Am fost de doua ori in aceasta destinatie mai mult decat exotica si as pleca din nou maine! Este o tara verde, cu plaje superbe, cu cea mai frumoasa muzica, dupa parerea mea, cu peisaje si arhitectura uimitoare si cu cocktailuri asa cum numai El Ron del Cuba le poate da gustul!
Cuba nu este o tara pe care o vizitezi pentru servicii sau lux. Nici pentru ca este ieftina, asa cum este Asia. Este o tara in care mergi pentru a vedea cum a ramas prins un popor in timp si unde poti avea o vacanta plina de experiente! Scriu acest post incercand sa fiu cat mai obiectiva. Intentia nu este sa imi ramana doar mie de vizitat aceasta insula, ci, in cazul in care intentionati s-o faceti, sa plecati cu asteptari realiste in “bela Cubita” asa cum spun cubanezii despre tara lor.
Cum ajungi
Cu hotarare si multa pasiune, in primul rand! Ca drum, sunt multe variante, in functie de tara din care pleci. Dar, din Romania, cu Air France zbori la Havana, cu escala la Paris, si ai legaturi perfecte! Zborul dureaza 10 ore si trece usor cand ai la bord cele mai noi filme, mancare si, bineinteles, sampanie! Air France fiind compania care ofera sampanie calatorilor, indiferent de clasa cu care zbori.
Pentru Cuba ai nevoie de viza. Se poate lua intr-o zi si costa 30 de euro. Exista si varianta s-o obtina pentru tine agentia de turism dar va costa 45 de euro/persoana in cazul in care turistul nu se prezinta direct la ambasada.
De ce sa vizitezi Cuba
Pentru ca este un paradis tropical, cu 7 zone declarate de Unesco rezervatii de biosfera. Pentru ca la orice pas ai pamierii regali, drepti si maiestosi, cu trunchiul argintiu si coroana perfecta, care te acompaniaza tot drumul prin aceasta tara! Campurile de tutun si de trestie de zahar sunt parca pregatite pentru poze! In Cuba auzi clip-clapul cailor si huruitul carutelor, principalul mijloc de transport in aceasta tara si poti sa vezi si sa experimentezi balansoarele care nu lipsesc din nicio casa! Pentru va au cele mai bune trabucuri si cocktailuri din lume! Pentru ca au o muzica, masini si case colorate cum n-ai crezt ca exista vreodata! Pentru ca este o tara asa cum nu mai e alta!
Atentie, sa mergi doar in Havana si la plaja nu este suficient. Cuba trebuie descoperita! In functie de ce-ti doresti, poti sa alegi intre plajele superbe din Varadero sau insulele uluitoare in care ajungi in 20 de minunte cu avionul, din Havana, sau sa vizitezi tara si principalele orase precum Trinidad, Santiago de Cuba sau Guantanamo si, bineinteles, Havana!
Varadero
Este cea mai mare statiune turistica din Cuba, o destinatie exclusiv pentru turisti, unde cubanezii nu au voie sa intre. Cam cum era la Neptun inainte de ’89. In statiune, hotelurile sunt curate si cu camere mari. Desi nu se ridica la nivelul celor din Turcia, hotelurile sunt bune iar mancarea este OK, fara a fi sofisticata. Cubanezii sunt curati si, atat cat pot, te ajuta cu ce-ti doresti, mai ales daca ii motivezi financiar. Si cu un CUC, echivalentului unui dolar american, misti lucrurile.
Am stat la doua hoteluri din Varadero: Barcelo Solymar, de 4 stele, care are o plaja superba si este un hotel bun, si Iberostar, cel mai bun hotel de 5 stele din peninsula, dar care are plaja mai ingusta. Bune sunt si hotelurile Paradisus si Melia – care este situat chiar in port, pentru cine prefera aceasta vecinatate. Langa statiune este orasul cu acelasi nume, un oras mic, pentru care o plimbare de o zi este suficienta sa-l vezi.
Ce excursii sa faci
Din Varadero se organizeaza multe excursii. Comparativ cu tarile asiatice, preturile sunt mai mari dar conditiile sunt mai bune. Iata ce am ales eu din lista de excursii.
