marta usurelu

Inca patru motive pentru a face networking

dreamstime_s_21916583

Networkingul este una dintre cele mai importante aptitudini pe care trebuie sa le dezvolti. Pe deasupra, networkingul nici nu este complicat. Tot ce trebuie sa faci este sa ai o minte deschisa.

Unul dintre momentele de glorie ale carierei mele a fost sa-l intalnesc pe Dumitru Prunariu – da, da, datorita networkingului. Prunariu este un erou roman. A fost primul roman ales sa participe la o misiune in spatiu, alaturi de cosmonauti rusi, incepand cu data de 12 mai 1981. Misiunea a durat 7 zile, 2 ore si 42 de minute. Este singurul roman care a inconjurat Pamantul de 125 de ori, parcurgand 5,26 milioane de kilometri la viteza 28.500 km/h si trecand in fiecare zi peste Romania – ce poate fi mai grozav?

Ca majoritatea profesionistilor pe care i-am intalnit, este inteligent, prietenos si modest – asa cum te-ai si astepta de la un lider adevarat. Dumitru Prunariu a fost purtatorul de cuvant al unui eveniment organizat de noi si, desi nu poti spera sa intalnesti de fiecare data personalitati de acest calibru, networkingul te poate aduce mai aproape de astfel de oameni.

Pentru un antreprenor sau manager profesionist, networkingul este una dintre cele mai importante aptitudini pe care trebuie sa si le dezvolte. Vestea buna este ca networkingul nu e complicat; trebuie numai sa ai o minte deschisa. Haideti sa trecem in revista alte patru motive pentru care e bine sa facem networking.

“Ascuti ferastraul”
Stephen Covey a introdus conceptul de “ascutire a ferastraului”, care se refera la faptul ca trebuie sa inveti in permanenta si sa-ti dezvolti aptitudinile in permanenta. Networkingul iti ofera o cale rapida si usoara in acest sens. Cu cat cunoastem mai multa lume, cu atat aflam mai multe despre un subiect sau altul. In acest fel, devenim mai intelepti. De fapt, de cate ori cunosc o persoana mai aflu ceva nou si ma straduiesc sa intalnesc o persoana noua in fiecare zi exact cu scopul de a invata ceva nou.

Informatii de la sursa
Prin intermediul networkingului poti aduna informatii interesante despre o afacere in care esti implicat sau pe care o vizezi, cum ar fi ce oameni intra sau ies din organizatia care te intereseaza. Aceste date te pot ajuta, de pilda, sa-ti alegi cat mai in cunostinta de cauza momentul in care sa abordezi afacerea pentru a avea cat mai multe sanse de castig.

Imi amintesc, de pilda, ca noul CEO al unei companii mari pe care o vizam fusese de acord sa ne intalnim, numai ca nu-mi mai raspundea nici la telefon, nici la e-mailuri. El era ocupat pana peste cap cu fuzionarea companiei sale cu o firma din acelasi grup. Numai ca eu o mai vizam in secundar si pe directoarea de Resurse Umane; problema era ca aceasta – conform informatiilor mele de asemenea de la sursa – urma sa paraseasca organizatia in cateva saptamani si deci nu avea sa-mi mai poata promova serviciile in companie.

Au urmat alte intalniri de networking, m-am mai intalnit cu diferite persoane din companie si am aflat o multime de lucruri utile. Astfel, mi s-a sugerat sa mai astept cateva saptamani inainte sa ma vad cu CEO-ul, care era extrem de ocupat cu fuziunea. {i bine am facut! CEO-ul mi-a raspuns la urmatorul apel si ne-am intalnit, asa cum imi promisese initial. Timpul pe care l-am petrecut asteptand ca CEO-ul sa se elibereze a compensat timpul pe care l-as fi irosit negociind cu o persoana care oricum urma sa plece din companie.

