marta usurelu

Manifest pentru cei care vor mai mult

Competente, strategii, responsabilitate. Sunt doar cateva dintre cuvintele cel mai des intalnite la birou. Daca ar fi sa ne luam dupa ele, dupa rapoarte si discutiile din sedinte, Romania s-ar numara printre cele mai performante tari din lume.

Dar practica ne omoara. Desi aproape fiecare companie se lauda de ani buni ca inoveaza, nu reusim deloc sa performam. Rezultatele nu ne fac cinste si, cel mai trist, nu ne face cinste nici modul nostru de a fi.

Undeva, pe drum, am pierdut dorinta de a fi mai buni. De a face lucrurile corect si de a-i indemna si pe ceilalti sa faca la fel. Nu mai avem exemple. Nu mai credem ca se poate si ne inecam in excesele de epatare ale non-valorilor!

Traim de prea multi ani intr-o generalizata forma fara fond. Ne dorim atat de mult sa pozam in campioni, incat uitam esenta: sa evoluam, sa fim buni, sa construim. Uitam ca in urma noastra nu ramane un CV infrumusetat PR-istic, ci doar ceea ce facem de fapt.

Uitam ca noi suntem cei care schimba lucrurile. Ca oricare dintre noi poate iesi din rand, dar trebuie să vrem s-o facem, atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Sa intelegem ca nu vom castiga nimic mai bun daca stam in rand. Daca tinem disperati de scaune.

“De ce-as face eu, daca altii nu fac?” – m-am saturat de aceasta intrebare! De resemnarea celor impacati cu soarta. De cei multumiti cu mai nimic, impliniti de postarile de pe Facebook despre cat de normal este sa ai o viata mediocra!

Doar pentru ca unii nu vor nimic, nu inseamna ca suntem toti la fel. Doar pentru ca unii n-au idei, n-au vise sau nu gandesc, nu inseamna ca nu se poate.

M-am saturat de neputinta. De cei care ridica dezinteresati din umeri, de cei convinsi ca “merge si asa”. Nu asa se castiga dreptul la o viata mai buna, asteptand mereu sa faca altii, doar mergand cu turma. Doar gasind scuze.

Hai sa nu mai ascundem ce este evident: nu trebuie sa reinventam roata, sa fim genii sau sa asteptam sa ocupam pozitii in care credem ca ar fi mai usor sa schimbam ceva in jur. E timpul sa spunem lucrurilor pe nume: trebuie sa vrei mai mult! Sa muncesti ca sa construiesti! Trebuie sa fii exigent cu tine si cu cei din jur. Asa poti sa-ti schimbi viata.

Doar asa ii descoperi in jur pe ceilalti ca tine si constati ca nu esti singur si ca nu suntem nici putini cei care vrem mai mult! Cei care n-am renuntat. Cei care nu suntem cool si ne luam in serios, dar care ne asumam ca de noi depinde sa schimbam ce nu ne place in jur.

Foto © Sergey Khakimullin | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email