O zi cu catamaranul
Pentru o excursie de o zi cu catamaranul am platit 90 CUC de persoana. Mi-a placut pentru ca vasul a fost nou, echipajul haios, masa a fost peste asteptari – lobster&cocktailuri, si am avut si muzica live! Am mers sa inotam cu delfinii, am facut snorkeling, am stat la plaja pe insula Cayo Banco, o insula superba, alba, si pot sa spun ca excursia a fost mult peste alte asemenea experiente din Asia.
Three Cities este o excursie frumoasa dar obositoare. Am vazut Santa Clara – orasul unde este mausoleul lui Ghe Guevara care nu are ceva special dar, pentru cine stie povestea si istoria lui El Comandante, merita vizitat. Mie mi-a placut!
Am vizitat apoi Trinidadul, un oras bijuterie prins parca in timp, care asemeni Havanei face parte din patrimonul Unesco, colorat, colonial, in care totul este parca din alta lume! Aerul umed si caldura excesiva dar suportabila te fac sa intri in ritmul lent al locuitorilor. Ai multe de vizitat si gasesti restaurante frumoase si multe magazine cu suveniruri. Peste tot trebuie sa negociezi dar negocierea este rezonabila, nu ca la turci, si de multe ori le lasi mai multi bani vazandu-i cat sunt de saraci.
Al treilea oras a fost Cienfuegos, o localitate cu radacini frantuzesti care m-a incantat! Mi-a placut chiar mai mult decat Trinidad desi n-am apucat sa vad decat putin din el. Recomandarea mea este sa inchiriezi o masina si sa vizitezi pe indelete, o zi Trinidadul si o zi Cienfuegos. Eu asa am sa fac data viitoare!
Vinales este cea mai recomandata excursie. O zona muntoasa, verde, cu sol rosu si cu lanuri de tutun si trestie de zahar cum n-ai mai vazut! Cu pesteri si picturi murale pe munte, Vinales este un loc in care mergi sa admiri natura si sa te pierzi in peisaje. Ghidul ne-a spus ca pentru Vinales cel mai bine este sa inchiriezi o masina sa te plimbi ziua iar peste noapte sa ramai la localnici. Gasesti usor cazare cu 20-30 de CUC si gasesti restaurante bune peste tot in aceasta zona.
Cayo Largo si Cayo Coco
Sunt insule albe, salbatice, in care ajungi cu liniile aeriene cubaneze. Se pleaca din Havana si zbori 20 de minute. Zborurile interne sunt insa destul de greu de luat. Trebuie sa ai o agentie de turism buna care sa-ti spuna din timp daca sunt locuri la avion si cat costa. Noi am colaborat cu Cuba Real Tour si am fost multumiti. Am luat biletele cu o zi inainte! Biletul este 65 cuc one way la care se adauga transferul 40 cuci si cazarea pe insula, in functie de hotel. Avioanele sunt destul de precare, dar nu ai probleme. Am zburat cu un avion care nu avea ferestre. Doar pilotul avea vizibilitate! Hotelurile sunt si ele modeste. Pentru cat ne-am agitat ca sa obtinem acele bilete, mi s-a parut ca nu merita efortul. Am plecat din inertie cand a venit sa ne ia trenuletul care ne ducea la plaja. M-a inveselit putin drumul saltaret prin nisipul alb, imaculat, de pe drum, si m-a uimit padurea de palmieri care a inceput sa ne inconjoare si care crestea din nisipul alb! Iar cand am vazut plaja, am stiut ca excursia la Cayo Largo a fost cea mai buna decizie pe care am luat-o in aceasta vacanta!
Nimic din ce-am vazut pana acum nu se compra cu acel loc. Plaja din Cayo Largo a fost apogeul vacantei! Am ramas fara cuvinte la propriu in fata frumusetii care se asternea inaintea ochilor nostrii! Nisip de catifea, un golf care se continua in mare, la jumatate de km cu inca o bucata de plaja, si apoi iar apa, cat vezi cu ochii, si undeva, in zare, un yacht!
Am inotat si am stat pe nisip. Direct pe nisip! Am facut castele si ne-am distrat, am baut cocktailuri si am alergat si ne-am rasfatat toata ziua pe cea mai frumoasa plaja din lume!
