marta usurelu

Oamenii pe care-i vrei in jurul tau

dreamstime_s_39781167

Am primit multe mesaje in urma postului despre perceptii si mentalitatea pe care o avem ca popor despre cum apreciem, in situatii similare, femeile si barbatii. Si m-am bucurat sa vad multi barbati impotriva modului in care sunt percepute femeile.

Nu sunt de acord cu impartirea pe tabere sau cu “lupta” dintre cine este de vina sau cine este mai bun. Din contra, stiu ca, indiferent ca esti femeie sau barbat, te definesti ca om prin ce faci, prin cum te comporti si cum traiesti.

Cu toate acestea, mentalitatea patriarhala care ne inconjoara isi spune cuvantul si se vede cu ochiul liber: femeile sunt mai incrancenate si zambesc mai putin, mult mai putin decat barbatii!

De ce? Cu siguranta nu pentru ca sunt incrancenate de la natura sau pentru ca desfac mereu firul in patru! Motivul este altul: nu aleg corect persoanele din jurul lor. Trec prin viata si prin diverse probleme neavand sansa sa aiba alaturi pe cineva care, fara sa le certe, sa le ameninte sau sa le paraseasca, poate sa le spuna simplu: “Asa li se intampla tuturor!”, “Nu pune la suflet!”, “Nu se intoarce nimeni impotriva ta daca gresesti!” sau “Lasa, ne descurcam noi!”.

Toti vrem sanse egale. Toti suntem datori sa incercam si gresim cand facem ceva nou. Si, da, toti esuam lamentabil de multe ori inainte sa reusim. Doar ca acest drept pare ca nu este valabil in egala masura pentru toata lumea. Femeile ajung sa fie incrancenate pentru ca trebuie sa demonstreze in permanenta, luptandu-se cu mentalitatea urata ca, indiferent ce si oricum ar face, ele sunt de vina in final.

Este o presiune continua si cu greu iti dai seama cat de mult conteaza sa ai alaturi oameni care sa te sprijine, care sa te ajute sa revii pe linia de plutire. Doar cu anii intelegi cat de important este echilibrul si cat de util este sa primesti si tu cand daruiesti. Ca golurile aduna frustrari si gonesc speranta de mai bine.

Dreptul de a incerca si a gresi devine asadar un atu al celor care intalnesc sau au norocul sa se inconjoare de oameni inteligenti. Doar atunci, cand ai oamenii sau omul potrivit langa tine, care te ajuta sa-ti descoperi calitatile sau sa traversezi momentele grele, treci mai simplu peste tot si toate si zambesti mai mult si mai usor.

Foto © Willeecole | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email