marta usurelu

Exista afaceri fara prietenii!

Exista business fara prietenii? Este o intrebare simpla, una la care mai toti oamenii tind sa raspunda hotarat “Nu.” Dar la care eu cred ca raspunsul corect este “DA!”.

Cand intri in business si incepi sa faci business, nu mai exista prietenii. Daca la inceput ai cateva cunostinte, chiar prieteni, care te favorizeaza si te recomanda, sau esti apreciat din diferite motive si primesti un proiect, un client pentru ca te stie cineva, asta nu insemna ca businessul tau e pus pe roate.

In afaceri, ori de cate ori mergi la o intalnire sau o negociere cu un prieten, acel prieten nu te sprijina. Nu pune de cele mai multe ori nici macar o vorba buna. Asta este realitatea in businessul care se face zi de zi, an dupa an. Asa ajungi sa intelegi ca in afaceri nu exista prietenii. Ca da, sunt coincidente si intalniri fericite cateodata, dar daca vrei sa te asiguri ca maine compania va mai fi in picioare, ca ai cash flow sanatos si poti sa platesti salariile pe 3 si 18, si taxele pe 25, nu poti s-o faci bazandu-te pe prieteni.

Trebuie sa muncesti mult. Sa gasesti mereu solutii si sa fii un jucator recunoscut si apreciat in piata. Trebuie sa ajungi sa lucrezi cu profesionisti, cu oameni cu principii asemanatoare cu ale tale, si care- din nou – nu sunt pretenii tai.

Nu faci niciodata treaba cu prietenii. Si nu ma refer aici la afacerile cu statul sau cele interlope. Ma refer la afacerile adevarate, cele in care companiile si antreprenorii platesc toate taxele, cele pe care isi face acum ANAF reclama. Ma refer la angajatii si antreprenorii care uita de programul de 8 ore si de weekenduri. La oamenii care duc la propriu economia acestei tari pe umerii lor.

Se inseala amarnic cei care-si inchipuie ca dupa tot circul cu arestarile si anchetele din ultima vreme, Romania a recuperat ceva din banii furati. Ei, toti, ar trebui sa inteleaga ca daca se misca ceva in economia romaneasca si -pentru cei cu ochelari de cal care nu vor sa vada aceasta realitate – se misca, este pentru ca antreprenorii, cei mici si cei mari, acei oameni disperati care nu vor sa predea armele in business, acei nebuni frumosi ai zilelor noastre fac afaceri curate.

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email