marta usurelu

Cei mai inteligenti oameni

dreamstime_s_56920647

Sa stii sa spui o vorba buna este primul semn al oamenilor inteligenti, al educatiei, empatiei si capacitatii unui om de a se integra intr-un colectiv sau o familie. Si, chiar daca acest fel de a fi se invata sau unii il au pur si simplu, altii par sa nu reuseasca sa si-l insuseasca oricat ar incerca.

Granita dintre oamenii aroganti si cei inteligenti nu este vizibila. Nici declarata oficial. Este insa acel punct care arata ce fel de om esti si reuseste sa te ridice sau, din contra, sa te coboare in relatiile cu cei in jur.

Am vazut de multe ori cum face diferenta. Cum oameni uimitori, care reusesc sa te incante si sa te determine sa spui “ca ei as vrea sa fiu” sau “daca mi-ar fi venit si mie idea asta!”, reusesc pana la sfarsitul intalnirii, sa-ti lase un sentiment ciudat, de imaturitate, prin modul in care se raporteaza ca cei din jur.

Au pretentia ca sunt mai buni si vor sa impuna acest lucru in discutie, in modul in care evolueaza relatia, doar pentru a-si sublinia inteligenta. Pentru a se pozitiona, pur si simplu, mai sus.

Mi se pare un semn de neincredere in propria persoana. Unul care arata lipsa puterii de autoevaluare si a respectului de sine. Majoritatea geniilor sunt oameni neadaptati, care nu-si propun sa fie prietenosi si apropiati de cei din jur. Oamenii aroganti adopta de multe ori aceeasi atitudine, dar nu reusesc decat sa fie deplasati.

Granita dintre oamenii aroganti si cei inteligenti arata cine esti, nu cine poti sa fii. De aceea, cine stie s-o treaca are tot respectul si consideratia celor din jur. Ceilalti, o stim cu totii, este loc pentru toata lumea pe acest pamant, nu vor fi insa vazuti niciodata ca niste genii.

Foto © Sergey Khakimullin | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email