi sa te gandesti cu adevarat la dezvoltare. Atunci incepi sa-ti faci branding, sa faci strategii si planuri pe termen mediu. Atunci stii ce echipa ai, pe cine te poti baza si daca poti delega. Atunci poti gandi afacerea ta la alt nivel. Pana atunci insa, trebuie sa tii totul in mana si sa te asiguri ca ai unde veni la lucru a doua zi.

Foto © Faithiecannoise | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email