marta usurelu

Cine sunt antreprenorii romani?

dreamstime_s_34269644

Acesta nu este un top al miliardarilor. Este un studiu real, care arata cruda realitate romaneasca. Traim si muncim intr-o tara cu unele dintre cele mai nefaste conditii pentru antreprenoriat. De 14 ani ii cautam si-i prezentam in revista Biz pe cei care se incapataneaza sa demonstreze ca se poate supravietui transformandu-ti ideea in realitate. Si, cu toate ca exista numerosi oameni care fac lucrurile sa se miste, romanii nu-i stiu pe multi dintre antreprenorii care au reusit sa construiasca afaceri mari. Cand pornesti sa-i identifici pe cei care se lupta cu toate conditiile economice nefavorabile si care reusesc sa faca afaceri in Romania, observi ca lumea n-a auzit de ei.

Un studiu initial, realizat pe un esantion reprezentativ la nivelul tarii, a evidentiat ca o mare parte a populatiei nu cunoaste termenul de antreprenor. Oamenii nu-i pot identifica nici asistati pe antreprenori si evidentiaza oameni de afaceri care fie nu sunt antreprenori, fie sunt doar vedete in media.

Acest studiu este un manifest! O tara cu antreprenoriat puternic este puternica. Produce valoare, progreseaza. Antreprenorii merita sa fie priviti ca o forta a binelui, fiindca fara ei economia locala nu ar exista.

Plecand asadar de la premisa ca oamenii de afaceri nu sunt cunoscuti de marele public, ci persoane care fac businessurile sa functioneze, de cele mai multe ori din spatele scenei, am ales un target special pentru acest studiu. Specialistii companiei de cercetare Unlock Research impreuna cu echipa de la Biz au stat de vorba cu “gulere albe” care interactioneaza in diverse forme cu mediul de business din Romania, fie in calitate de furnizori de servicii, fie ca parte a unei afaceri, fie ca top manageri intr-o companie romaneasca sau multinationala. Domeniile de activitate ale respondentilor au fost variate: marketing, comunicare, sales, management, liber-profesionisti (avocati, consultanti, publicitate, branding, PR).

Unul dintre obiectivele studiului a fost realizarea unui portret al antreprenorului ideal in viziunea romanilor. Ingredientele de baza ale antreprenoriatului, recunoscute si in Romania, sunt Viziunea si Actiunea, ambele fiind identificate in proportie de 12% ca atribute ale antreprenorului ideal. Atributele dezirabile si diferentiatoare sunt Competenta (10%) si Consecventa (10%). Studiul mai arata ca antreprenorul ideal ar trebui sa fie Flexibil pe termen scurt (9%), dar fidel unei Gandiri strategice pe termen lung (9%), sa se adapteze pe moment fara sa se abata de la strategia de dezvoltare a businessului. Si, nu in ultimul rand, trebuie sa aiba Pasiune (7%), Curaj (6%), Idei (5%) si Implicare permanenta in businessul sau (5%).

Top 50 antreprenori romani este un tabel in care veti recunoaste pana la 20-25 de nume. De ceilalti ati auzit mai nimic sau deloc sau stiti poate doar de companiile lor. Demersul nostru este de a-i identifica si prezenta pe antreprenorii romani. Pentru cativa dintre ei nu exista nici imagini.

Totusi, top 10 antreprenori romani reuneste oameni de afaceri foarte cunoscuti, cu businessuri la randul lor extrem de cunoscute. Multi dintre ei au fost prezenti in media in ultima vreme (Marius Ghenea, Dan Sucu, Camelia Sucu, Cristina Batlan, Dragos Atanasiu), altii au businessuri de succes care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani (Softwin, GECAD, Valvis Trading, Dedeman, Caru’ cu Bere & City Grill).

top

Iata cum au fost ei descrisi de participantii la studiu:

Camelia Sucu este perceputa ca fiind versatila, dinamica, plina de idei. S-a extins in ultimii ani in mai multe directii si are planuri de noi businessuri.

Florin Talpes este cunoscut pentru performantele locale, dar mai ales internationale ale Softwin si Bitdefender, dar si pentru echipa supercompetenta pe care a reusit sa o formeze.

Radu Georgescu, owner al GECAD, este un adevarat antreprenor in serie care creste businessuri cu ideea de a le vinde si tocmai a facut un al treilea exit rasunator pe plan international, prin vanzarea Avangate catre un fond de investitii american.

Dan Sucu se bucura de capitalul de imagine considerabil al afacerii sale, Mobexpert, care s-a reinventat in criza.

Jean Valvis, clasat pe locul 5, oamenii au remarcat spiritul antreprenorial, viziunea si curajul de a crea branduri relevante in categorii de produs extrem de competitive.

Dragos Petrescu (City Grill, Caru’ cu Bere) si fratii Paval (Dedeman) au fost apreciati pentru modul in care si-au dezvoltat brandurile, mai ales in ultimii ani, in pofida crizei economice.

Marius Ghenea, Cristina Batlan si Dragos Atanasiu au beneficiat de expunere media (printre altele fiind parte din echipa de investitori de la “Arena Leilor”), care i-a ajutat in construirea de brand personal, dincolo de brandurile lor comerciale.

Despre fratii Paval participantii la studiu au declarat ca stiu mai nimic. Au auzit doar de companie, Dedeman. Notorietatea companiei i-a pozitionat in top.

top 50_1

Metodologia studiului
Pentru realizarea topului au fost realizate o etapa de cercetare calitativa pentru identificarea atributelor care definesc un antreprenor de succes si o etapa de cercetare cantitativa, avand ca obiective:

1) Portretul antreprenorului ideal: metodologia MaxDiff. In urma acestei etape au reiesit dimensiunile succesului si componentele sale, precum si importanta fiecarui atribut in definirea acestuia.
2) Calcularea indicelui de notorietate al antreprenorilor (inclusi in lista). Masurarea notorietatii lor ca persoana si a notorietatii businessului lor.
3) Calcularea indicelui de succes. Evaluarea indirecta a fiecarui antreprenor inclus in lista prin asociere nume – atribute de imagine asociate cu succesul (imaginea perceputa).
Pozitia in top a rezultat in baza indicelui de succes plus indicele de notorietate.

Top 50 antreprenori romani, rezultatele studiului, precum si detaliile de ordin metodologic au fost publicate integral in revista Biz nr. 256 (1-19 noiembrie 2013), disponibil in reteaua InMedio si online pe www.revistabiz.ro.

Rezultatele studiului au fost prezentate in exclusivitate in deschiderea Zilei de Antreprenoriat din cadrul celei de a XII-a editii a Zilelor Biz, eveniment aflat in desfasurare intre 11 si 15 noiembrie la Howard Johnson Grand Plaza Hotel.

© Thinglass | Dreamstime.com

2 comentarii

  1. […] 4. Adina Vlad, de la Unlock, a prezentat rezultatele studiului Top Antreprenori 2013. Toate detaliile despre acest studiu gasiti pe blogul Martei Usurelu. […]

  2. www.taman.ro says:

    Chia cand cautam cate ceva despre Cine sunt antreprenorii romani?
    | Marta Usurelu, am si gasit. Super multumesc!

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email