marta usurelu

Cele mai performante companii romanesti

dreamstime_s_8788141

Pentru al treilea an consecutiv, clasamentul celor mai performante companii din Romania este condus de Dedeman. Retailerul de bricolaj se apropie de pragul de un miliard de euro in ceea ce priveste cifra de afaceri (peste 981 de milioane de euro), in crestere cu 28% fata de 2014. De altfel, in primul semestru din acest an, Dedeman a avut o crestere de 26% a cifrei de afaceri, pana la aproximativ 500 de milioane de euro, semn clar ca tinta miliardului e ca si atinsa. Compania, business antreprenorial construit de la zero de fratii Paval, are deja 44 de magazine in Romania.

Locul doi revine Coca-Cola HBC Romania, care a reusit o crestere de 15% a cifrei de afaceri, depasind 475 de milioane de euro. Podiumul este completat de Delphi Diesel Systems, companie de productie in domeniul auto detinuta de grupul american Delphi, care a terminat anul 2015 cu o cifra de afaceri de peste 423 de milioane de euro, mai mare cu 25% decat in anul precedent.

top_companiiperformante_10

Imbucuratoare este prezenta in top 10 a Bitdefender, compania de securitate informatica reusind o crestere spectaculoasa de 54% a cifrei de afaceri in 2015, pana la 87 de milioane de euro. Bitdefender isi realizeaza aproape integral vanzarile pe pietele internationale, produsele sale fiind constant pe primul loc in topurile comparative independente pentru solutiile de securitate informatica.

Cele mai performante domenii
Cele mai multe companii prezente in editia din acest an a clasamentului Cele mai performante 50 de companii, realizat de Coface Romania pentru Biz, provin din comertul cu ridicata (8 firme), industria de masini si echipamente (7 firme), comertul cu amanuntul (6 firme), IT (6 firme), lista primelor cinci sectoare de activitate din punctul de vedere al numarului de companii performante fiind completata de industria metalurgica (4 firme).

Cele mai multe companii din top provin din Bucuresti (25 firme). Ilfov, Timis si Brasov sunt judetele care se situeaza pe cea de-a doua pozitie, fiind reprezentate prin cate 4 firme, in timp ce judetul Bacau este prezent cu 2 firme, alaturi de Cluj si Arad.
Distributia geografica a companiilor prezente in acest clasament arata clar tendinta de concentrare geografica a firmelor din top.

Studiul complet si metodologia, precum si topul integral al celor mai perfomante 50 de companii romanesti le gasiti in cea mai recenta editie a revistei Biz.

Foto © Katrina Brown | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email