Aud in repetate randuri la tv ca iar s-au marit salariile. Vad studii despre cresterea lor si nu pot sa nu ma intreb cat de adevarata este aceasta crestere. E drept ca salariul minim pe economie a crescut in doua randuri anul acesta, iar castigul salarial mediu este de peste 1.700 de lei. La fel de adevarat este si ca guvernul a anuntat cresterea salariilor bugetarilor cu 30% si a salariului minim pe economie la 1.200 de lei pana in 2016.
Nu poti sa nu te gandesti insa ca acest anunt este doar o promisiune electorala. In special in conditiile in care PwC Romania a anuntat ca in 2014 cresterile salariale au fost doar cu 4,1% mai mari fata de anul trecut (4,6%) si cand managerii se asteapta la noi cresteri de impozite. In aceasta situatie e greu de crezut ca vom asista la cresteri salariale semnificative sau macar a numarului de salariati.
Conform PwC Romania, cresterile salariale care se simt cu adevarat in acest an sunt inregistrate, cum ne asteptam, in domeniul IT, unde angajatii au avut o crestere cu 7%. Iar la polul opus, cele mai mici cresteri au fost in banci si retail (3,2). Mai mult, pentru anul viitor PwC Romania preconizeaza cresterile salariale la aceleasi procente. Se mentine insa alegerea companiilor de a bonusa angajatii performanti, asa cum se mentine si optiunea de a oferi bonusuri cu ocazia sarbatorilor desi, din pacate, tendinta in ultimii ani este in scadere.
Un nou nivel in salariile top managerilor?
Nu pare. Salariile top managerilor au crescut similar cu nivelul celorlalte salarii. In plus, tot mai multe companii ofera top managementului recompense pe termen lung de tip stock options, iar pentru atingerea obiectivelor investesc in dezvoltarea angajatilor prin oferirea unor programe de tip coaching si traininguri.
Desi anul acesta salariul top managementului a inregistrat o crestere a ponderii venitului fix (salariu de baza, sporuri si prime) in totalul pachetului salarial, de la 69% in anul 2008 pana la 90% anul trecut, a scazut ponderea platilor legate de performanta. A scazut mai exact valoarea bonusurilor de performanta si al beneficiilor extrasalariale. Motivul? Tintele de performanta au fost in ultimii ani tot mai greu de atins, ceea ce a dus la scaderea valorii acestor bonusuri.
Cele mai mari cresteri salariale la nivel de top management au fost inregistrate anul trecut in productia auto (7,4%) si in IT (6,7%). Cresterile salariale din domeniul productiei auto sunt justificate de dependenta limitata a acestora de puterea de cumparare locala, majoritatea produselor fiind destinate exporturilor. Astfel, se explica faptul ca o serie de tinte de performanta au fost, foarte probabil, mai usor de atins.
Concluzia? Desi sunt anuntate in fiecare an cresteri salariale, nivelul real al sumelor care ajung in buzunarul angajatilor este mic si slab resimtit. Dezmortirea pietei din acest an sper sa aduca cu ea o revenire adevarata a situatiei generale si sa ne ajute sa iesim din starea in care cu greu mai reusim sa batem pasul pe loc.
Pentru a vedea mai exact cresterile salariale in 2014 puteti citi evolutia pe domenii intr-un articol complex semnat de Ovidiu Neagoe pentru revista Biz, realizat impreuna cu ABC Human Capital si PwC Romania.
Foto © Jjayo | Dreamstime.com