marta usurelu

Arta negocierii in Romania

dreamstime_s_2471756

Este o utopie. Arta negocierii nu are insemnatate in Romania. Este mult “imbunatatita” de oamenii de afaceri de la noi care se hazardeaza la fiecare idee si se cramponeaza de orice detaliu. Se razgandesc inainte sa decida si vor sa primeasca tot, fara sa ofere ceva.

Nici jocul negocierii nu mai conteaza. Se “joaca” doar pe picior de forta si la impuse. Se preseaza la maxim si nu se ofera nici macar un gram flexibilitate.

“Taci si inghiti! Asta trebuie sa faci”, dupa cum spun multi, prea multi dintre interlocutorii mei. “Te faci frate cu ei ca sa treci puntea si, apoi, mai vezi”… Acestea sunt singurele recomandari pe care le primesti. Motivul? Pierzi daca negociezi cu bun simt.

Am urat intotdeauna intalnirile si momentele in care totul se face intr-un anumit fel. Si, desi am pierdut mult, am spus de fiecare data ce am considerat ca trebuie spus.

Sunt de parere ca fiecare om actioneaza in functie de cum este cladit si cat este de disperat. Iar din experienta stiu ca nu faci decat sa pierzi daca mergi pe ideea ca e bine sa lasi de la tine.

Cand esti la inceput, faci demo pentru a arata ca esti bun. Cand ai nevoie de volum, mergi pe bugete minime. Unii spun ca asa inveti si ca asa cresti. Altii ca este gresit. Cert este ca daca vrei sa intri in liga celor mari trebuie sa acumulezi experienta si sa fii mereu pregatit pentru lovituri sau cu relatii si bani. Da, stiu, ce-ti mai trebuie daca ai si relatii si banii? Nu prea multe. Tu faci jocul, asa e, dar doar atunci!

Pana in acel moment parcurgi si inveti din toate etapele de baza:
Daca dai ceva gratis, foarte greu sau deloc mai poti cere bani ulterior pe produsul oferit.
Daca lasi prea jos pretul, in speranta ca data viitoare va fi altfel, din nou, pierzi. Cine nu-ti respecta munca nu-ti va intelege argumentele si nu te va respecta nici pe tine.
Daca se vrea si se apreciaza dar nu sunt bani, priveste colaborarea ca pe un potential.
Cand ti se subapreciaza produsul, pleaca din prima.
Oamenii care nu inteleg sau nu vor sa inteleaga ce faci sunt cei mai rai. Ei trebuie ocoliti pentru ca foarte rar iese ceva in negocierea cu ei.
Cand ajungi sa te intalnesti cu marii “rechini” din piata, care vor spune ca ce faci nu valoreaza nimic, esti bun! Este dovada clara daca ai ajuns la acea intalnire si nu trebuie sa te lasi. N-o sa iasa cu ei mai nimic, dar sigur iese in alta parte!

Invata sa crezi in tine! Doar de tine depinde cu cine vorbesti si pana unde trebuie sa mergi. Si invata sa nu renunti. Ce-i al tau e pus deoparte si, daca e sa iasa, iese! Asta este realitatea si, desi e greu si simti ca niciodata n-o sa iasa, crede-ma, iese si soarele!

Foto © Fabrizio Argonauta | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email