Iti gasesti un “frate mai mare”
Unul dintre avantajele networkingului este ca vii in contact cu oameni care te pot ajuta sa-ti atingi scopurile. Uneori insa avem pur si simplu nevoie sa putem vorbi cu cineva despre o problema sau alta. Iar aici apare mentorul sau fratele mai mare. Mentorii, la serviciu, sunt lideri seniori care ajuta un membru mai nou al echipei sa preia niste responsabilitati ori sa-si asume un rol sau un scop nou. In cazul meu, fratele meu mai mare chiar este, in realitate, fratele meu mai mare. Il sun uneori pentru un sfat, o parere sau numai ca sa-mi exprim cu glas tare o idee. Nu este implicat in afacerile mele si de aceea ii vine mai usor sa-mi furnizeze o evaluare obiectiva a situatiei. Cateodata ma sprijina spunandu-mi lucruri care merg de la “Da, urat” pana la “Nu e deloc drept pentru tine”, dar alte dati este foarte direct si ma sfichiuie cu vorbe ca “Nu prea are sens ce faci” sau “Paul, nu vezi exact ce e mai important si hai sa-ti spun si de ce”. Coaching-ul, mentoratul, vorbitul cu fratele mai mare au un efect terapeutic. Simplul fapt ca nu mai tii in tine ce te framanta si dezbati dilemele cu altcineva te va face sa te simti mai bine.

Sfaturi oneste, de bun simt
Uneori, cand ceri parerea sau sfatul cuiva, asta iti poate schimba cariera si chiar viata. In 2008 ma gandeam foarte serios sa-mi cumpar o agentie imobiliara in franciza, la Bucuresti. Imi facusem temele, imi pregatisem planul de afaceri, dar nu eram 100% convins ca sunt stapan pe situatie. Nu-mi dadeam seama exact de ce, dar stiam ca ideea de franciza intr-o tara fosta comunista era diferita de conceptul de franciza in Canada. Asa ca mi-am sunat fratele in Canada si l-am rugat sa-mi recomande un profesionist in imobiliare sau macar pe cineva care are o franciza acolo.

Fratele meu, Ray, mi l-a recomandat pe un anumit Bob. Acesta avusese si apoi vanduse niste agentii imobiliare in franciza. Cand in cele din urma ne-am intalnit avea agentia lui in Calgary, concept care ii convenea mai mult decat cel de franciza. In numai 10 minute m-a facut sa inteleg situatia. Costurile in Romania erau diferite ca structura fata de Canada, dar, si mai important, Bob m-a intrebat daca vorbeam romana. I-am spus ca da, dar inca nu eram foarte multumit de nivelul meu. {i atunci m-a intrebat: “Deci nu ai de gand sa vinzi si sa inchiriezi chiar tu, nu?”. Intrebarea lui m-a luat pe nepregatite. I-am raspuns ca planul meu era sa administrez afacerea, dar angajatii sa se ocupe de relatia efectiva cu clientii. Bob mi-a spus ca ar fi sinucidere curata. “Paul, daca te apuci de imobiliare, trebuie sa vinzi personal ca afacerea sa aiba sanse de succes. Daca nu te ocupi personal de vanzari, n-o sa faci niciodata bani in imobiliare”. Sfatul acesta a fost suficient ca sa renunt la ideea cu care pornisem; trei luni mai tarziu, criza lovea Romania, iar piata de imobiliare inca nu si-a revenit nici dupa cinci ani.

Datorita cuiva aflat la mii de kilometri distanta, care nu avea nicio legatura si niciun interes in piata din Romania si care avea experienta in domeniu, m-am indreptat pe drumul cel bun. Pentru ca fusesem atat de cufundat in planul meu initial, incat nu mai gandeam corect. Datorita experientei lui, am putut lua decizia corecta. Cerusem un sfat onest, de bun simt, si-l primisem. Ii multumesc si acum lui Bob si constat, inca o data, ca networkingul este calea spre succes. Data viitoare cand vei mai fi invitat la o conferinta sau la vreun eveniment, da o sansa networkingului. E posibil chiar sa te intalnesti cu Dumitru Prunariu sau cineva la fel de fascinant!

Paul Renaud RInvestments_MA

Acest post este scris de Paul Renaud, Executive Coach calificat. Paul este profesor adjunct de marketing la Maastricht School of Management si autorul unei Carti Albe intitulate “Going for Growth: Generating Top Line Revenues with Marketing” si al blogului I Feel Good, care trateaza probleme legate de coaching si performante de varf. Pe 28 mai, la evenimentul Management 360, Paul Renaud va sustine un workshop special dedicat networking-ului si va lansa oficial in Romania cartea “A Networking Book”!

Foto ID 21916583 © Cbomers | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email