marta usurelu

De ce e seful despot

dreamstime_s_29593239

Creativii din agentiile de publicitate spun ca sunt incantati sa lucreze cu companiile antreprenoriale, desi antreprenorii sunt cam despotici. Fac doar cum cred ei. La fel ii vad si majoritatea consultantilor de management, “o mana de fier” cu “un stil impunator”. Comparativ cu antreprenorii romani, managerii de alte nationalitati sunt mai… diplomati. Mai versatili in comunicarea cerintelor. Performanta vine insa greu, indiferent de nationalitatea managerului.

Am recunoscut mereu ca eram genul de angajat care venea si isi facea treaba primul, ca sa plece primul. Predam mereu articolele la timp, eram bagacioasa si nelinistita. Reuseam usor sa enervez oamenii, dar si sa-mi fac prieteni. Intotdeauna insa m-a scos din minti, la propriu, atitudinea negativista a celor din echipa. Oamenii “Nu se poate” sau cei cu fetele lungi, care parca merg cu un nor deasupra capului, atat acasa, cat si la job, nu erau in grupul meu.

Am ajuns de cativa ani de partea baricadei in care vad mecanismul din spatele unei companii, iar aceasta experienta m-a determinat sa vad si celalta fateta a angajatului. Cred ca oamenilor trebuie sa li se aduca aminte constant ca vin la birou ca sa munceasca si ca sunt platiti ca sa-si faca treaba. Nu e firesc sa se plictiseasca asteptand ora 18.00, ca sa plece acasa. Daca vor mariri de salariu, trebuie sa performeze. Nu doar sa ceara.

Inteleg ca fiecare are o viata in afara locului de munca si ca oamenii trebuie motivati. Dar de fiecare in parte depinde sa aiba o viata mai buna. Trebuie sa vrei, sa aspiri si sa ceri, avand mereu grija sa motivezi cerintele cu rezultate si disponibilitate. Cu increderea pe care ti-o atragi si castigi ca OM de echipa. Dar, in primul rand, trebuie sa intelegi ca nu e suficient sa apari la birou intre orele de program si, gata, banii vin. Companiile in care se facea doar prezenta au murit si vor continua sa moara.

Nu stiu daca seful-despot este solutia, dar din pacate cu multi angajati nu se poate lucra fara evaluari sau, mai grav, fara amenintari. Nu cred insa ca un sef-despot ii va face pe oameni sa inteleaga ca nu e suficient sa stai si sa astepti. Sunt de parere ca nu trebuie sa te opresti din cautari si experiente pana nu ai salariul sau cariera pe care le doresti.

Foto © Bowie15 | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email