Cum sunt cubanezii
In Cuba sunt 11.2 milioane de oameni care de 56 de ani de ani traiesc in comunism. Nu poti sa ai asteptari sa inteleaga cum functioneza un sistem de serviicii. Cu toate acestea, cubanezii sunt inteligenti si politicosi! Sunt primele lucruri pe care le observi la ei. Toti cei pe care i-am intalnit stiau unde e Romania si ca Bucuresti este capitala. Ca am fost si noi sub comunism. Unii stiau si de Inna!☺
64% din populatie merge la universitate! Este ceva demn de admirat! Mai mult, Cuba exporta medici si ingineri in schimbul petrolului!
Desi isi desfasoara toata viata in saracie, cubanezii sunt uimitori. Sunt veseli si spontani, si stiu sa se bucure de putinul pe care il au!
Ghidul ne-a explicat ca, cubanezii sunt un popor mixt, format din indigenii care erau pe insula cu spanioli, francezi, chinezi si africani – sclavii adusi de spanioli sa lucreze pamanturile. De aceea, o parte dintre cubanezi sunt albi iar o alta parte sunt negri sau mulatri. Unii dintre ei au ochii deschisi, verzi sau albastrii. Te uiti de doua ori la ei pentru ca esti surpins de aceasta raritate!
Am inceput sa-i privesc mai atent. Nu stiu ce se intampla peste hotare. Nu au acces la informatie si nu se pot exprima liber. Desi Raul a mai imbunatatit conditiile de trai in ultimii ani, oamenii traiesc mai rau decat eram noi inainte de ‘89. Au cartela pentru mancare, doar pentru anumite alimente, iar salariul minim e de 200 de dolari pe luna.
Telefonia si internetul
Telefonul mobil functioneaza in Cuba! Iti intra reteaua direct cand cobori din avion si ai acoperire buna in toata tara. Internet gaseti doar la cateva hoteluri de 5 stele si este destul de prost. Ca sa intri pe net, trebuie sa cumperi cartele. Le gasesti, in functie de hotel, la pretul de 5 sau 8 euro cartela, pentru o ora de navigat pe internet. Ai un cod de logout si cand termini, trebuie accesat ca sa-ti pastrezi minutele pentru o alta zi. Din pacate, de multe ori nu te poti deconecta si, chiar daca te opresti dupa 20 de minute, cartela se consuma. Cea mai mare problema este insa ca nu gasesti cartele. In Havana, hotelul unde stateam nu a avut cartele doua zile. Si nu exista conceptul de a aduce, la comanda… Deci nu uita sa-ti faci check-in-ul cand prinzi net.
Mancarea
Nu este sofisticata dar este buna. Au pui si porc prajit sau fript, orez, fasole neagra si banane prajite. Rar si foarte scump gasesti vita. Lobster si creveti gasesti peste tot si sunt foarte bine facuti! Crema de zahar ars, inghetata si budinca de banane sau orez cu lapte este desertul cel mai intalnit.
Havana
Vechea eleganta a orasului se poate vedea si ghici la orice pas! Havana este o adevarata reintoarcere in timp. Chryslere, Cadillacuri si alte modele de masini mari, superbe si colorate, hodorogesc pe drumuri! Este un spectacol pe care-l vezi fascinat si care te determina sa exclami in mod repetat cat e de frumos!
Trebuie sa vizitezi Havana Veche – centrul istoric, cartierele Havana Central, Vedado si Miramar. Mai sunt si cartierele periferice despre care am citit ca sunt foarte frumoase si toatal diferite, dar n-am ajuns sa le bat la pas.
Havana Veche este renovata destul de mult si este o adevarata poveste sa mergi pe strazi! Nu o sa mai ai loc pe telefonul mobil sau in aparat sa faci poze. De aceea este indicat sa ai la tine un card de memorie sau laptop ca sa descarci pozele. Cum iesi insa din centrul istoric, vezi Havana reala, cu casele inegrite si ponosite de timp. Desi pentru turisti sunt principala atractie, ca o scena parasita care astepata sa reintre in lumina rampei, pentru localnici cartierele sunt adevarate mahalale, locuri in care nu-ti vine sa intri la cum arata, desi nu ti se intampla nimic.
