marta usurelu

Alege sa obosesti si pentru tine

Anul asta se anunta greu. Nu ca altii ar fi fost usori, dar este deja acel gen de an in care vom avea si mai mult de lucru si de care nu ne vom putea bucura de liniste. Estimam din toamna ca va fi asa si, cine a sesizat semnele s-a organizat sa acumuleze cat mai mult si si-a concentrat strategia si planul de actiune pe primele luni.

Criza din domeniul bancar si din telecom se resimte deja si la nivelul altor domenii. Oamenii stau cu piciorul pe frana. Asteapta. Nu se stie exact ce, dar sunt in asteptare. Ce va fi? Cat va creste euro? Ce va face BNR-ul? Ce vor mai face politicienii?

Cea mai mare problema este pentru cei care nu pot astepta, in special pentru antreprenori. Indiferent de contextul economic, la noi nu se gandeste nimeni! Trebuie sa te descurci si sa demonstrezi in fiecare zi. Oricat de bun ai fost ieri, zilnic trebuie s-o iei de la capat, trebuie sa performezi si sa arati cine esti si cat esti de bun.

Pentru ca, stiti bine, si furnizorii si clientii se schimba. Angajatii vor ca salariul sa fie dat la zi. Firesc, noi toti vrem stabilitate, culmea, in special acum cand este exact ce nu avem. Iar taxele trebuie platite. Pentru ca trebuie. Si, peste toate, mai pregnant ca oricand, in ultimii ani a venit oboseala.

Nu este vorba de varsta. Nici de volumul de munca. Mental am obosit cu totii si ne-am consumat. Aratam ca un grup ratacit care a urcat, epuizat, intr-un tren personal si asteapta, impacat cu soarta, sa ajunga, candva, la capat.

Traim ca intr-o competitie de anduranta. Simtim ca este un efort continuu sa rezisti. Sa faci fata tuturor schimbarilor, sa te adaptezi. Entuziasmul a disparut si el, iar ritmul de viata este o fuga continua. Una in care am obosit, dar care face deja parte din noi: ne bucuram in fuga, mancam in fuga si am ajuns sa uitam tot in fuga.

Traim, pur si simplu, in fuga. O simt fizic si simt ca nu mai pot. Nu mai vreau sa traiesc asa! Dar poti sa te opresti? Cum? Pare atat de imposibil! Cert este ca daca nu te opreste o problema medicala, sau o tragedie din jur, trebuie sa te fortezi sa te opresti. Trebuie sa faci un efort si sa-ti tragi sufletul. Sa vezi ce vrei.

Pentru ca, da, astazi nu mai e usor nici sa cantaresti ce vrei. Nici macar la acest capitol nu mai avem liniste. Chiar daca avem mai multe variante, vad din ce in ce mai des ca nu suntem impacati cu ele.

Cred insa ca, daca reusesti sa te opresti si sa te gandesti ce vrei, e un mare pas inainte. Simplu fapt ca tu esti cel care alege ce face mi se pare o victorie, iar daca tu alegi sa traiesti in fuga este o decizie care conteaza enorm daca o iei tu!

Sunt convinsa ca pentru multi oameni aceste randuri par scrise undeva, pe Marte. Poate fi asa, dar cei care se regasesc in goana dupa un vis stiu ca este important sa constientizeze ca trebuie sa avem grija si de noi. Sa ne gandim cum o facem. Pentru ca nu mai exista solutii ideale. Si nici nu suntem niste roboti care dam Stop si Reset. Stim insa ca putem alege si sa traim! Ca trebuie sa gasim puterea sa obosim si pentru noi! Pentru ca oricat de neinsemnate ar parea momentele de reflectie, ele ajuta mult! Iti dau putere si te ajuta sa vezi totul cu alti ochi si sa iei decizii mai bune.

Foto © Zdenek Sasek| Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email