marta usurelu

Nimic nu e usor cand esti antreprenor

dreamstime_m_27677886

Decat daca ai multi bani si pornesti un business doar ca sa ai o ocupatie. Adevaratul antreprenor pleaca la drum, de obicei, doar cu o idee. Cu multa indarjire si cu dorinta de a vedea daca reuseste. Si, desi nu este pregatit, desi stie ca totul la un moment dat se poate prabusi, nimic nu-i taie dorinta de a incerca.

Am testat acest drum. Il cunosc. A trebuit sa explic mult in jur, atat familiei cat si colaboratorilor. Sa-i conving zi de zi ca stiu ce fac si sa le demolez nenumaratele scenarii cu acelasi inevitabil final, “n-o sa-ti iasa!”.

A trebui sa caut finantare si sa fac proiecte adiacente care sa ma ajute sa repun pe picioare revista. A fost nevoie de multe proiecte pro bono pentru a arata celor din jur ce pot face. De multa stapanire de sine si incredere in mine pentru a contracara aroganta unora si nestiinta altora.

Dar nu prezentarea si vanzarea sunt cele mai grele in antreprenoriat. Totul e imposibil, desi are solutii. Trebuie doar sa le gasesti! Se spune ca asa te testezi. Asa inveti si evoluezi, nu?

Cand cautam tipografie, acum 5 ani, toate cereau banii inainte. Am gasit, cand epuizasem toate ideile, in Slovenia! Am cautat apoi curieri si companii de distributie. Nimeni nu negocia. Imi amintesc si acum ce fee-uri plateam si ma gandesc cu nostalgie cat m-ar fi ajutat experienta de acum…

N-a fost usor nici cand cautam interlocutori care sa vina cu exclusivitati. Cu greu reuseam sa-i convingem sa anunte in premiera, la noi, ce fac. Demonstram permanent. Trebuia! Asa e cand esti la inceput!

Cine nu e antrepreor intelege mai greu acesti pasi mici pentru altii dar uriasi pentru mine in acel moment. Sau situatiile ciudate in care nici nu stii cum sa reactionezi. Imi amintesc ca un colaborator a venit intr-o zi sa ma atentioneze, preventiv, ca daca nu-l platesc stie unde sa ma gaseasca. Iar un concurent mi-a amintit elegant ca este indicat si cate un control, din cand in cand.

Am mai spus-o in cateva ocazii. Am construit, caramida cu caramida, un brand si o companie “ajutata” de aproape toate problemele si provocarile posibile. Dar am invatat din toate. Si trebuie sa recunosc, succesul de azi se datoreaza si celor care m-au fortat sa fiu mai puternica si mereu pregatita sa gasesc o solutie.

Asa cum i-am raspuns unui jurnalist, care m-a intrebat la un moment dat ce stiu sa fac cel mai bine, stiu sa gasesc solutii indiferent de problema. De cateva ori pe zi. 7 zile din 7. Pentru ca un antreprenor nu are program. Nici weekend si nici ora la dentist, cum au angajatii. Antreprenorul trebuie sa anuleze deseori tot pentru a reusi sa rezolve probleme si sa mearga mai departe.

Suna trist si complicat. Si n-am vorbit inca despre problemele contabile, despre cat de grea e munca cu angajatii sau despre toate piedicile pe care criza le-a adus cu ea in ultimii ani.

Stiu atat de multi oameni care-si doresc sa lase tot si sa devina antreprenori. Ca sa aiba mai mult timp liber. Sa faca mereu doar ce vor!… Cum poti sa le spui frumos ca in afara pasiunii care te tine in viata, si a rezultatelor mici care te determina sa mergi mai departe, indiferent cat de negru e haul, ca satisfactiile vin tarziu si greu?

Acesta este motivul pentru care, cand ma intalnesc cu alti antreprenori mi-e bine. Stam de vorba despre orice, fara sa ne cunoastem. Intelegem subiectul inainte de a fi spus, facem si acceptam recomandari directe, simplu si fara ocolisuri!

Nimic nu se compara cu o intalnire a antreprenorilor. Cu grija din vocea lor. Cu lipsa de incredere in fata noilor idei ale consultantilor sau reactia in fata cuvantului cash-flow! La fel, nimic nu se compara cu exaltarea cu care ei vorbesc despre ce fac, despre ideile si proiectele lor, despre rezultatele si insatisfactile pe care le au.

Iubesc antreprenoriatul si intalnirile cu oameni care au curajul sa-si demonstreze zi de zi ce pot. Care stiu sa invete din esec mai mult decat din victorii. Si-i adun cu mult drag luni, pe 11 noiembrie, sa stam fata in fata, la Zilele Biz.

Vom sta la aceeasi masa, noi cu ideile si provocarile noastre. Noi cu grijile si experientele noastre, convinsi ca sky is the limit! Stim ca nimic nu este usor dar ca povestile celorlalti ne ajuta. Aflam ce solutii mai sunt, macar la cateva probleme. Dar mai ales simtim, pentru cateva ore macar, ca apartinem unui grup! Ne vedem luni!

Foto © Alphaspirit | Dreamstime.com

Comentează

Share article:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email