marta usurelu

Cele mai scumpe orase din lume

Luanda-Nova-Marginal-Jorge-Monteiro

Am vazut zilele trecute studiul Mercer “Cost of Living” si am fost uimita sa vad ca in top 10 nu sunt New York, Londra sau Paris, ci orase la care nu m-as fi gandit.

Ierarhia studiului, realizat de cunscuta companie de consultanta despre cele mai scumpe orase din lume in care sa traiesti, mi-a atras atentia. Topul a tinut cont de fluctuatia valutei si inflatia din cele mai importante 211 orase din lume. Mai mult, a masurat comparativ costul a peste 200 de articole din fiecare locație, inclusiv a locuințelor, costurilor de transport, hrană, îmbracaminte, bunuri de uz casnic si de divertisment.

Cu alte cuvinte, daca turistii se descurca dupa buget, strainii care traiesc o perioada in aceste orase sunt cei care plateasc suma reala corespunzatoare nivelului de trai din aceste metropole.

Astfel, desi nu sunt vazute ca fiind bogate, doua orase africane conduc topul. Uimitor, Luanda este pentru al doilea an consecutiv cel mai scump oras din lume pentru straini, iar N’Djamena – capitala statului Ciad, ocupa pozitia secunda.

Orasele europene si asiatice continua sa domine topul. Detinatorul medaliei de bronz este Hong Kong, urmat de Singapore si Zurich, care a urcat trei locuri fata de anul trecut, ocupand pozitia a cincea. Alte orase pozitionate in primele zece sunt Berna, Moscova, Geneva, Tokyo si Shanghai.

Ca reper, Bucurestiul se afla si el in top. Fata de anul trecut a urcat zece locuri si se afla pe locul 159. Cel mai ieftin oras, cel clasat pe pozitia 211, este Karachi (Pakistan). Studiul integral si ierarhia celor 211 cele mai scumpe orase din lume sunt prezentate aici.

Top 10 cele mai scumpe orase

1. Luanda
2. N’Djamena
3. Hong Kong
4. Singapore
5. Zurich
6. Berna
7. Moscova
8. Geneva
9. Tokyo
10. Shanghai

Sursa: Mercer 2014 Cost of Living Rankings
Foto: Jorge Monteiro/Portal de Angola

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email