Ce sa vezi in Havana? Muzee, catedrale, fabrici de trabucuri sau galerii de arta! Sunt o multime de atractii si de piete care te imbie la tot pasul. Toate ghidurile despre Havana sunt pline cu atractii de bifat. Nu trebuie ratate insa cateva locuri “turistice” din capitala cubaneza! Bodeguita del Medio este locul cu cel mai bun mojito si muzica live! Este mereu plin si toata lumea face poze, dar la fel ai sa faci si tu! 🙂
La Floridita este un restaurant in care am mers de 3 ori in 4 zile! Serveste cel mai bun daiquiri din lume si are muzica excelenta! Un alt loc frumos este Sloppy Joe’s Bar, locul in care mergeau vedetele americane cand vizitau Havana si unde a fost de mai multe ori, la fel ca noi, si Frank Sinatra! ☺
La Guarida este un restaurant care pare a fi rupt din filme. Mi-a placut enorm! Este situat intr-o vila care la vremea ei a fost superba. Cand intri si vezi cum arata, te intorci sa intrebi pe cineva “Aici este La guarida?”. “Da, la ultimul etaj!” ti se raspunde si incepi sa urci. Vezi culoarele casei, cu apartamentele oamenilor si chiar cu rufe intinse pe sarma, la uscat. Vezi o arhitectura care in ciuda trecerii timpului este in continuare maiestoasa si incredibil de frumoasa. Restaurantul este ca o bijuterie. Unic si décorat cu imagini si piese adunate de-a lungul timpului. Mancarea este buna iar bauturile delicioase. Merita incercat!
San Cristobal si Moneda Cubana sunt alte restaurante pe care le-am incercat si pe care le recomand. Sunt multe restaurante de stat cat si private, cele private se numesc paladar, pe care le aflii usor de la hotel sau de la ghizi. Poti sa mananci linistit oriunde, chiar si de pe strada. Nu trebuie sa te sperii, desi arata ca un ghetou, Havana este un oras in care nu patesti nimic. Esti cel mult asaltat de cersetori, atat.
Bine de stiut inainte de vacanta in Cuba
- Ai grija la tantari. Pana si Che Guevara s-a chinuit cu ei. Ia la tine daca stii ca ai probleme pastile si Autan. Noi am gasit acolo o solutie similara dar a trebuit sa o cautam.
- Nu uita de taxa de iesire din tara. La plecarea din Cuba trebuie sa platesti 25 de CUC de persoana, atat pentru adulti cat si pentru copii.
- Mergi la aeroport cu minim 3 ore inainte de plecarea avionului. Controlul la securitate merge foarte greu si ai senzatia ca o sa pierzi avionul, cand stai peste o ora la coada de la pasapoarte si vezi ca trebuie sa mai treci si pe la coada de securitate. Odata ce urci la bord insa, simti diferenta clara dintre civilizatii. Echipajul Air France ne-a intampinat cu zambete, ne-a ajutat sa ne gasim rapid locurile, ne-au oferit ziare si borsete pentru drum si ne-au anuntat ca imediat ce plecam vor servi racoritoarele si bauturile. Dupa decolare, desi abia plecasem, am inceput sa rememoram, la o sampanie, “aventurile” cubaneze.
- Incearca sa aranjezi din tara excursiile pe care vrei sa le faci in Cuba. Este mai bine daca le iei din timp si mai ieftine.
- Ia din timp biletele de avion. Air France are oferte si cu 640 euro dus intors din Bucuresti, cu escala la Paris. O oferta de nerefuzat, pe care noi am prins-o, si care merita sa te tina mereu aproape de perioadele de oferta ale liniei franceze!
- Daca ai sansa sa vizitezi Cuba alaturi de prieteni, experienta devine una de neegalat!
Am avut ocazia in aceasta vacanta sa beneficiem de serviciile premium ale Air France. La plecarea spre aeroport si la intoarcerea acasa, am fost condusi cu serviciul de limuzine de lux, oferit gratuit celor care au bilete la Business Class. Am vizitat Business Lounge-ul de la noi, dar si pe cel al Air France din Paris. Am calatorit in clasa Premium Economy in zborul Bucuresti – Paris si la intoarcerea din Havana.