marta usurelu

Austriecii, acesti germani latini

FullSizeRender

Confortabil este cuvantul care descrie cel mai bine austriecii. De trei zile de cat suntem in Viena, pentru editia speciala Biz Austria, am avut deja numeroase interviuri si intalniri cu romani care lucreaza si traiesc aici. Toti au spus despre austrieci ca sunt prietenosi. Ca nu au preconceptii despre romani si ca, in companii, suntem apreciati la fel ca alte nationalitati.

Au multe reguli, total diferite de sistemul romanesc sau mediul corporate din Romania, dar menite sa ofere tuturor un confort psihic. Toata lumea respecta regulile si, odata intrat in sistem, acestea te ajuta sa te relaxezi si reusesti sa “nu mai ai coatele ascutite”, asa cum frumos mi-a spus o interlocutoare din domeniul bancar.

Am zambit cand am auzit explicatia, la fel ca atunci cand am intrebat mirata, vazand ca peste tot prin oras informatiile sunt scrise in germana, desi Viena este un oras plin de turisti tot timpul anului. “Este scris in germana pentru ca austriecilor le place sa se simta confortabil!” a fost raspunsul. M-am convins apoi ca intr-adevar asa este, cand am vazut ca supermarketurile se inchid la 19.30 sau 20.30. Si ca duminica toate magazinele sunt inchise.

Si, cu toate ca ne-a fost greu la 19.30, cand am vazut magazinele inchise iar noi cautam un un supermarket, le-am inteles demersul, desi mi-ar fi fost mai confortabil sa gasesc ce am nevoie si la ora 20.00.

Tot pentru a fi totul confortabil, dar mai usor de inteles si transmis, foarte multe expozitii si spectacole au loc in Viena in spatii publice, in parcuri, pe strada si baruri, iar agitatia care cuprinde pe inserat orasul confera metropolei un aer cosmopolit dar, in mod curios, in ton cu arhitectura orasului.

Austriecii sunt niste “nemti mai latini”, cum i-a descris intr-un mod frumos, care mi-a placut mult si mi-a atras atentia, un alt roman stabilit aici. Rigurosi si punctuali, dar deschisi si clari, toti interlocutorii nostri de pana acum au respectat intalnirile stabilite si, mai mult, au reusit sa ne transmita si noua calmul si relaxarea lor si m-au determinat sa-i admir si sa-i vad, dupa atatea vizite turistice, e drept, cu totul alti ochi.

#BizAustria este un proiect Biz realizat in parteneriat cu ‪‎BCR, Austrian Airlines, ‎Raiffeisen Bank si Eurolines.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email