marta usurelu

Mediocritatea naste mediocritate

O stim cu totii dar nu o gonim de langa noi. O vedem la tot pasul, dar foarte rar ne mobilizam sa schimbam ceva. Mediocritatea se vede la fel de bine in gesturile mici, dar si in cele mari.

O contabila care a platit azi cu toti banii din cont o serie de furnizori, desi maine e ziua de salariu, va spune mereu ca nu s-a gandit la acest detaliu. Colegii din birou care vad ca s-a terminat cafeaua si se supara, fara sa anunte pe cineva de la administrativ, ca sunt privati de dreptul lor la a servi o cafea, considera intotdeauna ca nu e treaba lor sa anunte cand se termina ceva. Omul de la marketing care considera ca nu e firesc sa fie penalizat daca tu ii ceri rezultate dar nu i-ai spus ce trebuie sa faca.

Sunt multe astfel de cazuri, asa cum sunt cele in care angajatii raspund regulat “Nu m-am gandit”, “N-am stiut ca asa se intampla” ori “Nu e treaba mea”, adaugand de fiecare data un ridicat din umeri. Cand nu exista un vinovat clar, subiectul se incheie si toata lumea merge mai departe asteptand ca cineva sa rezolve situatia.

De partea celalalta a baricadei, cel responsabil sa rezolve cazul face la fel sau inchide ochii. Doar n-o sa “pedepseaca” pe cineva pentru atata lucru, nu? Ei bine, acesta este momentul in care, daca nu se schimba ceva, incepe declinul companiei.

E cel mai trist sa ai astfel de oameni in jur. Mereu vor dori sa li se arate drumul, sa li se spuna ce au de facut sau vor arunca vina pe altii. Stim cu totii, e grea si plina de surprize activitatea celor care au oameni in subordine si ajungi, de multe ori, sa fii uimit cand cineva are initiativa.

Nicio decizie nu e usor de luat cand pui suflet si vrei sa construiesti ceva. Nu poti sa faci insa nimic trainic daca ii duci pe toti de mana. De aceea trebuie sa te hotarasti cu ce fel de oameni vrei sa lucrezi. Daca sunt delasatori si nu vor sa gandeasca, e momentul sa actionezi. Altfel, vei fi tras in urma si penalizat pentru greselile lor.

Stiu, nu se gasesc pe toate drumurile oameni de nadejde. Iar speranta ca poate maine vor veni cu chef la munca moare ultima. Dar nimic nu e mai rau decat sa te inconjori de mediocritate. Vei ajunge fie sa te sufoci si sa innebunesti cautand solutii de iesire din acest lant al slabiciunilor, fie victima a aceleiasi mediocritati.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email