marta usurelu

Tu ce doresti sa devina copilul tau?

dreamstime_s_50392259

Mai stii ce voiai sa devii cand erai copil? Eu ma visam arheolog. Apoi, profesoara de istorie m-a impresionat si m-a determinat sa-mi doresc multi ani sa devin profesor, ca ea. Dar am ajuns la Filosofie si, cu toate acestea, dupa numai o saptamana de practica intr-o redactie, mi-am dat seama ca vreau sa fiu jurnalist.

Am lucrat 15 ani in presa scrisa si am iubit in fiecare zi ce faceam. Poate acesta a fost si motivul care m-a determinat, cand a venit criza, sa preiau revista si sa devin antreprenor. O titulatura la care nu m-am gandit niciodata. Si, de peste trei ani, sunt blogger, o indeletnicire care nici nu exista acum 15 ani.

La fel ca mine sunt multi dintre colegii mei. S-au pregatit pentru o meserie si au ajuns sa practice in cu totul alt domeniu. Nu stii cand esti mic cum o sa evoluezi si unde ajungi in viata. Asa cum nu stii nici daca parintii te influenteaza bine sau nu.

Tata voia sa devin avocat. Mama ma vedea medic. Visau pentru mine la o meserie raportandu-se la lumea pe care o stiau. Astazi, la cat de rapid evolueaza totul, nu mai stii ce va fi maine. Ce meserii vor disparea si ce vor aparea. Si nu poti sa nu te intrebi ce meserie va avea copilul tau. Sau pentru ce ar trebui sa se pregateasca.

Stiu ca trebuie sa fie bun la matematica si romana. Stiu clar ca trebuie sa invete limbi straine, dar nu stiu ce va face. Poate va fi bun la chimie. Sau la fizica. Poate nu. Dar mi-ar placea sa pot sa-l ajut sa-si descopere chemarea, sa se pregateasca pentru ceva ce-i va folosi in viata. Nu stiu ce meserii vor fi peste 15 ani, dar ma gandesc la pregatirea lui si stiu ca, cel putin pana la liceu, il pot ajuta sa aleaga unde va invata.

Asa cum am analizat gradinitele din cartier si, acum doi ani, scolile din Bucuresti, la fel o sa fac si cu liceele. Vad deja in jur grija parintilor care cauta licee si aud o multime de idei. Stiu ca trebuie sa fiu la curent cu ce se intampla. Asa am descoperit colegiul Avenor, scoala si liceu care incurajeaza copiii sa se raporteze la prezent si sa descopere ce materii le plac. Unde sunt incurajati sa-si faca blog si sa experimenteze domenii pentru a afla ce meserie li se potriveste. Liceele ca Avenor sunt o varianta. Una care merita a fi luata in calcul si pentru ca este acreditat Cambridge si se potriveste celor care vor sa-si incurajeze copii sa invete peste hotare.

Cred ca cel mai important lucru pe care il poti face pentru copilul tau este sa-i oferi optiuni viabile, din care sa poate alege ce ii place si ce i se potriveste. Fiindca viata nu este niciodata o linie dreapta.

Blogul martausurelu.ro sustine campania de comunicare a Colegiului Avenor.
Foto © Haywiremedia | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email