marta usurelu

Cand se iau deciziile usor?

dreamstime_s_39272577

Foto © Olivier Le Moal | Dreamstime.com

Sau, de fapt, se iau vreodata deciziile usor? Cu siguranta ne-am intrebat macar o data in viata de ce trebuie sa alegem. De ce se iau atat de greu si ne macina aceste alegeri, iar inspiratia vine de cele mai multe ori cu intarziere.

Nu ne plac deciziile nici cand trebuie sa le luam noi, nici cand suntem anuntati ce s-a hotarat ceva. Desi, sincer, e mult mai usor sa fii pus in fata faptului implinit decat sa alegi tu cum sa-ti schimbi soarta. Paradoxal, cel mai des nici nu stim ce e mai bine pentru noi. Nu stim sa luam decizii si invatam tarziu ce ni se potriveste, intrebandu-ne mereu cum pot sa decida unii cu usurinta.

De multe ori, cand esti in fata faptului implinit, ajungi sa te obisnuiesti cu ideea schimbarii. Sa crezi ca tot raul a fost spre bine. Ca trebuia, intr-un fel sau altul, sa se ajunga in acel moment. La polul celalalt sunt cazurile in care schimbarea nu aduce nimic bun. Sunt situatii inerente in viata de care, daca inveti sa le iei ca atare si sa nu te raportezi constant la ele, vei reusi sa treci mai usor.

Cel mai greu este insa cand trebuie sa faci o alegere pe care nu vrei s-o faci. O decizie implica multe momente de analiza, cautare si nesiguranta. Te chinuie zi si noapte si te determina sa incepi sa te gandesti ca mai bine nu ai mai lua-o.

In functie de ce fel de om esti, poti alege sa ti se stabileasca soarta fara sa te implici. Sunt multi oameni care asteapta zi dupa zi, neavand puterea sa ia o decizie. Cateodata lucrurile ies cum vor. Alteori, nu. Dar sunt resemnati, constienti ca n-au facut nimic si acceptand ce a fost sa fie.

Intr-o alta categorie sunt oamenii care nu-si lasa soarta la voia intamplarii. Care au curaj si se avanta sa aleaga pentru ei cea mai buna solutie. Sunt cei dornici sa-si ia viata in maini si care, indiferent cat de bine sau rau iese, stiu ca s-au luptat sa-si faca mai buna ziua de maine.

Nici in varianta asta nu iese intotdeauna bine. Nu-ti garanteaza nimeni sansele de reusita, dar oamenii curajosi stiu ce riscuri implica actiunile lor si le accepta, cautand si in ultimul moment sa mai schimbe ceva. Iar cand iese, dupa ce ai riscat si incercat fara odihna, satisfactia e mare. Poti chiar sa te imbeti cu bucuria reusitei tale!

Atunci inveti sa ai incredere in tine si in instinctele tale si, uimitor, incepi sa fii inspirat. Sa ai momente clare in care stii exact ce decizii trebuie sa iei si intelegi ce trebuie schimbat. Experienta este cea care te ajuta sa alegi ce e mai bine. Momentele grele prin care treci te calesc, iti dau puterea sa vezi lucrurile clar si sa alegi mai usor ce e potrivit pentru tine. Doar atunci, in acel moment, ajungi sa iei usor decizii!

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email